Chronicky nemocní pacienti se mohou očkovat u praktických lékařů. Těm ale chybí vakcíny

Události: Očkování chronicky nemocných pacientů (zdroj: ČT24)

Už druhým týdnem se k očkování u praktiků mohou hlásit i chronicky nemocní lidé pod 70 let. V praxi se ale k vakcíně dostávají obtížně. Důvodem je stále limitující množství látky v ordinacích. Tito lidé se zatím nemohou registrovat do očkovacích center, kde je přihlášení striktně omezeno věkem. Další možností pro ně je podání vakcíny ve specializovaném centru, kde se léčí.

Jaromíru Součkovi se vrátila rakovina, při kontrole u onkologa dostal rovnou vakcínu proti covidu-19. Jako 64letý se sice ještě k vakcíně nemůže dostat přes centrální systém očkovacích center, jako pacient má ale možnost v onkologickém ústavu.

„Domluvili jsme se s krajským koordinátorem očkování a s pojišťovnami, že právě tu ohroženou skupinu lidí, u kterých probíhá onkologická léčba, budeme očkovat u nás,“ sdělil ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda. Lékaři tak teď zvou pacienty, u kterých je i s ohledem na léčbu a průběh nemoci možné vakcínu podat. Později se budou moci hlásit sami.

To další 64letý pacient Ladislav Šembera s chronickým onemocněním ledvin možnost dostat vakcínu v centru, kde se léčí, nemá. Dochází na dialýzu, ovšem do soukromého střediska, které nemá možnost očkovat jako jiné velké nemocnice. „Na to jsem asi spoléhal nejvíc, přišlo mi to organizačně nejjednodušší,“ svěřil se pacient.

Zařízení tak musí spolupracovat s místy, kde už vakcíny aplikují. „Některé pacienty nám už naočkoval IKEM, někde máme příslib, že při dostatku vakcín tam bude naočkován určitý počet pacientů,“ popsal nefrolog a vedoucí dialyzačního centra B-Braun Vladimír Vojanec.

Možnosti očkování chronicky nemocných pacientů
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Praktičtí lékaři z většiny očkovali seniory

Další možnost tak má pan Ladislav, stejně jako ostatní chronicky nemocní pacienti, u praktického lékaře. Ani tam ale neuspěl. „Byl ochotný, ale neměl nainstalovaný systém. Musel mě taky odmítnout s tím, že ještě nemá ani dost vakcín,“ popsal.

Praktičtí lékaři zatím podali 57 tisíc dávek vakcín, většinu pacientům nad 70 let. Pro všechny zájemce, právě i z řad mladších chronicky nemocných, však nemají dost očkovacích látek. „Zatím jsme chronické pacienty neočkovali, ale vytváříme seznam pacientů, kterých se to týká, a indikační omezení, která jsou stanovená ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl krajský předseda Sdružení praktických lékařů Jihomoravského kraje Ivo Procházka.

Kromě doporučených diagnóz mohou lékaři sami vybrat i jiné, u kterých hrozí těžký průběh. Více chronicky nemocných, například i lidí na dialýze, by se pak mělo mít možnost hlásit i do očkovacích center v další fázi s pětašedesátníky.

„Předpokládáme otevření další skupiny v době, která souvisí s proočkováním 70 procent té předchozí skupiny. To bude začátkem dubna,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ladislav Šembera ale nejspíš nakonec dostane vakcínu dřív, podařilo se mu objednat na jiném pracovišti, kde se také léčí, tentokrát na hematologii.