Let do vesmíru je pravděpodobnější, říká Svoboda. Účast na misi Axiom by se podle něj Česku vyplatila

Události, komentáře: Do vesmíru (zdroj: ČT24)

Vojenský pilot české armády by mohl zamířit do vesmíru dříve, než se původně předpokládalo. Nabídka účasti Aleše Svobody na misi Axiom na Mezinárodní vesmírné stanici je ovšem podmíněna tím, že Česko na let přispěje zhruba miliardou korun. Svoboda v Událostech, komentářích řekl, že se pravděpodobnost jeho letu do vesmíru s nabídkou Axiomu zvýšila.

Evropská kosmická agentura (ESA) oznámila loni na podzim, že v jejím záložním týmu astronautů je i český vojenský pilot Aleš Svoboda. Znamenalo to, že by výhledově v delším časovém horizontu mohl letět do vesmíru. Nová nabídka jeho účasti na misi Axiom III by znamenala, že by mohl historicky podruhé opustit Čech planetu Zemi, možná již napřesrok.

Aleš Svoboda míní, že se pravděpodobnost, že poletí do vesmíru, s novou nabídkou nepochybně zvýšila. Upozornil, že ji dostalo – a přijalo – i Švédsko. Že je to soukromá mise, podle něj neznamená, že by byla kvalitativně níže než let organizovaný ESA.

„Dnes veškeré mise, jak Evropské kosmické agentury, tak agentury NASA, jsou zprostředkovány komerčním programem, ať je to společnost SpaceX, která zabezpečuje pouze dopravu astronautů na oběžnou dráhu a zpátky, respektive společnost Axiom, která zabezpečuje i širší rámec mise. Takže všechny mise, i ty agenturní (…) jsou dnes soukromé, co se týče evropských a amerických astronautů,“ podotkl.

Zdůraznil zároveň, že i mise Axiom „by byla implementována skrz Evropskou kosmickou agenturu, která by zabezpečovala veškerou organizaci“.

Případný let na Mezinárodní vesmírnou stanici v rámci mise Axiom by byl asi dvoutýdenní, její součástí by zřejmě byly experimenty v mikrogravitaci, případně edukativní činnost, při které by bylo možné ukázat v živých vstupech žákům ve školách různé fyzikální principy.

Aleš Svoboda je přesvědčen, že investice, která by byla pro jeho účast na vesmírném letu nezbytná, by se státu bohatě vyplatila. „Například celosvětový dosah výběru astronautů, který proběhl v loňském roce, byl jeden a půl miliardy lidí. (…) Švédi si spočítali, že zviditelněním jejich země a ozbrojených sil, zviditelněním jejich vysokých škol a výzkumných institucí a kosmického průmyslu se jim náklady mnohonásobně vrátí,“ poukázal.

Šestatřicetiletý Aleš Svoboda je bojovým pilotem Armády ČR. Slouží na 21. základně taktického letectva v Čáslavi, od roku 2016 létá na stroji JAS-39 Gripen. Na nich a na starších L-159 má nalétáno přes třináct set hodin. Při výběru astronautů pro záložní tým ESA Svoboda uspěl při výběru z více než 22 tisíc lidí.