Ve 100 letech zemřel jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný

V pátek zemřel jezuita František Pevný. Duchovní, který strávil ve vězení celá 50. léta, od roku 1997 působil v řádové komunitě v Brně, byl aktivní až do pozdního věku. O úmrtí Pevného informovalo brněnské biskupství a také Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.

František Pevný se narodil v roce 1921 ve Svatém Štěpánu na Zlínsku. Po maturitě nastoupil do kněžského semináře v Olomouci. Za války byl totálně nasazený v Německu. Na kněze jej vysvětili až v roce 1947, poté nastoupil do duchovní správy v Drahotuších na Přerovsku.

Za rozšiřování protikomunistických letáků byl v roce 1949 odsouzen na čtrnáct let, na svobodu se dostal až v roce 1960, mezitím prošel tábory na Jáchymovsku i věznicemi na Mírově či v Leopoldově.

Život může být dobrý, i když je těžký.
František Pevný
kněz

„Pánbůh zaplať“

„Nechtěl bych to prožívat znova, ale Pánbůh za to zaplať. Protože život může být dobrý, i když je těžký. Nikdo si nemůže naplánovat, že bude mít život takový a takový. Protože do života může vždycky zasáhnout nějaká událost, ve které člověk žije. Může se stát, že ta událost člověka úplně zdeptá. Anebo ho to pozvedne. Zjistí, že se nedá dělat nic. Já jsem také té povahy, že nejsem žádný bouřlivák, a nikdy jsem nebyl. Ale také jsem nebyl člověk, který by byl zdeptaný,“ řekl ve vzpomínkách, které zachytil projekt Paměť národa.

Pracoval jako dělník a topič

Po propuštění z vězení pracoval nejprve jako dělník, topič a údržbář. Za normalizace působil ve farnosti Vítkov na Opavsku, po obnově řádového života v Česku byl novicmistrem v Kolíně a poté přišel do brněnské komunity jezuitů.

Pracoval v duchovní správě, navštěvoval nemocné a sloužil mše v Masarykově onkologickém ústavu. Zasloužil se o vybudování duchovního centra a vznik nové farnosti v Brně-Lesné. Poslední roky života strávil v Domově svaté Alžběty v Žernůvce u Tišnova.

Jezuité se s Pevným rozloučí 31. března při mši v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně. Poté jeho tělo uloží do krypty kostela, kde spočinul také nedávno zemřelý jezuita a signatář Charty 77 František Lízna. Kvůli opatřením proti šíření covidu-19 se mše mohou účastnit jen pozvaní.