Místo po žebříku vraty. Brno vybudovalo vstup do unikátního vodojemu pod Žlutým kopcem

Nový vchod do jednoho z vodojemů pod Žlutým kopcem nechalo postavit město Brno. Dosud byl do bývalého vodojemu vstup opatřený pouze poklopem a dolů se muselo po strmém žebříku. Namísto poklopu jsou tam nyní dvoukřídlá vrata. Jde o první krok města k budoucímu využití podzemních prostor, o které se v minulosti mimo jiné zajímaly filmové štáby.

Podzemní zásobníky vody se letos staly technickou památkou. Vybudování vstupu do klenutých prostor stálo 2,3 milionu korun. Momentálně se vedou jednání o převodu vodojemů pod Turistické a informační centrum města Brna a o možnostech jejich zpřístupnění pro veřejnost.

„Jedná se o zcela precizní stavební práci, cihly pro vodojem byly speciálně vyráběny tady v Brně a nejsou nijak upraveny, pouze dostatečně vypáleny. Celý vodojem je izolovaný půlmetrovou vrstvou bílého jílu, protože jiná izolace tehdy nebyla k dispozici,“ řekl odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda.

O prostory projevily zájem zahraniční filmové štáby, kvůli špatnému přístupu ale nakonec zvolily pro natáčení jiné místo. Atraktivní lokalita v minulosti lákala developery, Žlutý kopec totiž patří mezi nejlukrativnější adresy v Brně. Na místě vodojemu také magistrát zvažoval postavit podzemní garáže pro blízký Masarykův onkologický ústav. Později své plány ale změnil i díky zájmu filmových štábů.

Od wellness po lodičky

„Nabízí se mnoho možností, jak je využít. Podmínkou jakéhokoliv využití ale bylo vybudování plnohodnotného vstupu, i když ten bude i nadále sloužit jako vstup provozní,“ uvedl náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD).

„Možnosti jsou obrovské. Od celoročního kluziště, protože ve vodojemech je stabilní teplota, přes wellness centrum až po vybudování přístavu s možností jízdy na loďkách,“ přiblížil Svoboda, který je iniciátorem zpřístupnění unikátních prostor pro veřejnost.

Pokud by se v budoucnu měl vodojem otevřít veřejnosti, postavil by se do něj další vstup ze strany od Tvrdého ulice, současný nový vstup by pak sloužil jako únikový východ.

Komplex tvoří tři podzemní nádrže, které jsou mimo provoz od roku 1997. Vybudovaný vstup vede do nejstarší a nejmenší z nich, cihlové nádrže z roku 1870 s rozlohou přibližně 45 krát 45 metrů a s výškou šest a půl metru. Druhý cihelný vodojem je větší, měří asi 40 krát 70 metrů a je vysoký sedm metrů, třetí vodojem tvoří dvě menší betonové nádrže vybudované na začátku 20. století.