Pandemie ve světě: V USA zemřelo nejvíc lidí v historii. Rakušané plošně očkují okres kvůli mutaci

V USA se loni kvůli pandemii covidu-19 meziročně zvýšila úmrtnost o 15 procent. Zemřelo nejvíc lidí v historii záznamů, což souvisí i s rostoucí populací. Vyplývá to z chystané zprávy Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). V tyrolském okrese Schwaz začalo kvůli šíření jihoafrické varianty plošné očkování. V Bratislavě postavili očkovací centrum, Dánové a Norové přerušili vakcinaci látkou od AstraZeneca. Polsko i Maďarsko hlásí dosud nejvyšší přírůstky nakažených. Proticovidová vakcína americké firmy Novavax dosahuje proti původní verzi koronaviru 96procentní účinnosti, ukázala analýza dat z testu v Británii.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Podle CDC v roce 2020 zemřely v USA přes tři miliony lidí a covid-19 byl třetí nejčastější příčinou úmrtí po srdečních chorobách a rakovině. Počet úmrtí se loni meziročně zvýšil nejvíc od roku 1918 poznamenaného první světovou válkou a španělskou chřipkou.

Už v únoru američtí demografové v předběžné zprávě uvedli, že za prvních šest měsíců roku 2020 se v USA snížila naděje dožití o jeden rok na průměrných 77,8 roku. Už předtím se velmi mírně snížila v důsledku deregulace prodeje opiátových léků na bolest.

Podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo kvůli covidu-19 v zemi s 330 miliony obyvatel 528 652 lidí. Virus SARS-CoV-2 se tam prokázal dohromady u 29,1 milionu lidí.

Novavax: Vakcína ukázala účinnost až 96 procent

Proticovidová vakcína americké firmy Novavax má 96procentní účinnosti proti původní verzi koronaviru SARS-CoV-2. Podle prohlášení výrobce to ukázala analýza dat z testování v Británii. Podle agentury Reuters je tak očkovací látka o krok blíže schválení lékovými regulátory. Vůči nakažlivější variantě viru, původně identifikované v Británii a dnes mnohde převažující, údajně vakcína chránila se zhruba 86procentní účinností.

Novavax je kromě preparátů od firmy CureVac a ruské vakcíny Sputnik V jednou z očkovacích látek, které v současnosti hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Ta dosud pro podmínečné používání v zemích EU schválila vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a ve čtvrtek také Johnson & Johnson.

Očkovací látka od firmy Novavax byla účinná jen z přibližně 55 procent v jiné menší studii provedené v Jihoafrické republice, kde byli dobrovolníci primárně vystaveni tam hojně rozšířené „jihoafrické“ mutaci koronaviru.

Očkování

V okrese Schwaz v rakouském Tyrolsku začíná kvůli šíření jihoafrické varianty koronaviru plošné očkování. Na něj naváže studie, která bude zkoumat, jaký vliv na její šíření mělo. Nárok má zhruba 64 tisíc obyvatel, z nichž se přihlásilo 48 a půl tisíce, tedy 76 procent. Očkovat se nebudou děti a mladiství mladší šestnácti let. První dávku by měli zájemci dostat během následujících pěti pracovních dnů, druhou pak za dva týdny.

Očkuje se vakcínou firem Pfizer/BioNTech, výzkum provádí Lékařská univerzita v Innsbrucku a rakouská Agentura pro zdraví a bezpečnost potravin.

Na rychlé očkování se připravuje také Slovensko. V prostorech národního fotbalového stadionu v Bratislavě zřídila krajská samospráva největší centrum. Při dostatku vakcín v něm bude možné očkovat 2500 lidí denně.

Dánsko naopak pozastavilo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou zprávy o výskytu krevních sraženin u několika lidí, kterým byla podána. Ty však nemusí s očkováním souviset. Později se k Dánsku připojilo s obdobným opatřením i Norsko.

Italský lékový regulátor AIFA zakázal používat jednu šarži vakcíny od AstraZeneca. Úřad prošetřuje úmrtí jednoho vojáka, který zemřel den poté, co mu byl podán preparát, uvedla agentura ANSA. Úřad zdůraznil, že nebylo prokázáno, že úmrtí způsobila vakcína. Zákaz je preventivním opatřením.

Nejvyšší čísla

V Polsku druhý den po sobě zaznamenali nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů od listopadu. Zatímco v úterý v zemi s 38 miliony obyvatel přibylo 17 tisíc nakažených, ve středu jejich počet poskočil na 21 tisíc.

Nejvyšší čísla hlásí i desetimilionové Maďarsko. Ve středu tam testy odhalily 8312 infikovaných. Oba údaje jsou v přepočtu na obyvatele výrazně nižší než současné přírůstky v Česku.