Registrace k očkování by se od dubna mohla otevřít starším 65 let, uvedl Blatný

Lidé nad 65 let by se mohli na očkování proti koronaviru registrovat od dubna. Není také důvod shánět neregistrované vakcíny, neboť pojišťovny by jejich aplikaci nemohly proplácet, řekl ve středu poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Během března a dubna mají do Česka dorazit více než tři miliony dávek registrovaných vakcín.

Vakcíny, které Česko získá, je třeba podle Blatného využít co nejdříve, nemají se podle pokynu ministerstva zdravotnictví schovávat pro druhou dávku. „I za cenu případného zpoždění druhé dávky, které nehrozí, je potřeba všechny dávky, které mají nyní kraje na skladech, použít k podání první dávky v co nejkratším termínu,“ řekl poslancům.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nyní potřeba připravit se na to, že se množství vakcín bude navyšovat. „Na poradě s hejtmany jsme apelovali na to, aby se rychle očkovalo, aby si nenechávali druhou dávku,“ řekl na středeční tiskové konferenci po jednání vády.

Ministr Blatný chce, aby se brzy očkovalo 35 tisíc dávek denně. Je to asi o 10 tisíc více, než kolik se jich aplikovalo v úterý, což bylo podle Blatného dosud nejvíce. Zároveň sdělil, že lidé starší 65 let by se mohli k očkování proti covidu registrovat od dubna. Praktičtí lékaři by mohli v případě dostatku vakcín očkovat i bez registrace.

Od března i sedmdesátníci

Začátkem března se otevřela registrace k očkování pro lidi starší 70 let. Podle Blatného dosud této možnosti využilo 250 tisíc lidí, konkrétní termín má 30 tisíc z nich. V případě učitelů a nepedagogických pracovníků je zatím registrováno podle Blatného 150 tisíc lidí, termín získalo 36 tisíc z nich. Registrace se pro ně otevřela koncem února.

Blatný také dodal, že do úterý bylo do Česka dodáno 877 861 dávek vakcíny, z nichž bylo použito 702 023 dávek, tedy 81 procent. Celkem je podle Blatného zajištěno přes 25 milionů dávek pro 14 milionů lidí. Z toho 10,3 milionu dávek má být dodáno do konce června pro 5,3 milionu lidí, další do konce srpna. 

V Česku se aktuálně očkuje vakcínami od tří výrobců. Nejvíc jich dosud přišlo a také se použilo té od společnosti Pfizer. Naopak vakcíny AstraZeneca se zatím vyočkovalo jen přes čtvrtinu. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) resort zdravotnictví odmítl nákup dalších dávek této vakcíny, upozornil server Respekt.cz. Podle Blatného ale oficiální nabídku nedostal.

„Z této země přišla nabídka od zprostředkovatele na nákup z Indie. Šlo o šarži, která nemá v EU povolení. Vakcíny musíme nakupovat tak, aby byla zajištěna bezpečnost,“ řekl ministr.

Zeman požádal Čínu o dodávku čínské vakcíny

Prezident Miloš Zeman požádal na popud premiéra Andreje Babiše Peking o dodávku čínské vakcíny Sinopharm proti nemoci covid-19. Na Twitteru to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Podle zprávy velvyslanectví České republiky v Pekingu se čínská strana rozhodla této žádosti okamžitě vyhovět,“ doplnil.

Zeman v úterý jednal na Pražském hradě se zástupci čínské společnosti CITIC Europe Holding, mimo jiné právě o čínské vakcíně. Prezident již dříve požádal Rusko o jeho vakcínu Sputnik V. Látky Sinopharm ani Sputnik V zatím nejsou schváleny pro použití v zemích Evropské unie.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu ve sněmovně uvedl, že není důvod shánět vakcíny neregistrované v EU, protože pojišťovny by jejich aplikaci nemohly proplácet. Doplnil, že Rusko by mohlo požádat Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o schválení své vakcíny Sputnik V tento týden. Jestliže ruská vakcína souhlas získá, ministr bude její použití podporovat tak jako u dosud schválených vakcín.