TÉMA

Leopoldov

Ve 100 letech zemřel jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný

V pátek zemřel jezuita František Pevný. Duchovní, který strávil ve vězení celá 50. léta, od roku 1997 působil v řádové komunitě v Brně, byl aktivní až do pozdního věku. O úmrtí Pevného informovalo brněnské biskupství a také Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.
29. 3. 2021|

Na šéfa slovenské tajné služby SIS uvalil soud vazbu. Je podezřelý z korupce

Speciální trestní soud v Pezinku v neděli souhlasil s uvalením vazby na šéfa slovenské civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který čelí obvinění z přijetí úplatku. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, změnit ho může slovenský nejvyšší soud. Pčolinský se vzdal své funkce a chce se stáhnout z veřejného života, oznámila o několik hodin dříve jeho právní zástupkyně Eva Mišíková.
14. 3. 2021|

Soud poslal Zsuzsovou zpět do vazby. Je obviněná z přípravy tří vražd a podílu na jedné

Alenu Zsuzsovou, kterou ve čtvrtek slovenský soud zprostil obžaloby ze zprostředkování vraždy novináře Jána Kuciaka, v sobotu jiný soudce podle médií poslal opět do vazby, ale v jiném případu. Zsuzsová v něm čelí obvinění z účasti na přípravě tří nedokonaných vražd. Obžalována je také z podílu na vraždě jednoho regionálního politika. Zsuzsová podala proti vazebnímu stíhání stížnost, na rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu ale bude čekat ve vazbě.
5. 9. 2020|

Na služebnu StB přinesl řízky pro týrané vězně. Brněnský kněz „Afričan” vodil lidi přes hranice

Říkali mu Afričan, později také Pistolník. Bohuslav Burian byl brněnský kněz, který se postavil nacistům a po válce i komunistům. Přežil pochod smrti, stal se převaděčem přes hranice a po uvěznění se mu podařilo uprchnout z přísně střeženého Leopoldova. To vše stihnul prožít za 40 let, než zemřel na následky vyčerpání a mučení při výsleších Státní bezpečnosti.
20. 6. 2020|

Nové videopřehrávače, málo policistů a amnestie. Před 30 lety vzkvétala kriminalita

Před třiceti lety československá média upozorňovala na prudký nárůst kriminality. Během roku 1990 registrovala Veřejná bezpečnost o osmdesát procent víc trestných činů než před listopadem 1989. Snížila se moc i početní stav ozbrojených složek. A vliv měla i rozsáhlá amnestie prezidenta Václava Havla.
24. 5. 2020|

Za mřížemi si tajně vyrobili plamenomet i vlastní alkohol. Největší vězeňská vzpoura v dějinách země trvala dva týdny

Cepy, sekery i plamenomet – těmito zbraněmi před třiceti lety vězni v Leopoldově útočili proti bezpečnostním složkám. Při největší vězeňské vzpouře v Československu měli trestanci věznici pod kontrolou celé dva týdny. Ministerstvo vnitra proti nim muselo 28. března 1990 nasadit obrněné transportéry, vrtulníky a více než dva tisíce mužů. Vůdce vzpoury se za její potlačení symbolicky pomstil ještě rok a půl poté.
28. 3. 2020|

Koller, Müller a Olejárová přezpívali Kryla kvůli filmové Amnestii

„Jednou zajdem na úbytě z tý smutný revoluce,“ předpovídal Karel Kryl v roce 1968 pražskému jaru v písni Pasážová revolta. Stejnou skladbu vztahují k revoluci, která se odehrála o dvacet jedna let později, David Koller, Richard Müller a Viki Olejárová. Nazpívali ji jako doprovod nového česko-slovenského filmu Amnestie. Dramatickou posametovou dobu plnou změn nahlíží prostřednictvím příběhu o největší vzpouře ve vězeňské historii Československa. V kinech Amnestie „vypukne“ 14. listopadu.
21. 8. 2019|
Paměťová stopa

Zapalovač, který vyrobil v Jáchymově, už Branislav Tvarožek otci nedal. Zemřel krátce před jeho propuštěním

Dnes 93letý Branislav Tvarožek pochází z rodiny, která za druhé světové války bojovala proti fašistům a po ní i proti komunistické totalitě. Za Slovenského národního povstání byl členem strážného oddílu generálů Goliana a Viesta, otci pak pomáhal zásobovat partyzány jídlem a zbraněmi. Po válce ho věznili komunisté za pomoc bratranci, který se po útěku do americké okupační zóny Německa vrátil jako agent chodec.
29. 6. 2019|