Podle opozice prodaly Hořice pozemek pro továrnu levně. Cena nebyla hlavní, oponuje starosta

Události: Sporný prodej pozemku v Hořicích (zdroj: ČT24)

Devítitisícové Hořice na Jičínsku prodají průmyslovou zónu o rozloze 3,4 hektaru strojírenské firmě ORT Nový Bydžov. Firma by měla městu zaplatit 110 korun za metr čtverečný, tedy 3,7 milionu korun. Slibuje, že v zóně najde práci až dvě stě lidí. Obchod se nelíbí opozici, podle které má pozemek minimálně trojnásobnou cenu.

Hořice se pozemek pokoušely prodat přes patnáct let, zastupitelé s prodejem firmě ORT souhlasili v pondělí. Společnost se jako jediná přihlásila do výběrové řízení, které radnice vypsala v polovině letošního roku.

Představitelé firmy už dříve uvedli, že závod v Hořicích by mohl vzniknout do tří let a investice by měla dosáhnout 300 milionů korun bez DPH. Postupně by tam mohlo najít práci až 150 lidí ve výrobě, další padesátku by firma zaměstnala v administrativě. Oficiálně se ale společnost ORT Nový Bydžov zavázala k vytvoření čtyřiceti pracovních míst. Nyní má firma padesát zaměstnanců a vyrábí a vyvíjí zejména strojní zařízení, hlavně jednoúčelové stroje, které dodává například automobilkám či do potravinářského průmyslu.

Na poslední chvíli se objevil nový zájemce

Společnost původně městu nabídla 70 korun za metr čtverečný, v říjnu potom nabídku zvýšila na 110 korun. Těsně před pondělním projednáváním prodeje pozemků firmě ORT navíc město obdrželo nabídku na společnou koupi od firem Weld Project a Arinox. Ty slíbily 50 až 60 pracovních míst a nabídly Hořicím 150 korun za metr čtvereční. Zastupitelé ale jejich nabídku odmítli.

„Podle mě je nesmysl na tohle reagovat. Po termínu, kdy byl vyvěšen záměr,“ zdůvodnil zastupitel Václav Šmatolán (KSČM). Opozice to ale vidí jinak. „Pokud se tady objevila další skutečnost a další zájemce, tak musíme rozhodnout o vypsání nového záměru,“ míní Leona Vorlová (za ODS).

Prodávaný pozemek v Hořicích
Zdroj: David Taneček/ČTK

Podle opozice přijdou Hořice o miliony

Vedení města zdůvodnilo přijetí nabídky ORT vytvořením pracovních míst. „Jde o ryze českou firmu a seriózního a spolehlivého partnera s historií od roku 1994,“ konstatoval starosta Hořic Aleš Svoboda (Šance pro rozvoj).

Výhrady k tomu ale mají opoziční zastupitelé z ODS. Upozorňují na znalecký posudek, který ještě před vypsáním výběrového řízení ohodnotil pozemky v zóně na 376 korun za metr čtvereční. Město tudíž podle ODS přijde o miliony korun.

Hugo Trkal (za ODS) varoval zastupitele, kteří pro prodej společnosti ORT hlasovali, před trestněprávní zodpovědností. Podle jeho kolegy Martina Křoviny (ODS) byl výběr kupujícího netransparentní a podivný, například zmíněným navýšením nabízené ceny ze 70 na 110 korun.

Nízkou nabídnutou cenu ORT zdůvodnila tím, že podloží pozemku je pro založení továrny tak špatné, že sanace pozemku údajně vyjde na více než 20 milionů korun. Podložila to hydrogeologickým průzkumem, který si v zóně nechala letos na jaře udělat. Znalec objednaný městem pak na základě tohoto průzkumu v aktualizovaném posudku v říjnu snížil cenu pozemků v zóně z 376 na 228 korun za metr čtverečný. 

Přísnější než kdy dřív, tvrdí starosta

Opozice v důsledku toho požadovala, aby město současné řízení zrušilo a vypsalo nové, kde by stanovilo cenu 200 korun za metr čtverečný. To se ale nepodařilo a vedení města opoziční výhrady odmítlo.

Starosta Svoboda celé řízení označil s odkazem na stanovisko právníků za transparentní. Výše ceny podle něj nikdy nebyla hlavním kritériem pro prodej pozemku a město tím, že vyjednalo zvýšení ceny na 110 korun, postupovalo jako řádný hospodář.

„Od začátku se mluvilo o tom, že cena určitě nebude hlavním a jediným kritériem. Nechtěli jsme, aby tam byly skladovací haly, hlučná či prašná výroba. Tak pečlivě a s tak přísnými podmínkami se v Hořicích žádný pozemek neprodával,“ prohlásil starosta.

V minulosti měla o zónu za Miletou zájem italská firma Bag Snacks, která v ní chtěla postavit závod na výrobu slaného pečiva. Problémem využití zóny však bylo vedení kabelu vysokého napětí, což město letos vyřešilo jeho přeložkou. Zaplatilo za ni téměř dva miliony korun.