Festival sci-fi filmů Future Gate kolonizuje vesmír. Připojí se herec Ironside i astronaut Svoboda

Začíná festival sci-fi filmů Future Gate (zdroj: ČT24)

Kolonizace vesmíru je tématem desátého ročníku festivalu sci-fi filmů a kultury Future Gate, která začíná 26. září v Praze a od 3. října pokračuje v Brně. Ozvěny pak dolehnou i do dalších českých měst a také na Slovensko. Hlavním hostem je kanadský herec Michael Ironside, jenž mimo jiné uvede klasiku žánru Vesmírnou pěchotu. Festival uspořádal také přehlídku se dvěma Čechy, kteří by měli zamířit do vesmíru – bojovým pilotem Alešem Svobodou a umělcem Yemim A.D.

„Snažíme se vybírat témata, která reflektují současnou dobu, a v současné chvíli máme hned dva potenciální české astronauty, kteří se v nejbližší době podívají do vesmíru. Zároveň myšlenka vesmírného turismu začíná být čím dál atraktivnější a – co si budeme nalhávat – vesmírná kolonizace a hledání nových civilizací je trendy téma žánru science fiction,“ upřesnil k tématu ročníku pořadatel festivalu Filip Schauer.

Pozvání na desátý Future Gate přijal herec Michael Ironside, s fanoušky se setká v Praze a Brně. Na jeho počest festival promítne dva tituly ze sci-fi klasiky. Hvězdná pěchota, natočená v roce 1997 Paulem Verhoevenem, se odehrává ve vzdálené, ne příliš růžové budoucnosti, kdy je existence lidstva ohrožena útoky mimozemských brouků a největší hodnotou je služba v armádě. V hororovém snímku Scanners ztvárnil Ironside vůdce podzemí aliance, který touží ovládnout svět pomocí telekineze. Film natočil v roce 1981 David Cronenberg.

Vhled do současné sci-fi tvorby nabídne soutěžní výběr novinek natočených za poslední rok a půl. Patří k nim zahajovací snímek Generace F o manželském páru, který díky novým technologiím dokáže své rodičovství nejen plánovat, ale i výrazně ovlivnit. Nebo maďarské drama White Plastic Sky odehrávající se ve světě, kde se lidé po padesátce musí nechat proměnit na stromy, aby lidstvo nevymřelo.

Do vesmíru s filmovými i skutečnými astronauty

Soutěžní francouzský snímek Astronaut uvede osobně režisér Nicolas Giraud. Zároveň ztvárnil hlavní roli klíčového technika Evropské vesmírné agentury, který si chce splnit svůj celoživotní sen ‒ letět do vesmíru.

Stejný sen si ve skutečném životě nejspíše splní dva další hosté Future Gate. „Celý festival započne besedou se dvěma Čechy, kteří se připravují na svou možnou cestu do vesmíru. Yemi A.D. jako vesmírný turista a Aleš Svoboda jako záložní pilot Evropské vesmírné agentury,“ uvedl Schauer.

Umělec Yemi A.D. byl vybrán z milionu kandidátů na první civilní cestu kolem Měsíce, kterou organizuje japonský podnikatel Yusaku Maezawa se společností SpaceX. Bojový pilot Aleš Svoboda uspěl ve výběrovém řízení Evropské kosmické agentury a stal se členem záložního týmu astronautů. Jako prvnímu v historii samostatné České republiky. „Máme tu dva odlišné pohledy, jak cesta do vesmíru může vypadat, byť cíl je stejný – vidět naši modrou planetu z výšky,“ podotýká Schauer.

Doprovodný program festivalu nabídne koncert Pražského filmového orchestru nebo 28. září setkání fanoušků sci-fi v kostýmech jejich oblíbených hrdinů. Po skončení Future Gate v Brně 8. října se uskuteční do konce měsíce ještě festivalové ozvěny v Plzni, Hradci Králové, Šumperku a také v Košicích.