TÉMA

Masarykův onkologický ústav

U mladých lidí přibývá nádorů, upozorňuje Masarykův onkologický ústav

Výskyt nádorových onemocnění u dospívajících a mladých dospělých podle dat z evropsky vyspělých zemí postupně narůstá, a to přibližně o procento ročně. Z celkového počtu nových diagnostik tvoří tři až čtyři procenta. Evidují to i v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně, kde ročně léčí v průměru třináct set pacientů ve věku od 18 do 39 let, z toho téměř čtyři sta ve věku od 18 do 30 let. Rizikem u této skupiny je pozdní stanovení správné diagnózy, řekl v pondělí na tiskové konferenci ředitel MOÚ Marek Svoboda.
26. 2. 2024|

V Brně začala stavba nových pavilonů Masarykova onkologického ústavu

Začala stavba dvou nových budov Masarykova onkologického ústavu v Brně – Centra inovativní a podpůrné péče a Centra onkologické prevence. Investice vyjde na miliardu korun, 826 milionů půjde z Národního plánu obnovy, zbytek pokryjí peníze ze státního rozpočtu. Stavba potrvá do prosince 2025, následující rok se oba nové pavilony otevřou veřejnosti.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:32|

V boji s rakovinou se prosazují moderní technologie. Pomáhají roboti i umělá inteligence

V tuzemsku se ve zdravotnictví čím dál častěji prosazují moderní technologie, jako jsou roboti a umělá inteligence. Pomáhají v současnosti například v diagnostice rakoviny. Lékaři je využívají hlavně tehdy, když nádory rostou na špatně dostupných místech.
11. 11. 2023|

Nemocniční ombudsmani řeší stížnosti i konflikty, ministerstvo zavádí manuál

S konflikty s pacienty nebo jejich blízkými se setkává asi každá nemocnice. Některé kvůli tomu ustavují své vlastní ombudsmany. Nepostupují při tom ale jednotně. To nyní mění ministerstvo zdravotnictví, které zavádí závazný manuál.
8. 8. 2023|

U Masarykova onkologického ústavu načas ubude až třetina parkovacích míst

Parkování v okolí Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně se od 1. června na dobu téměř tří let výrazně ztíží kvůli úpravám nadzemní části historických vodojemů. Na Žlutém kopci postupně ubude až třetina parkovacích míst, ústav přitom už nyní odhaduje, že mu až tři sta padesát stání pro auta chybí. Plánuje proto pro příští roky zavést několik opatření.
25. 5. 2023|

V nemocnicích je málo míst pro auta pacientů. Některé proto chtějí postavit parkovací domy

Parkování v nemocnicích je pro pacienty i jejich návštěvy často problém. Česká televize oslovila čtrnáct zdravotnických zařízení napříč republikou s dotazem, jestli jejich parkovací kapacity postačují. Většina odpověděla, že nikoliv a že je plánují navýšit — třeba výstavbou parkovacích domů.
22. 5. 2023|

Masarykův onkologický ústav získal prestižní evropskou akreditaci

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně získal nejvyšší akreditaci Organizace evropských onkologických ústavů (OECI). Splnit pro to musel 332 standardů péče a řízení nemocnice. Ze 117 členů OECI má tuto nejvyšší akreditaci pouze 31, ve střední a východní Evropě kromě MOÚ ještě Národní onkologický institut (NIO) v Budapešti, informoval ředitel brněnského ústavu Marek Svoboda.
16. 5. 2023|

Melanom je jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění v Česku, Lence ho objevili už v osmnácti

Lékaři zdůrazňují důležitost prevence melanomu, který patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění v Česku – ročně na něj umírá kolem čtyř set lidí. Například brněnský Masarykův onkologický ústav znovu objednává pacienty na komplexní preventivní prohlídky. Od loňského listopadu rezervace pozastavil – zájem byl totiž obrovský.
18. 4. 2023|

Výsledky z laboratoří v praxi. Vznikl nový český institut pro výzkum rakoviny

Zlepšit diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění by chtěli vědci v nově založeném Národním ústavu pro výzkum rakoviny (NÚVR). Ústav propojuje 71 výzkumných týmů z 11 pracovišť v Praze, Olomouci a Brně. Do konce roku 2025 na něj má jít asi 1,5 miliardy korun z evropských peněz programu Exceles, kterým ministerstvo školství podporuje špičkový výzkum. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) uvedl, že fungování ústavu by měl stát zajistit i po roce 2025.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:27|

Masarykův onkologický ústav v Brně otevřel dvě nová pracoviště za šedesát milionů

Rozšířené prostory o rozloze dva tisíce čtverečních metrů na dvou ambulantních pracovištích v pátek slavnostně otevřeli v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně. Práce na rozšíření Pracoviště ambulantní protinádorové léčby a Centra paliativní péče vyšly na téměř šedesát milionů korun a umožní poskytnutí péče většímu množství pacientů v komfortních podmínkách, sdělil ředitel MOÚ Marek Svoboda.
1. 4. 2022|

Novým onkologickým institutem chceme pomoci Praze a středu Čech, říká Žaloudík

Senátor a onkolog Jan Žaloudík (za ČSSD) by byl pro to, aby v Česku vznikl úplně nový onkologický institut se sídlem v Praze. Pro hodnocení, jak přesně covid-19 onkologii ovlivnil, bude podle něj potřeba počkat na data. Byl hostem Interview ČT24.
12. 8. 2021|

Kontroverze kolem Národního onkologického institutu v Praze mizí, řekla předsedkyně odborné společnosti

Záměr postavit Národní onkologický institut v Praze za sedm miliard korun vyvolal mezi odborníky kontroverze, podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové se je daří zahlazovat. Neshody podle ní setřela diskuse, ve které někteří lékaři původně chyběli. „Najdeme společnou nit,“ řekla v pořadu Události, komentáře. Jeho hostem byl i jeden z iniciátorů myšlenky a vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Cibula.
22. 7. 2021|

Onkologický ústav v Brně chce postavit nová centra za miliardu. Zaměří se na prevenci a inovace

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně plánuje stavbu centra onkologické prevence a centra pro inovativní a podpůrnou péči za jednu miliardu korun. Sloužit mají ke zlepšení péče a k prevenci vzniku a návratu nádorů a k prevenci nežádoucích účinků léčby, uvedl ředitel ústavu Marek Svoboda. Práce na obou centrech by měly být hotové v roce 2026. Stavbu zaplatí peníze z Národního plánu obnovy ČR. Ústav ročně eviduje 246 tisíc ošetření.
21. 7. 2021|

Pacienti Masarykova onkologického ústavu mohou s lékaři komunikovat pomocí nové aplikace

Masarykův onkologický ústav má jako první zařízení v Česku vlastní mobilní aplikaci, která slouží pro komunikaci personálu s pacienty na dálku. Poslouží k videohovorům, chatu nebo telefonátům, umožní i předpis receptů. Cílem aplikace je úspora času, zjednodušení komunikace a zefektivnění systému.
28. 4. 2021|

Ve 100 letech zemřel jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný

V pátek zemřel jezuita František Pevný. Duchovní, který strávil ve vězení celá 50. léta, od roku 1997 působil v řádové komunitě v Brně, byl aktivní až do pozdního věku. O úmrtí Pevného informovalo brněnské biskupství a také Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.
29. 3. 2021|

Nové léky testují v Masarykově onkologickém ústavu v klinických studiích už 50 let

V Masarykově onkologickém ústavu v Brně mají pacienti každoročně možnost zapojit se  zhruba do 35 nových klinických studií. Lékaři s jejich pomocí ověřují účinnost a bezpečnost nových léčiv. První studie prováděli už před 50 lety. Na počátku nového tisíciletí pak otevřeli specializované oddělení.
22. 3. 2021|

Chronicky nemocní pacienti se mohou očkovat u praktických lékařů. Těm ale chybí vakcíny

Už druhým týdnem se k očkování u praktiků mohou hlásit i chronicky nemocní lidé pod 70 let. V praxi se ale k vakcíně dostávají obtížně. Důvodem je stále limitující množství látky v ordinacích. Tito lidé se zatím nemohou registrovat do očkovacích center, kde je přihlášení striktně omezeno věkem. Další možností pro ně je podání vakcíny ve specializovaném centru, kde se léčí.
13. 3. 2021|

Brněnským lékařům se osvědčila u onkologických pacientů s covidem kombinace remdesiviru a plazmy

Možný průlom v léčbě těžce nemocných hematoonkologických pacientů, kteří se nakazili covidem-19, představili lékaři z Fakultní nemocnice Brno. Od začátku roku podali 28 lidem přípravek kombinující remdesivir a rekonvalescentní plazmu. U všech se zdravotní stav výrazně zlepšil, nebo se z covidu uzdravili úplně.
5. 3. 2021|

Masarykův onkologický ústav otevřel opravený pavilon. Má nové operační sály i lůžková oddělení

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně v pátek slavnostně otevřel Bakešův pavilon zrekonstruovaný za 431 milionů korun. Práce trvaly více než dva roky, výsledkem jsou dvě lůžková oddělení, nové ambulance i dva nové operační sály, celkem jich má ústav šest. Investice přispěla k modernizaci a zvýšení komfortu poskytované péče, uvedl ředitel MOÚ Marek Svoboda.
5. 2. 2021|

Olomoučtí vědci přišli s průlomovou metodou ke zkoumání stresu buněk

Vědci z Univerzity Palackého (UP) v Olomouci a Masarykova onkologického ústavu v Brně přišli s převratnou metodou zkoumající proteotoxický stres buněk, který vede k neurodegenerativním nemocem a rakovině. Metoda kombinuje cílené poškození proteinů uvnitř jednotlivých buněk za využití nanočástic stříbra a laserového paprsku a souběžnou mikroskopickou analýzu. Objev ocenil i významný vědecký časopis Nature Communications.
3. 2. 2021|

Léčba rakoviny by měla být stále více „šitá na míru“ pacientovi, shodují se onkologičtí odborníci

Současná onkologie se snaží léčbu rakoviny co nejvíc přizpůsobit pacientovi na míru, a to zejména tam, kde nezabírají běžné metody. Klíčem je přesný rozbor na úrovni molekul a špičky oboru věří, že se bude v budoucnu taková diagnostika i léčba používat u většiny pacientů. Své zkušenosti si čeští odborníci vyměňovali také v rámci tradičního kongresu Prague Onco, který se konal formou videokonference.
25. 1. 2021|

Brněnští vědci se spojili proti mozkové mrtvici. Chtějí vyvinout lepší diagnostiku i lék

Brněnští vědci ze sedmi institucí se spojili v klastru Stroke Brno, aby společně vytvořili nové metody rozpoznávání i léčby cévních mozkových příhod. Ve střední Evropě je tak rozsáhlá spolupráce podle zástupců institucí unikátní.
28. 7. 2020|

Chytré turnikety v Masarykově onkologickém ústavu měří teplotu a poznají, jestli má člověk roušku

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) instaloval u vstupů terminály, které automaticky měří teplotu a také rozpoznají člověka bez roušky. Turniket jej pak nepustí dovnitř. Onkologický ústav a obě fakultní nemocnice v Brně zatím povolují návštěvy. Město je ve svých dvou nemocničních zařízeních od pondělka zakázalo.
27. 7. 2020|

Mamma Help končí. Organizace, která pomáhala ženám s rakovinou prsu, přišla o sponzory

Po dvaceti letech končí organizace Mamma Help, která pomáhala ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Ukončit provoz musela jednak kvůli personální situaci, ale hlavně z důvodu nedostatku peněz. V době po koronaviru se začalo škrtat v grantech a dotacích, méně štědré budou i krizí zasažené firmy. Právě na sponzoringu byl spolek závislý.
27. 6. 2020|