TÉMA

Myanmar

Vojenská junta v Myanmaru brutálně zabíjí zajaté povstalce. Svědci popisují upalování

Vojenská junta v Mynamaru, která před třemi lety svrhla zvolenou vládu, znovu slibuje zorganizování voleb. Ve skutečnosti ale vojáci drží Aun Schan Su Ťij, symbol demokratické změny, v domácím vězení. A po celé zemi probíhá jejich kampaň, která zahrnuje i mučení a zastrašovací metody. Je namířená proti povstalcům pod vedením hnutí Lidové obranné síly (PDF).
28. 3. 2024|

Tři roky od puče v Myanmaru se karty obrací. Povstalci ovládli desítky měst, třetina lidí v zemi hladoví

Tři roky od vojenského převratu myanmarská junta bojuje o udržení kontroly nad zemí. Ozbrojené etnické skupiny ve spolupráci s Vládou národní jednoty vedou úspěšnou ofenzivu. Za poslední tři měsíce režim ztratil nejméně 34 měst a na pět set vojenských základen po celé zemi. Boje připravily o domov statisíce lidí. V mnoha oblastech Myanmaru nefungují školy a nemocnice a lidem chybí potraviny a pitná voda. Humanitární pomoc potřebuje podle OSN třetina obyvatel.
1. 2. 2024|

„Práce snů“ se změnila v boj o život. Čínská mafie kšeftuje s lidmi a nutí je k podvodům v Myanmaru

Na hranici mezi Myanmarem a Thajskem se nachází KK Park, kde podle informací Deutsche Welle (DW) provozuje čínská mafie „továrnu na podvody“. Pod příslibem vysokého platu a skvělých benefitů láká k práci nic netušící lidi, které následně v nuzných podmínkách nutí k nekalostem. Ti, kteří podvádět odmítají, čelí mučení, hladovění, a dokonce vraždám.
30. 1. 2024|

Znásilnění a mučení bylo součástí strategie útoku Hamásu, tvrdí izraelští vyšetřovatelé

Sexuální násilí je součástí válečných konfliktů. Poslední kapitolu k tomuto tématu napsali teroristé z Hamásu, kteří 7. října napadli izraelské vesnice a brutálně povraždili na 1200 lidí. Podle izraelských vyšetřovatelů byly právě sexuální útoky součástí strategie, ale Hamás to odmítá.
15. 12. 2023|

Do Libye přinesl zkázu medikán. Středomořské obdoby hurikánů budou nejspíš stále častější

Nevídané vydatné srážky a následné extrémní přívalové povodně, které si v Libyi vyžádaly tisíce obětí. To jsou důsledky řádění bouře Daniel, jejíž dopady z ní činí historicky nejtragičtější medikán z hlediska počtu obětí i výše materiálních škod. A jde současně o tlakovou níži s největším počtem obětí od cyklonu Nargis v roce 2008, který tehdy hlavně v Myanmaru zabil přes 130 tisíc lidí. Před Danielem byl nejtragičtějším medikán v roce 1969, který v Alžírsku a Tunisku zabil kolem šesti set lidí.
15. 9. 2023|

Myanmarská junta zkrátila na 27 let vězení pro opoziční vůdkyni Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda snížila výši trestu opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij o šest let. S odkazem na mluvčího junty o tom informovala agentura Reuters, podle které byla bývalá politička omilostněna v pěti z devatenácti trestných činů, za které byla dříve uvězněna celkem na třiatřicet let. Junta omilostnila Su Ťij společně s dalšími sedmi tisíci vězni v rámci náboženského obřadu. Su Ťij veškerá obvinění odmítá, k jejímu propuštění vyzvaly i západní země.
1. 8. 2023|

Povstalci v Myanmaru dál odolávají juntě. Svůj boj přirovnávají k tomu ukrajinskému

Počet obětí brutální občanské války v Myanmaru roste. Od vojenského puče v roce 2021 se konflikt mezi juntou a opozicí, která se jí snaží vzdorovat, stále stupňuje. Povstalci armádu obviňují ze záměrného zapalování vesnic a leteckých útoků na civilisty s cílem potlačit odpor. Boje probíhají většinou v džungli a odlehlých oblastech, kam se prodemokratické síly stáhly.
18. 7. 2023|

380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|

Cyklon Mocha si v Myanmaru vyžádal podle odhadů stovky mrtvých, píše Reuters

Cyklon Mocha, který v neděli zasáhl Myanmar, si podle dostupných odhadů vyžádal stovky mrtvých. Dříve se přitom psalo o jednotkách úmrtí. Humanitární skupiny čekají, až jim myanmarská vojenská vláda povolí přístup do zničených oblastí Arakanského státu, aby tam mohly dopravit potraviny a léky, které místní komunity nezbytně potřebují, napsala ve středu agentura Reuters.
17. 5. 2023|

Silný cyklon Mocha udeřil na Bangladéš a Myanmar. Evakuovaly se statisíce lidí, jsou hlášeni mrtví

Vysoké vlny, vyvolané cyklonem Mocha, zaplavily část myanmarského města Sistwei ležícího na pobřeží Bengálského zálivu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž ale cyklon převážně ušetřil oblast s největším uprchlickým táborem na světě, který se nachází u města Cox's Bázár v sousedním Bangladéši. V Myanmaru přišli v důsledku bouře o život nejméně tři lidé.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 16:33|

Vojenská junta na myanmarský Nový rok údajně propustila tisíce vězňů

Myanmarská junta propustila 3113 vězňů, včetně 98 cizinců. S odvoláním na prohlášení vojenské vlády to v pondělí uvedla agentura Reuters, podle níž krok přišel na myanmarský Nový rok. Teprve před pár dny armáda při leteckém útoku na odpůrce nedemokratické vlády zabila kolem sta lidí.
17. 4. 2023|

Armáda v Myanmaru zaútočila na odpůrce vojenské junty. Obětí je možná až sto

Při úterním leteckém útoku myanmarské armády na odpůrce vojenské vlády v centrální části země zemřelo podle agentury DPA nejméně devadesát až sto lidí. Těžce zraněno je přinejmenším dalších pět desítek lidí, kteří jsou ošetřováni v nemocnici. Jedná se pravděpodobně o nejkrvavější útok armády od nástupu vojenské junty k moci v únoru 2021.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 11:35|

Pospěšme si s překonáním nesvárů, vyzval papež při Urbi et Orbi. Zmínil Izrael či konflikt na Ukrajině

Papež František při tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině. Zároveň prosil Boha, aby ukázal Ukrajině cestu k míru a osvítil ruský národ. Ve zhruba desetiminutovém proslovu se František zmínil i o řadě dalších mezinárodních krizí, například o občanské válce v Sýrii, o zemětřesení, které v únoru zasáhlo Turecko a Sýrii, či o bezpečnostní a humanitární situaci v Latinské Americe, v Asii a v Africe.
9. 4. 2023|

Vládci Myanmaru rozpustili stranu, kterou vedla Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda rozpustila bývalou vládní Národní ligu pro demokracii (NLD), kterou vede vězněná držitelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. NLD je mezi čtyřicítkou politických stran, které nesplnily termín a podmínky registrace k volbám, jejichž vypsání vojenská junta slíbila. Podle kritiků ale nebudou mít žádnou důvěryhodnost.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 18:30|

Od puče v Myanmaru uběhly dva roky. Junta bombarduje civilisty, zemřely tisíce lidí

Za dva roky od svržení vlády vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij v Myanmaru vojenskou juntou odešly ze země miliony lidí. Představitelé legitimního kabinetu byli zatčeni. Následné protesty, kterých se účastnily desetitisíce obyvatel, junta tvrdě potlačovala. Její zákroky mají tisíce obětí. Zástupci OSN v úterý uvedli, že zločiny proti lidskosti jsou v zemi stále páchány.
1. 2. 2023|

Myanmarský soud poslal Su Ťij do vězení na dalších sedm let

Vojenský soud v Myanmaru uložil opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij dalších sedm let vězení za korupci. Celkově si nositelka Nobelovy ceny za mír musí ve vězení odpykat 33 let, píše agentura AFP. Su Ťij čelí obvinění poté, co armáda v loňském roce uskutečnila v zemi puč. Již dříve zástupci političky uvedli, že považují soudy za politicky motivované. Verdikt odsoudily Spojené státy a EU.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 18:02|

Armádní nálet na naše oslavy zabil osmdesát lidí, oznámili myanmarští Kačjinové

Až osmdesát lidí zahynulo na severu Myanmaru při leteckém útoku, který zasáhl účastníky koncertu pořádaného etnickou menšinou Kačjinů. Mezi mrtvými jsou i zpěváci a hudebníci. Podle agentury AP o tom informovali místní svědci a hlavní kačjinská politická organizace, která z náletu obvinila myanmarskou armádu.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 19:38|

Su Ťij dostala další tresty za korupci. Celkově má ve vězení strávit 26 let

Svržená myanmarská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij dostala tříletý trest vězení ve dvou případech údajné korupce. Nositelka Nobelovy ceny za mír byla zadržena po vojenském převratu v zemi loni v únoru. Od té doby ji vojenské tribunály uložily tresty v celkové délce šestadvacet let. Su Ťij obžalobu odmítla. Podle kritiků je rozhodování soudů motivované politicky, uvedla agentura AP.
12. 10. 2022|

Myanmarská armáda zaútočila na školu, zemřelo nejméně jedenáct dětí

Nejméně jedenáct dětí přišlo o život při leteckém útoku myanmarské armády, který v pátek zničil školu v jedné z vesnic na severu země. Podle agentury AFP o tom informoval Dětský fond OSN – UNICEF. Vojenská junta, která v Myanmaru vládne od puče v roce 2021, obvinila místní povstalce, že využívají civilisty jako lidské štíty.
20. 9. 2022|

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.

Ve Westminsterském opatství se uskutečnila bohoslužba za Alžbětu II. Byla vrcholnou událostí pondělního státního pohřbu britské panovnice, na který přijelo na pět set státníků a dalších významných osobností z celého světa. Osm nosičů po skončení bohoslužby za zvuku varhan přeneslo rakev na lafetu, kterou 142 příslušníků královského námořnictva odtáhlo centrem Londýna k Wellingtonovu oblouku. Odtud byla rakev pohřebním vozem převezena na hrad Windsor. Během smutečního obřadu byla spuštěna do krypty v kapli svatého Jiří. Večer se s ní na soukromém obřadu ještě naposledy rozloučí nejbližší.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 19:57|

Myanmarský soud uložil Su Ťij další tři roky vězení. Tentokrát za údajný volební podvod

Svržená myanmarská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij byla v pátek odsouzena k třem letům vězení s nucenými pracemi. Soud v Myanmaru, kterému po převratu vládne vojenská junta, ji shledal vinnou z údajného volebního podvodu, informovala agentura AP. Jde již o několikátý trest vězení, k němuž byla politička odsouzena.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 14:30|

Na třech kilometrech čtverečních žije sto tisíc lidí. Rohingští uprchlíci pět let bouchají na zavřené dveře

Před pěti lety rozpoutaly bezpečnostní složky v Myanmaru genocidu muslimských Rohingů. Stovky tisíc lidí musely zemi opustit, spousta z nich skončila v uprchlických táborech v Bangladéši. Tam se jim ale nedostává jídla, pitné vody ani zdravotní péče. Nemohou se ani začlenit do společnosti či posílat děti do bangladéšských škol. Tamní úřady uprchlíky nechtějí a občanství jim nechce dát ani vláda v Myanmaru.
26. 8. 2022|

Su Ťij dostala šest let vězení za korupci

Svržená myanmarská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij byla v pondělí odsouzena k dalším šesti rokům vězení. Soud v zemi, které vládne vojenská junta, ji shledal vinnou ve čtyřech případech korupce. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na obeznámený zdroj. Už dříve byla Su Ťij odsouzena k jedenáctiletému vězení a čelí rovněž dalším obviněním.
15. 8. 2022|

Myanmarská junta popravila čtyři lidi včetně spolupracovníka Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů, které dříve obvinila na základě protiteroristického zákona. Ve skupině je i bývalý poslanec Národní ligy pro demokracii (NLD) a blízký spolupracovník svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Jedná se o první popravu v této jihovýchodní asijské zemi za desítky let. Zpráva vyvolala pobouřené reakce ochránců lidských práv včetně organizací Human Rights Watch (HRW) nebo Amnesty International (AI).
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 22:14|