Klaus dostal pokutu za vystoupení bez roušky, podal odpor. Byl to politický akt, tvrdí

Bývalý prezident republiky Václav Klaus dostal pokutu 10 tisíc korun za to, že na sobě loni 28. října neměl roušku, i když se k jiným lidem přiblížil méně než na dva metry. Rozhodnutí pražské hygienické stanice není pravomocné, Klaus proti němu podal odpor.

Václav Klaus přišel loni 28. října položit květiny k pamětní desce na Obecním domě v Praze a na místě přednesl projev. Neměl zakrytá ústa a nos, což bylo již tehdy povinné pro každého, kdo je venku v zastavěné oblasti a další lidé jsou od něj vzdáleni méně než dva metry. Exprezident k Obecnímu domu přišel s doprovodem a na místě si potřásal rukama se svými příznivci.

Od pražské hygieny za to dostal desetitisícovou pokutu, proti které však podal Klausův advokát Zdeněk Koudelka odpor. Vyplývá z něj, že hygienická stanice o udělení pokuty rozhodla 20. ledna. Podle Petra Macinky z Institutu Václava Klause exprezident požaduje, aby bylo přestupkové řízení s ním zastaveno.

Klaus uvedl, že podání odporu činí nejenom pro „nesouhlas s udělením konkrétní pokuty, ale i jako občanský protest z obecných důvodů, které směřují k ochraně práv všech občanů a k ochraně svobody proti potlačování občanských svobod“. Že byl u Obecního domu bez roušky, prohlásil za politický akt. Nelíbí se mu ani to, že zatímco on na veřejnosti podle hygieniků bez roušky být nemůže, řečníci v televizních studiích je nemusí mít. „Beru to jako zřejmou nerovnost a nedůvodně odlišný přístup,“ uvedl. V souvislosti se svým projevem se zmínil také o svobodě projevu. „Ani krizová opatření vlády svobodu projevu neomezila,“ dodal.

Zdeněk Koudelka v odporu uvedl, že se hygienici podle něj „nevyrovnávají se skutečností, jak a v jaké míře by mohlo dojít k epidemiologickému ohrožení“. Zároveň míní, že pokud se někdo přiblížil méně než na dva metry k Václavu Klausovi, „šlo o jednání této jiné osoby“.

Ve svém říjnovém projevu před Obecním domem Klaus řekl, že podle něj vláda svými opatřeními proti šíření nového typu koronaviru porušuje občanské svobody a likviduje ekonomiku. Kritická vyjádření na adresu vlády a jejích opatření přidal Václav Klaus i 17. listopadu na Národní třídě nebo letos 10. ledna v projevu na demonstraci na Staroměstském náměstí. Ani tehdy neměl nasazenou roušku.