Policisté či hasiči se mohou hlásit k očkování. V nemocnicích je rekordní počet vážných případů

Události: V nemocnicích leží rekordní počet vážných případů (zdroj: ČT24)

Ve středu přibylo v Česku 14 353 nakažených, to je o necelou tisícovku méně než před týdnem, počet pacientů s covidem ve vážném stavu je ale nejvyšší za epidemii. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zdravotníci ve středu také vyočkovali nejvíce vakcín od začátku epidemie.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Ve středu byl počet pacientů s covidem ve vážném stavu nejvyšší za epidemii, a to 1916. Celkový počet hospitalizovaných ale mírně klesl na 8734. V posledních týdnech také značně stouply počty úmrtí nakažených. Denní počty zemřelých s covidem se v posledních dnech pohybují kolem 200, a jsou tak nejvyšší od listopadu.

Podle premiéra bylo ve středu očkováno dosud nejvíce lidí za jeden den od loňského začátku vakcinace, a to 47 tisíc. Celkem zdravotníci aplikovali 949 tisíc dávek.  Babiš to řekl před odletem do Izraele. Dodal, že pokud ve čtvrtek Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučí očkovací látku od firmy Johnson & Johnson, mohly by do Česka dorazit první dávky v dubnu. Léková agentura vakcínu doporučila, Česko si objednalo dva miliony dávek.

Ministerstvo zdravotnictví zatím za středu udává 39 793 aplikovaných dávek. Celkově pak uvádělo za tento den dohromady přes 902 tisíc podaných dávek vakcín za dobu očkování a ve čtvrtek pak uvádí přes 948 tisíc. Rozdíl tak sice činí zhruba 46 tisíc dávek, ale část z těchto dávek byla podána už v předchozích dnech. Ministerstvo totiž zpětně navýšilo počty dávek ve statistikách za několik předchozích dní.

Dle zjištění Deníku N se na očkování už mohou hlásit policisté, hasiči a strážníci. Vláda totiž schválila jejich přesun na úroveň kritické infrastruktury. „Ministerstvo vnitra požádalo ministerstvo zdravotnictví o zahájení očkování policie a hasičů a to souhlasilo,“ napsal Deníku N ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V Česku se očkuje proti covidu-19 od loňského 27. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že v březnu chce dosáhnout alespoň 35 tisíc podaných dávek vakcín denně. Tato hranice očkovaných byla zatím kromě středečních 47 tisíc dávek v březnu překročena pouze jednou, když bylo 4. března podáno 35 890 dávek vakcín.  

Plzeň otevírá očkovací centrum

V Plzni se otevírá velkokapacitní očkovací centrum. Denně by v něm zdravotníci měli naočkovat až 1200 lidí. Doplní tak dvacítku menších očkovacích míst v kraji.  Aktuálně má podle redaktorky ČT Daniely Tunklové centrum k dispozici zhruba pět set očkovacích dávek z rokycanské nemocnice, která má toto nové zařízení v Plzni na starosti.

„V pátek ráno přijmou první zájemce z řad seniorů nad sedmdesát let, zdravotníků a také pedagogů. Další vakcíny šetří kraj na druhé dávky, více jich nemá. To znamená, že po zítrejším (pátečním) zkušebním provozu se centrum zase zavře a zdravotníci budou muset počkat na další dodávky vakcíny,“ konstatuje redaktorka.

Doplnila, že poslední dávka vakcín přišla před týdnem, jednalo se o 1900 dávek AstraZenecy, která je však určená praktickým lékařům. I s nimi by zdravotníci v dalších ještě dvaceti očkovacích centrech regionu mohli pak denně naočkovat osm tisíc lidí. Podle vedení kraje dostává ale region od státu přílíš malo dávek, zatím celkově 51 535.

Na počet obyvatel 65 plus to podle redaktorky tak vychází na 43 procent. Pro porování – v Praze je to 77 procent. Plzeňský kraj přitom stále zůstává jedním z nejpostiženějších regionů v Česku, co se týká počtu nově nakažených na sto tisíc obvyvatel.

Za týden přibyla tři podezření na úmrtí po očkování

Za poslední týden zaznamenal Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) také tři případy úmrtí, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19 a bude je prověřovat. Od začátku očkování v Česku bylo těchto případů už jedenáct. K úternímu večeru ústav eviduje 1506 podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, což je o 387 více než před týdnem. 

SÚKL uvádí, že všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín. Ústav také upozorňuje na to, že očkování podstupují i lidé, kteří mají závažné zdravotní problémy či více nemocí najednou. „V důsledku toho se mohou vyskytnout i nahlášená podezření na nežádoucí účinky, jejichž důsledkem může být úmrtí,“ uvedl SÚKL.

Podezření na další nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, která zatím SÚKL obdržel, zpravidla odpovídají očekávaným reakcím, které byly popsány v klinických studiích. Nejčastěji, ve více než polovině hlášení, lidé oznamovali takové reakce, jako jsou horečka, zimnice, únava, reakce v místě vpichu či bolest v podpaží. U některých lidí se objevily i bolest hlavy, mdloba, bolesti svalů, nevolnost nebo vyrážka.

Ústav neplánuje žádná opatření kvůli vakcíně AstraZeneca, kterou z preventivních důvodů dočasně přestalo očkovat Dánsko či Norsko kvůli závažným případům krevních sraženin u několika lidí.

„Šarže vakcín AstraZeneca, o které se v této souvislosti mluví, nebyla a není v České republice. Dnes jsme v rámci jednání Správní rady Evropské agentury pro léčivé přípravky a v rámci Farmakovigilančního výboru pro posuzování rizik léčivých přípravků tuto problematiku projednávali. Většina zástupců lékových agentur, kteří na jednání byli přítomni, se zatím k takovým krokům nechystá a ani v České republice aktuálně žádná opatření neplánujeme,“ předesílá ředitelka SÚKL Irena Storová.

„Nemáme žádné indicie o tom, že by se tato komplikace u nás objevovala,“ řekl novinářům ministr zdravotnictví. Země, které očkování vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavily, to podle ministra učinily na základě svých zkušeností. „V současné době se současnou znalostí nevidím důvod k obavám, nevidím důvod k pozastavení očkování touto vakcínou,“ dodal Blatný.

Klaus strávil víkend v uzavřeném Trutnovsku

Bývalý prezident Václav Klaus po vyhlášení uzávěry Trutnovska strávil víkend ve svém bytě v lyžařském středisku Černý Důl. Hygienici po pozitivním testu na koronavirus, který devětasedmdesátiletému exprezidentovi diagnostikovali 23. února, prověřovali, s kým a kde se bývalý prezident poslední dny před testem stýkal.

Městskému úřadu v Trutnově pak dali podnět k prověření, zda Klaus neporušil vládní nařízení, píše o tom web Seznam Zprávy na základě sdělení ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové. Podnětem hygieniků se, jak upozornil regionální server Vrchlabinky.cz, bude zabývat Městský úřad Vrchlabí.

Mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka označil podnět za absurdní, Klaus podle něj neudělal nic špatně. Než se vydal do svého horského apartmánu, obrátil se na krajskou hygienu v Královéhradeckém kraji a ptal se, za jakých podmínek se smí do Černého Dolu vydat. Dozvěděl se, že musí mít s sebou výpis z katastru, že mu byt patří. Podle mluvčího kvůli tomu cestu o týden odložil, aby si dokumenty stihl opatřit.

Vládní opatření však neumožňovalo pobyt na území okresu těm, kdo tam nemají trvalý pobyt. Ze zákazu bylo několik výjimek, které se týkaly například cesty do práce - pobyt na chatě či víkendovém bytě neobsahovaly. Klaus v minulosti několikrát vystupoval na veřejnosti bez roušky nebo jiné ochrany obličeje.

Proti opatřením se provinil muž z Uherského Hradiště, když si nezakryl dýchací cesty. Strážníkům opakovaně odmítl prokázat totožnost a ústa a nos si zakrýt, a přes jejich výzvu chtěl odejít s dítětem v náručí. Poté, co se mu strážník postavil do cesty, ho podle starosty Stanislava Blahy (ODS) odstrčil rukou. Strážníci pak muže strhli k zemi a znehybnili. Zákrok proti němu zachycuje amatérské video, na němž je vidět i plačícího asi tříletého chlapce, který muže doprovázel.

„Přestože strážníci postupovali v souladu s předpisy, tak z mého pohledu byl zákrok nepřiměřený v dané situaci a lidsky necitlivý. A vzhledem k přítomnosti dítěte si myslím, že mělo být postupováno jinak, méně důrazně,“ okomentoval zásah Blaha a avizoval, že oslovil policii s žádostí o prověření celé události. Oba strážníci jsou postaveni mimo službu, velitel městské policie Vlastimil Pauřík zdůraznil, že k zákroku měli oprávnění, ale takticky ho provedli špatně.