Babiš jednal v Izraeli o možnosti zapojit se do vývoje vakcín nové generace

Události: Návštěva premiéra Babiše v Izraeli (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) probral při čtvrteční návštěvě Izraele s premiérem Benjaminem Netanjahuem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který se na místě připojil, izraelské zkušenosti s očkováním. Ocenil, že Izrael je na cestě stát se první zemí, kde lidé budou moci začít žít tak, jak byli dříve zvyklí. Poděkoval i za pět tisíc dávek vakcíny Moderny, které Česko od Izraele dostalo darem.

Premiéři též hovořili o možnosti zapojení Česka a Maďarska do společného výzkumu a vývoje vakcín. Rakouský kancléř Sebastian Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová se minulý týden s Netanjahuem domluvili na založení fondu na financování těchto aktivit. Babiš a Orbán se tak připojili k neformální alianci takzvaných Prvních chytrých hybatelů. Ta se snaží spojit síly jednotlivých států v boji proti pandemii.

Babiš ocenil, že si Izrael zajistil s předstihem dostatek vakcín proti covidu-19. Je zemí s nejvyšší mírou proočkování obyvatelstva na světě. Alespoň jednu dávku obdrželo již 55 procent obyvatel této devítimilionové země a 43 procent jich dostalo obě injekce potřebné k plné imunizaci.

Maďarsko by se podle Orbána také rádo zapojilo do mezinárodního úsilí k vytvoření kapacit na výrobu vakcín a dalších léčebných přípravků nejen proti koronaviru, ale i proti případným jiným nemocím. Projekt může podle Netanjahua trvat okolo dvou let, po kterých by ale státy měly být schopny zásobovat vakcínami nejen své občany, ale i další země.

Premiéři také diskutovali o takzvaných zelených pasech, tedy potvrzeních o očkování proti covidu-19, které mají svým držitelům zpřístupnit různá veřejná místa.

Jednání o izraelském léku

„Dnes je Izrael lídr v očkování a také v dalších technologiích ohledně léčení covidu-19. Budeme mít jednání s profesorem Nadirem Arberem, který vyvinul zázračný lék proti covidu-19, který se inhaluje. V delegaci je se mnou doktorka (Martina) Vašáková, která s dalšími týmy našich vědců vyvinula podobný lék, je ve finální fázi schválování u SÚKL, je i v tabletkách a bude se také inhalovat. Takže určitě toto setkání pomůže k výměně znalostí,“ přiblížil ještě před odletem Babiš.

Jaroslav Zoula z vědecké redakce ČT24 upřesnil, že se jedná o účinnou látku bazedoxifen vyvinutou americkou společností Pfizer, která se využívá k léčbě osteoporózy. Čeští výzkumníci zkouší její protinádorové účinky. Loni zjistili, že by mohla fungovat na covid podobným způsobem jako izraelská látka zmíněná premiérem. „Základní rozdíl spočívá v tom, že ,česká' látka je pouze v laboratorním testování, zatímco ta izraelská se už experimentálně podává pacientům s velmi nadějnými výsledky,“ upozornil.

Brífink po jednání premiérů Babiše, Orbána a Netanjahua (zdroj: ČT24)

V delegaci byl vedle přednostky Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martiny Vašákové také epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal.

Stejně jako v případě předchozích cest do Maďarska a Srbska s premiérem neletěl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Události, komentáře: Bývalý velvyslanec ČR v Izraeli Tomáš Pojar (zdroj: ČT24)

Pojar věří, že se podaří navázat dlouhodobou spolupráci

Bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar řekl, že izraelská vakcinační strategie evidentně funguje, a proto je možné se z ní učit. Ne však ve všem, protože podle něj je izraelské digitalizované zdravotnictví 20 až 25 let před naším, proto mohlo například spolupracovat s firmou Pfizer. České poměry jsou podle něho naopak přebyrokratizované a zkostnatělé. 

Můžeme se však k nim připojit, můžeme nabídnout testování v Česku, řekl Pojar. „Rádi s námi budou spolupracovat, protože nás mají rádi.“ Věří zároveň, že tak jako v minulosti u některých jiných projektů se podaří navázat dlouhodobou spolupráci. A to kupříkladu při testování, při vývoji nějakého léku. 

Úřadovna velvyslanectví

Český premiér společně s izraelským ministrem zahraničí Gabim Aškenazim také otevřeli jeruzalémskou úřadovnu českého velvyslanectví v Tel Avivu. Byla zřízena k 1. březnu, v plném provozu by podle dřívějšího vyjádření ministerstva zahraničí měla být od přelomu dubna a května.

Úřadovna bude sestávat z diplomata a administrativního pracovníka, její provoz zajistí česká diplomacie ze svého rozpočtu. Náklady na zřízení úřadovny podle Černínského paláce nepřekročily deset milionů korun.

Babiš v krátkém proslovu připomněl, že prezident Miloš Zeman před více než dvěma lety otevřel v Jeruzalémě Český dům. „(Zeman) řekl, že další kroky budou následovat. Plníme naše sliby. Česká republika bude mít plnohodnotnou diplomatickou misi v Jeruzalémě. (…) Představuje to další milník v naší spolupráci a dokazuje to, že si uvědomujeme důležitost tohoto velkého města,“ prohlásil.

Jakub Szántó, který za ČT Babiše na cestě doprovází, podotkl: „Je to historicky a symbolicky nesmírně významný krok. Poprvé od vzniku Izraele bude česká vlajka vlát v západní části Jeruzaléma, kterou česká diplomacie v prosinci 2017 uznala jako hlavní město židovského státu.“

Babiš: ICC by neměl soudit údajné zločiny na palestinských územích

Babiš považuje za nešťastné únorové rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, že může vyšetřovat případné válečné zločiny spáchané na palestinských územích. Česko sice respektuje nezávislost soudu, neuznává však Palestinu jako stát. Rozhodnutí tříčlenného senátu soudců ICC dříve kritizoval i český prezident Miloš Zeman.

Česko je podle Babiše strategickým partnerem Izraele, proto považuje rozhodnutí ICC za nešťastné. Vytváří nové napětí v regionu, přičemž soud by se podle premiéra měl soustředit na různé jiné mezinárodní zločiny. „Jsme si vědomi, že Izrael je jedinou skutečnou demokracií v regionu,“ uvedl Babiš.