TÉMA

Aleš Svoboda

Česko stále stojí o vyslání astronauta do vesmíru. Musí to ale pomoci ekonomice, řekl Kupka

Česko má podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) stále zájem o vyslání svého astronauta do vesmíru, musí to ale znamenat přínos pro českou ekonomiku. Šéf resortu to uvedl po jednání v americké NASA a návštěvě texaské společnosti Axiom Space, která o víkendu vynesla do kosmu prvního tureckého astronauta. Firma dále usiluje o českou účast, přestože její nabídku Praha loni odmítla.
27. 1. 2024|

Česko nyní nevyšle astronauta na misi firmy Axiom. Podle resortu nejsou peníze

Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila šedesát milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Informoval o tom šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera. Česko mělo na nabídku odpovědět do konce roku.
6. 12. 2023|

Hlavní je se umět rychle rozhodnout a pak nést následky, říká pilot a člen záložního týmu ESA Svoboda

Vojenský pilot a člen záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda hovořil v Interview ČT24 o svém úspěchu ve výběrovém řízení pro náhradní tým pro lety do vesmíru ESA, kterého se účastnilo více než 22 tisíc lidí. Popsal i testování letounů F-35.
4. 11. 2023|

Festival sci-fi filmů Future Gate kolonizuje vesmír. Připojí se herec Ironside i astronaut Svoboda

Kolonizace vesmíru je tématem desátého ročníku festivalu sci-fi filmů a kultury Future Gate, která začíná 26. září v Praze a od 3. října pokračuje v Brně. Ozvěny pak dolehnou i do dalších českých měst a také na Slovensko. Hlavním hostem je kanadský herec Michael Ironside, jenž mimo jiné uvede klasiku žánru Vesmírnou pěchotu. Festival uspořádal také přehlídku se dvěma Čechy, kteří by měli zamířit do vesmíru – bojovým pilotem Alešem Svobodou a umělcem Yemim A.D.
26. 9. 2023|

Let do vesmíru je pravděpodobnější, říká Svoboda. Účast na misi Axiom by se podle něj Česku vyplatila

Vojenský pilot české armády by mohl zamířit do vesmíru dříve, než se původně předpokládalo. Nabídka účasti Aleše Svobody na misi Axiom na Mezinárodní vesmírné stanici je ovšem podmíněna tím, že Česko na let přispěje zhruba miliardou korun. Svoboda v Událostech, komentářích řekl, že se pravděpodobnost jeho letu do vesmíru s nabídkou Axiomu zvýšila.
17. 6. 2023|

Česká republika může mít dalšího astronauta. Dostala nabídku, zbývá sehnat peníze

Po více než 45 letech by mohl Čech znovu letět do vesmíru. Česká republika dostala v rámci soukromých misí Axiom nabídku poslat astronauta na oběžnou dráhu Země a na Mezinárodní vesmírnou stanici. Letět by mohl už příští rok – pokud by se podařilo pro tuto misi sehnat finance. Politici se již zabývají tím, jestli by se to vyplatilo a jak to případně financovat.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:54|

Coby vojenský pilot už zažil řadu krizových situací, jako nový astronaut musel prokázat týmového ducha

Český vojenský letec Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA). V rozhovoru pro ČT, který vedl Daniel Stach, říká, že je v rychle se rozvíjejícím odvětví důležité získat know-how a budovat si své místo. V náročném výběrovém řízení uspěl mezi více než 22 tisíci konkurenty. Musel prokázat týmového ducha, ale i psychickou odolnost a fyzickou zdatnost.
27. 11. 2022|

Český astronaut se možná do vesmíru podívá dřív, než bychom čekali, říká šéf odboru kosmických technologií

Výběr pilota Aleše Svobody do týmu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA) je pro Česko velký úspěch, uvedl ředitel odboru kosmických technologií a družicových systémů ministerstva dopravy Václav Kobera. I přesto, že je Svoboda „jen“ v týmu náhradníků, mohl by se podle něj brzy uplatnit v pomoci při vědeckých experimentech dalších členských států agentury.
24. 11. 2022|

Česko má nového astronauta. ESA do týmu náhradníků vybrala pilota Aleše Svobodu

Evropa zná svoje nové astronauty. Evropská kosmická agentura (ESA) po více než deseti letech vybrala ve středu nový tým, který doplní ten současný, tvořený šesti muži a jednou ženou. A kromě nich také záložní tým – právě jeho členem se poprvé stal zástupce České republiky.
23. 11. 2022|

Hořická radnice prodloužila pronájem obchodu na náměstí. Firma uspěla i přes dlužné nájemné

Hořická radnice prodloužila pronájem samoobsluhy v centru o dvacet let. Opozice neúspěšně žádala, aby město výběr provozovatele zopakovalo. Provozovatel obchodu, společnost Švamberk Invest, totiž před třemi lety přestal platit nájem. Smlouvu pak získal díky příslibu, že dluh v budoucnu uhradí.
29. 1. 2022|

Z Německého domu v Brně se zachovaly sklepy a kuchyně, odhalil je průzkum podzemí

Průzkum podzemí pod Moravským náměstím v Brně odhalil dva metry pod povrchem zachovalé a jen částečně zasypané sklepení někdejšího Německého domu. Prostřednictvím sondy dělníci objevili tři místnosti, kde dříve zřejmě bývala kuchyně. Německý dům byl vybombardován a srovnán se zemí na konci války. Dosud nebylo jasné, zda se z Německého domu něco dochovalo.
20. 10. 2020|

Místo po žebříku vraty. Brno vybudovalo vstup do unikátního vodojemu pod Žlutým kopcem

Nový vchod do jednoho z vodojemů pod Žlutým kopcem nechalo postavit město Brno. Dosud byl do bývalého vodojemu vstup opatřený pouze poklopem a dolů se muselo po strmém žebříku. Namísto poklopu jsou tam nyní dvoukřídlá vrata. Jde o první krok města k budoucímu využití podzemních prostor, o které se v minulosti mimo jiné zajímaly filmové štáby.
21. 11. 2019|

Podle opozice prodaly Hořice pozemek pro továrnu levně. Cena nebyla hlavní, oponuje starosta

Devítitisícové Hořice na Jičínsku prodají průmyslovou zónu o rozloze 3,4 hektaru strojírenské firmě ORT Nový Bydžov. Firma by měla městu zaplatit 110 korun za metr čtverečný, tedy 3,7 milionu korun. Slibuje, že v zóně najde práci až dvě stě lidí. Obchod se nelíbí opozici, podle které má pozemek minimálně trojnásobnou cenu.
5. 11. 2019|