Odčerpání vody odkrylo jedinečnou podívanou. Podzemní vodojem projde opravou

Vodojem na Kraví hoře je bez vody. Pracovníci Brněnských vodáren a kanalizací ji vypustili kvůli plánované rekonstrukci, která začne v nejbližších týdnech. Je už třetí v pořadí, rekonstruovalo se na Bílé hoře i v Kohoutovicích. Nádrže prochází pravidelnými prohlídkami a čištěním. Právě při nich se zjišťuje, zda si zaslouží větší opravy.

Šest metrů dolů po žebříku musí slézt pracovníci vodáren do chrámu s klenutými stropy, ve kterém obvykle vládne pitná voda. Ta taky vytvořila fresky na sloupech. Měla na to 87 let. Nádrže vodojemu na Kraví hoře totiž od výstavby neprošly rekonstrukcí.

„Svým provedením se jedná o velmi zajímavé, cenné technické dílo,“ řekla mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. Abstrakce na sloupech zmizí, omítky z roku 1932 už se totiž rozpadají. Vodojem protéká a je potřeba zlepšit statiku. Pracovníci specializované firmy nejdřív stěny očistí a potom nanesou nové omítky.

„Konečná úprava, která bude ve styku s vodou, má tři milimetry, stříká se to ve dvou vrstvách a vznikne z toho takový úplně hladký až sklovitý povrch, který je velmi odolný vůči pitné vodě,“ popsal technický dozor Brněnských vodáren a kanalizací Pavel Bína. Ve vodojemu už je upravená voda.

Vodárny mají celkově 71 vodojemů s celkovým objemem čtvrt milionu kubíků vody. Ten by stačil na třídenní zásobování Brna vodou.

Voda se do podzemního zásobníku vrátí nejspíš na začátku roku 2021. V plánu už je i oprava dalšího vodojemu na Lesné, který je ještě starší. Postavený byl kolem roku 1913.

Vodojemy v Brně
Zdroj: ČT24