TÉMA

Gustavo Petro

„Model úpadku skončil,“ hlásá nový argentinský prezident. Populista Milei chce zrušit centrální banku

Novým argentinským prezidentem se stane krajně pravicový ekonom Javier Milei. V kampani kladl důraz na radikální ekonomické reformy. Mezi kontroverzní plány tohoto populisty patří třeba uzavření centrální banky nebo zavedení dolaru místo pesa. Triumf Mileie bude podle agentur pro 46milionovou Argentinu představovat zásadní politický posun doprava. Podle některých expertů hrály ve volbách významnou roli protestní hlasy.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 10:31|

V Kolumbii našli děti ztracené po pádu letadla. V džungli přežily čtyřicet dní

V Kolumbii se po čtyřiceti dnech našly čtyři děti, které se po pádu malého letadla ztratily v amazonské džungli. Oznámil to kolumbijský prezident Gustavo Petro. Sourozence ve věku jednoho roku, čtyř, devíti a třinácti let zachránila armáda nedaleko místa nehody letadla, napsala agentura Reuters.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 11:11|

V Kolumbii pátrají po dětech ze zříceného letadla. Nalezené stopy dávají naději, že by mohly být naživu

Kolumbijská armáda pokračuje v pátrání po čtyřech dětech z letadla zříceného v hluboké džungli. Čtvrteční zpráva prezidenta, že se je podařilo najít, se sice nepotvrdila, ale vojáci objevili mnoho stop, podle kterých by mohly být stále naživu. Ostatní lidé na palubě stroje, včetně matky dětí, pád nepřežili.
19. 5. 2023|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Kolumbie spouští další kolo tažení proti drogám. Chce je zachytávat hlavně na moři

Přes devadesát procent kolumbijského kokainu končí v USA. Obě země nyní jednají o způsobu, jak nejlépe pašování drog narušit. Kolumbijci se chtějí zaměřit hlavně na záchyty drog na moři.
5. 10. 2022|

Chilané v referendu odmítli návrh nové ústavy, prezident slíbil jeho přepracování

Chilané v nedělním referendu jasně odmítli návrh nové ústavy. Proti se vyslovilo 62 procent voličů, zastánců bylo 38 procent, uvedla ústřední volební komise po sečtení 99,9 procenta hlasů. Levicový prezident Gabriel Boric, který byl horlivým zastáncem ústavy, řekl, že co nejdříve začnou práce na novém návrhu základního zákona. Oznámil také, že provede změny ve vládě, která je přitom v úřadu necelý půlrok.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 20:32|