Hlavní je se umět rychle rozhodnout a pak nést následky, říká pilot a člen záložního týmu ESA Svoboda

Interview ČT24: Armádní letec Aleš Svoboda (zdroj: ČT24)

Vojenský pilot a člen záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda hovořil v Interview ČT24 o svém úspěchu ve výběrovém řízení pro náhradní tým pro lety do vesmíru ESA, kterého se účastnilo více než 22 tisíc lidí. Popsal i testování letounů F-35.

Svoboda je přesvědčen, že mu pomohly jeho dovednosti pojící se s prací vojenského pilota, ale i schopnost se rozhodovat v určitých situacích. „V situaci, kdy má člověk vícero řešení, ani jedno není špatné a ani jedno není dobré, ale nějak se rozhodnout musíte. A pak nést odpovědnost za následky,“ ujasnil.

Testování F-35

Jakožto člen přípravného týmu se ve Spojených státech rovněž účastnil týdenního testování letounů F-35, jejichž nákup má představovat největší zakázku ze strany české armády v historii. „Bylo nás tam osm pilotů, od těch nejzkušenějších po ty nejmladší, kteří ještě nezačali létat ani s gripenem. Smyslem bylo vyzkoušet F-35 v relevantních scénářích, v taktických situacích a zjistit, jaká je reálná bojová hodnota letounu v porovnání s jinými generacemi,“ vysvětlil.

Obvinění některých, že česká armáda dělá americkému produktu reklamu, si prý nebere osobně. „Naše práce je čistě odborná, analytická, projektová. Na základě jasně daných kritérií zpracováváme materiály, za kterými si stojíme,“ prohlásil.

Svoboda má pocit, že v Česku panuje jakási odtažitost k významu obrany a bezpečnosti. „Co to je, co je vůbec práce armády, práce pilotů. Spousta lidí si neuvědomuje, že to nejsou hračky, ale letadla, ve kterých by v případě potřeby létali lidé a nasazovali svůj vlastní život,“ zdůraznil.