Matky pracující na plný úvazek více trpí stresem, potvrdil rozsáhlý výzkum. Flexibilní pracovní doba nepomáhá

Matky pracující na plný úvazek trpí oproti bezdětným ženám se srovnatelnou pracovní dobou o 18 procent více stresem, v případě žen se dvěma dětmi dokonce o téměř 40 procent. Vyplynulo to z rozsáhlé studie, během níž britští vědci zkoumali 11 klíčových ukazatelů chronického stresu.

Vědci v této studii odfiltrovali díky velkému počtu zkoumaných osob všechny faktory, které by mohly výsledky nějak ovlivnit – tedy věk, sociální postavení, etnicitu nebo vzdělání. Mohli se tak soustředit pouze na vztah mezi počtem hodin v práci a úrovní stresu. 

Experti z Manchesterské a Essexské univerzity analyzovali údaje 6025 účastnic takzvaného Longitudinálního výzkumu britských domácností, v jehož rámci odborníci dlouhodobě sledují na 40 tisíc domácností ve Spojeném království. Podle deníku The Guardian je to největší průzkum svého druhu na světě.

Z výsledků výzkumu vyplynulo, že může pracujícím matkám přinést úlevu kratší pracovní doba. Naopak práce z domova nebo flexibilní úvazek žádná pozitiva nenabízejí. Sociologové také zjistili, že chronický stres lze zkrácením pracovní doby snížit i u pracujících otců.

Mezi symptomy chronického stresu patří podrážděnost, úzkost, deprese, bolesti hlavy a nespavost, připomíná server Independent. „Konflikt mezi zaměstnáním a rodinou se spojuje se zvýšeným psychologickým napětím, tedy s vyšší úrovní stresu a tedy i nižší kvalitou života,“ popisují autoři práce.

„Největší rozpor mezi prací a rodinou hrozí rodičům malých dětí. Velký dopad na stresovou reakci mohou mít především pracovní podmínky, které nejsou dostatečně pružné k rodinným potřebám – například dlouhá pracovní doba,“ varují vědci.