TÉMA

Magnesia Litera

Kniha roku je Hella. Osudy české Židovky v gulagu rekonstruovala Alena Machoninová

Knihou roku a hlavním vítězem cen Magnesia Litera se stal román Hella, literární prvotina rusistky Aleny Machoninové. Nejlepším prozaickým dílem se stala kniha Rozložíš paměť od Marka Torčíka.
8. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 22:15|

Literaturou se v Česku živí velmi špatně, upozorňuje Mandys z cen Magnesia Litera

V Česku ročně vychází tisíce knih, cílem výročních cen Magnesia Litera je pomoci čtenářům se na tomto trhu zorientovat. Na nejlepší loňské knihy upozorní 18. dubna. Úspěch má pro autory i praktický dopad – zvýšená pozornost zvedá prodeje. I tak se ale podle spoluzakladatele cen Magnesia Litera Pavla Mandyse psaním uživí jen hrstka českých spisovatelů.
18. 4. 2024|

Magnesia Litera má nominace za rok 2023. V próze se rozhodne mezi Machoninovou, Šestákem a Torčíkem

Třiatřicet titulů z prózy, poezie či tvorby pro děti a mládež se uchází o ceny Magnesia Litera za rok 2023. Nejlepší loňské literární počiny budou známy 18. dubna v přímém přenosu České televize. Součástí hlavního ceremoniálu se poprvé stane vyhlášení vítězů žánrových kategorií za detektivku, fantastiku a humoristickou knihu.
14. 3. 2024|

Většina zpráv o Romech má stále negativní nádech, vadí Bangovi

Média se naučila se slovem Rom v titulku šetřit, ale pořád si myslím, že většina zpráv o Romech má negativní nádech, říká komentátor iDNES.cz Patrik Banga. Novinářem se stal během konfliktu na Balkáně, kvůli romskému původu mu ale jeho profesi mnohdy nevěřili. „Pozitivní drzost, nikdy jsem se nebál,“ odpovídá na otázku, co mu pomohlo k úspěchu. O kariérní cestě nebo knize, se kterou vyhrál Magnesii Literu, mluví v podcastu Background ČT24.
29. 6. 2023|

Úspěšní Romové jsou vzory a inspirací. „Přála bych si, abych nemusela zažívat pocit prvenství,“ dodává historička

Český lev, prestižní stáž ve Washingtonu a Magnesia Litera – taková ocenění dostali v posledních měsících Romové. Pojí je chuť prorazit bariéru a být vzorem pro ostatní mladé Romy, kteří často nemají stejnou startovní čáru jako jejich vrstevníci. O romské cestě k úspěchu natáčel pro 168 hodin Jaroslav Hroch.
24. 4. 2023|

Slabost je součástí života, říká autor nejlepší loňské prózy

Ceny Magnesia Litera z prozaických titulů vydaných v loňském roce vyzdvihly Čistý, skromný život. Hrdinové oceněných povídek Viktora Špačka jsou většinou ve středním věku a každá se musí s něčím vyrovnat. Čtenářům se fiktivní postavy mohou snadno zdát povědomé a sám autor přiznává, že tak trochu píše i o sobě. „Je to jednoduchý příspěvek k reflexi života takového, jaký je. V bezprostřední blízkosti kolem sebe vidím silné lidi a zároveň vidím i slabé,“ vysvětlil jako host Událostí, komentářů.
18. 4. 2023|

V Knize roku 2022 se básník Miloš Doležal vyrovnává s odchodem své ženy

Teprve podruhé v historii cen Magnesia Litera se Knihou roku stala poezie. Z loňské knižní produkce oslovila porotce nejvíce sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ. Autor básní Miloš Doležal jejich prostřednictvím zachytil poslední týdny života své ženy i bolestné období po jejím odchodu. Ceny Magnesia Litera vybraly také nejlepší loňskou prózu, debut či nakladatelský čin.
11. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:38|

Detektivní Šelma, sci-fi Mycelium a humorný Zen žen. Magnesia Litera udělila poprvé žánrové ceny

Ceny Magnesia Litera rozšířily nově dosavadní ocenění o žánrové kategorie. Svého vítěze tak poprvé získají detektivní, fantastické a humoristické tituly. Výsledky žánrových kategorií za rok 2022 vyhlašuje Magnesia Litera v předvečer hlavního ceremoniálu cen, který se odehraje 17. dubna v přímém přenosu České televize.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 20:24|

Magnesia Litera nominovala nejlepší knihy roku 2022. Nově i detektivky, fantastiku a humor

Anna Bolavá, Petr Hruška, Jana Šrámková či Vilma Kadlečková patří k autorům nominovaným na ceny Magnesia Litera za rok 2022. Nominaci získalo celkem třiatřicet knižních titulů a jsou mezi nimi i nominace ve třech nových žánrových kategoriích. Samostatnou Literu tak poprvé obdrží knihy z žánru detektivka, fantasy a humoru, a to už 16. dubna. Vítězové ostatních kategorií budou známi o den později, za přítomnosti kamer České televize. Vybrána bude také napříč nominacemi jedna Kniha roku.
8. 3. 2023|

Ceny Magnesia Litera vyhrál Gott. Zpěvákův „československý příběh“ sepsal Pavel Klusák

Knihou roku 2021 se podle cen Magnesia Litera stala publikace Gott: Československý příběh. Hudební publicista Pavel Klusák zasadil příběh ikony populární hudby do kontextu dobové politiky a kultury. Kniha o Gottovi je také vítězem kategorie publicistika.
6. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 21:55|

Magnesia Litera vybrala nominace na nejlepší knihy roku 2021. V próze ji přitahuje rozpadající se svět

Rekordní počet knižních titulů – více než pět set – se přihlásilo do cen Magnesia Litera za rok 2021. Do nominací z nich poroty vybraly tři desítky. Vítěze v próze, poezii, knihách pro děti a mládež, publicistice či nakladatelském činu vyhlásí pořadatelé 10. dubna v přímém přenosu České televize.
10. 3. 2022|

Magnesia Litera: Knihu roku 2020 napsal Martin Hilský. Vrátil se v ní do Shakespearovy Anglie

Knihu roku 2020 napsal uznávaný anglista a „shakespearolog“ Martin Hilský. Titul napříč nominacemi v cenách Magnesia Litera získal za monografii Shakespearova Anglie. Nominována byla v kategorii za naučnou literaturu, v ní ale zvítězil pohled do zvířecí říše Desatero smyslů. Magnesia Litera upozornila také na nejlepší loňské tituly z prózy, poezie, literatury pro děti a mládež i publicistiky. Ocenila i debut, překlad a nakladatelský čin roku.
31. 5. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 21:17|

Magnesii Literu zaujali nýmandi, nominaci si vypsal i písničkář Merta či biolog Flegr

Původně měly ceny Magnesia Litera oznamovat 6. dubna nejlepší knihy roku 2020, kvůli pandemické situaci ale teprve zazněly nominace. Opakují se v nich básníci, kteří zároveň píší prózu, vysledovat lze také návrat už dříve oceněných autorů nebo zájem o knihy, jež se věnují výtvarnému umění. Vítězné tituly prozradí Magnesia Litera 8. června v přímém přenosu ČT art.
6. 4. 2021|
Interview ČT24

Víme, že Jan Žižka byl statečný a udatný, ale nikdo o něm neříká, že i moudrý, konstatuje historik Čornej

Životní sen – napsat knihu o Janu Žižkovi – si historik Petr Čornej splnil, navíc jeho rozsáhlé dílo o této postavě dějin se stalo v cenách Magnesia Litera Knihou roku. Podle něho se historická věda posunula o kus dál, než platilo v 19. a první polovině 20. století. Spolu s tím pokročila i naše znalost, především pokud jde o středověkou mentalitu a o způsob tehdejšího myšlení a uvažování. Když se pak husitství a Jan Žižka zasadí do širšího kontextu, objeví se v nových a překvapivých souvislostech, uvedl v Interview ČT24.
13. 9. 2020|

Trailer představuje Tichého společníka. Řeší málo místa na hřbitově a slivovici v přehradě

Režisér, scenárista a spisovatel Pavel Göbl natočil film podle novely, za niž získal cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Tichý společník je poetickou tragikomedií o životě na vsi, kde dojde místo na hřbitově a kde na dně přehrady čeká na vylovení stará slivovice. V hlavních rolích se objeví Klára Issová, Boleslav Polívka a Ondřej Malý. Do kin Tichý společník vstoupí 1. října.
1. 9. 2020|

Jan Žižka opět vyhrál. V cenách Magnesia Litera se stal Knihou roku

Autoři, nakladatelé i čtenáři se 31. srpna konečně dozvěděli, kdo si za minulý rok vysloužil ceny Magnesia Litera. Ceremoniál byl posunut z tradičního dubnového termínu. Knihou roku se stalo rozsáhlé dílo historika Petra Čorneje o Janu Žižkovi. Vítězné tituly se vyhlašovaly na Nové scéně Národního divadla v přímém přenosu České televize.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 21:34|

Cenu Magnesia Litera může získat Jan Žižka, Městská poezie Brno i rozhovor s Markem Váchou

Na literární ocenění Magnesia Litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu mohou získat Možnosti milostného románu Jana Němce, rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu, monografie Jan Žižka od Petra Čorneje nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a přímý přenos odvysílá ČT art.
4. 3. 2020|

Magnesia Litera: Co tíží Radku Denemarkovou? Knihou roku 2018 jsou „čínské“ Hodiny z olova

Spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková je autorkou Knihy roku 2018. Za mnohovrstevnatý román ze současné Číny Hodiny z olova získala už svou čtvrtou cenu Magnesia Litera. Do Asie shodou okolností přesahuje i objev roku Probudím se na Šibuji, prozaický debut Anny Cimy. V kategorii próza si nejlépe vedla prvotina Teorie podivnosti, naopak za poezii byl oceněn významný básník Ivan Wernisch.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 22:24|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Prašina

Tajuplné místo v příšeří, bez elektřiny a mobilů, popisuje dobrodružný dětský román Prašina. Autor Vojtěch Matocha za něj získal nominaci na cenu Magnesia Litera v kategorii pro děti a mládež. Prestižní ocenění se udělují už v neděli večer.
7. 4. 2019|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Ferrari v džungli

Prvotina básníka Štěpána Hobzy si pro svůj nadhled a smysl pro humor vysloužila pozornost ankety Magnesia Litera. Sbírka nazvaná Ferrari v džungli je nominovaná na ocenění v kategorii DILIA objev roku. Literární ceny se udílejí už tuto neděli.
6. 4. 2019|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Střední Evropa je jako pták s očima vzadu

O českých dějinách i současnosti píše politolog Jacques Rupnik v knize nazvané Střední Evropa je jako pták s očima vzadu. Jedna z nejvýraznějších publikací, které se loni věnovaly osmičkovým výročím, pojednává o neustálém navracení se k minulosti a jejímu opakování. Na cenu Magnesia Litera je nominována v kategorii Publicistika.
5. 4. 2019|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Probudím se na Šibuji

Vystudovala japanologii, žije v Japonsku a její román Probudím se na Šibuji se odehrává v Tokiu. Za svoji prvotinu byla česká spisovatelka Anna Cima nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne už tuto neděli.
4. 4. 2019|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Pernambuco

I loňskou sbírkou Pernambuco Ivan Wernisch potvrzuje, že je významným současným básníkem. Vzpomínání na dětství a uplynulý svět prokládá v básních fanfarónským vyprávěním i banálními útržky. Jeho verše míří k tesknotě a ironii. Za Pernambuco je Wernisch nominován na cenu Magnesia Litera v kategorii nejlepší poezie.
3. 4. 2019|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Kde kvete tráva

Román Kde kvete tráva spisovatelky Han Kang popisuje masakr civilistů, k němuž došlo v květnu 1980 v městě Kwangdžu v Jižní Koreji. „Kniha leccos vysvětluje, co se v Koreji dělo v sedmdesátých a osmdesátých letech, čím vším byl ekonomický zázrak vykoupen,“ podotýká k románu Petra Ben-Ari, která je za jeho překlad nominována na cenu Magnesia Litera.
2. 4. 2019|