TÉMA

Státní rozpočet

Schodek rozpočtu stoupl v únoru na 102,5 miliardy korun. Vyšší byl za stejné období jen loni
Schodek státního rozpočtu ke konci února vzrostl na 102,5 miliardy korun z lednových 26 miliard korun, informovalo ministerstvo financí. Je to druhý největší únorový deficit po loňském roce, kdy hospodaření státu po dvou měsících bylo ve schodku 119,7 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) meziroční zlepšení vyplývá z ukončení kompenzací za vysoké ceny energií, v rozpočtu se také začínají projevovat dopady konsolidačního balíčku.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 15:32|ČTK
Část ministrů chce přidat. Miliardy navíc žádají pro své resorty Bek, Rakušan či Bartoš
Část ministrů chce pro své resorty víc peněz. Na mimořádné jednání vlády o změnách v letošním státním rozpočtu přišli s požadavky na přidání šéfové školství, vnitra i místního rozvoje. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustil, že změny rozpočtu připadají v úvahu, avšak jeho strana i koaliční TOP 09 trvají na tom, že je nezbytné dodržet plánovaný schodek.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 23:43|ČT24
EU se shodla na reformě rozpočtových a dluhových pravidel, budou flexibilnější
Zástupci členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu v noci na sobotu dospěli k dohodě na reformě rozpočtových a dluhových pravidel, napsala s odvoláním na belgické předsednictví agentura DPA.
10. 2. 2024|ČTK
Z hlediska čísel je rozpočet dobrou zprávou, míní Nacher. Považuje ho ale za netransparentní
Státní rozpočet loni skončil v deficitu 288,5 miliardy. Podle místopředsedy poslanců ANO Patrika Nachera jde o dobrou zprávu v tom smyslu, že byl navrhovaný schodek dodržen – dokonce byl nižší o 6,5 miliardy. V Interview ČT24 ale současně státní účet označil za netransparentní a uvedl, že se v něm některé výdaje vůbec neobjevují.
5. 1. 2024|ČT24
Referendum o euru nepodporujeme, říká Stanjura. Názor občanů je třeba zohlednit, míní Schillerová
Debata o zavedení společné měny v tomto volebním období není dle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na místě. Nejprve je třeba zlepšit veřejné finance, aby Česko splňovalo maastrichtská kritéria, řekl v pořadu Události, komentáře. Poté to bude rozhodnutí čistě politické, nesouhlasí tak s názory, že by občané měli o vstupu do eurozóny rozhodovat v referendu. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová je proti přijetí eura, existuje podle ní řada ekonomických důvodů, proč to nedělat. Referendu se podle ní hnutí ANO nebrání. „Bylo by na místě, aby se takto závažná záležitost v referendu rozhodla,“ podotkla.
4. 1. 2024|Tereza Rozalie Vochozková
Státní rozpočet loni skončil ve schodku 288,5 miliardy korun
Stát hospodařil v roce 2023 se schodkem 288,5 miliardy korun. Původní návrh předpokládal deficit 295 miliard korun, deficit je tak o šest a půl miliardy nižší, než stát plánoval. Oproti loňsku jde o pokles o 71,9 miliardy korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který představil výsledky hospodaření státu v minulém roce. Státní dluh ke konci roku vzrostl z 2,895 na 3,111 bilionu korun.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:27|ČTK, ČT24
Vláda zřejmě dodrží plánovaný schodek rozpočtu, naznačují čísla
Deficit státního rozpočtu činil těsně před koncem roku 265 miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí, které resort 20. prosince poslal rozpočtovému výboru. Jde o poslední dostupný údaj a naznačuje, že vláda udrží plánovaný schodek rozpočtu 295 miliard. V polovině měsíce pomohly mimo jiné další zálohy na daň z neočekávaných zisků, které zaplatily energetické firmy a banky. Opozice kritizuje vládu, že část výdajů vyvedla z rozpočtu do fondu dopravní infrastruktury.
30. 12. 2023|ČT24
Střední školy se s Bekem dohodly na snížení maximálního počtu hodin financovaných z rozpočtu státu
Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se shodl s odboráři a zástupci školských organizací na snížení maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu na 95 procent stávajícího maxima ve středních školách. Stejné snížení navrhuje ministr i pro základní školy, ale o tom bude dál jednat, schůzka k tématu má proběhnout 4. ledna. V původním návrhu počítalo ministerstvo se snížením počtu hodin na 85 procent stávajícího maxima u středních škol a 94 procent u škol základních. Po polovině ledna plánuje Bek pokračovat i v debatě o nepedagogických pracovnících.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:05|ČTK, ČT24
Školská tripartita jednala o financování regionálního školství, k dohodě zatím nedospěla
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů v úterý jednali o situaci ve školství na schůzi školské tripartity. Měli se mimo jiné zabývat nastavením maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu, od něhož se odvíjí financování regionálního školství, tedy především základních, středních a mateřských škol. K dohodě podle šéfa resortu Mikuláše Beka (STAN) zatím ani jedna ze stran nedospěla.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 20:29|
Školství je jen deklarovaná priorita, míní Plaga. Podle Mazancové se z peněz na platy sanuje provoz
Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga kritizoval vládu, že řeči o školství jako prioritě se nemění v realitu. Navrhl zakotvit výdaje na vzdělávání jako poměrnou část HDP podobně, jako je to u obrany. Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová upozornila, že učitelé berou méně než zákonem stanovených 130 procent průměrné hrubé mzdy. ČT pozvala i ministra školství Mikuláše Beka (STAN), do studia však nedorazil.
3. 12. 2023|
Schodek rozpočtu vzrostl na 269,1 miliardy. Plánovaný deficit se podaří dodržet, předpokládá ministr
Schodek státního rozpočtu se ke konci listopadu zvýšil na 269,1 miliardy korun z říjnových 210,7 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že se za celý rok podaří dodržet plánovaný deficit 295 miliard korun. Hospodaření státu ke konci listopadu je nejlepší od začátku pandemie covidu-19, ale zároveň čtvrté nejhorší v historii Česka. Loni ke konci listopadu byl rozpočtový schodek 337,1 miliardy korun.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 16:23|
Nekritizujeme snižování schodku, ale provedení, řekl Havlíček. Podle Munzara je rozpočet kompromisem
Hnutí ANO neprotestuje proti snahám vlády snižovat deficit rozpočtu, ale proti způsobu, jakým to vládnoucí koalice dělá, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí Karel Havlíček. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Roberta Munzara (ODS) je rozpočet, který byl ve středu večer schválen poslanci, „ekonomické minimum a politické maximum“.
30. 11. 2023|jch
Poslanecká sněmovna schválila návrh rozpočtu na příští rok
Poslanci schválili návrh rozpočtu na rok 2024. Počítá s meziročním snížením schodku o 43 miliard na 252 miliard korun. Jednání o návrhu provázely hodiny projevů a připomínek členů opozice i zástupců vládních stran. Dále dostane návrh státního rozpočtu k podpisu prezident Petr Pavel. Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 22:01|jch
Prezident podepsal vládní úsporný balíček
Prezident Petr Pavel podepsal vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. O svém rozhodnutí nejprve informoval ve videu na sociální síti X. Balíček po podpisu může vyjít ve Sbírce zákonů. Většina jeho ustanovení má vstoupit v účinnost k 1. lednu příštího roku. Kabinet v něm hlavně odstraňuje daňové výjimky. Vládní představitelé prezidentův krok uvítali. Opozice balíček kritizuje s tím, že pouze zvyšuje daně. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová v úterý řekla, že pokud Pavel balíček nevetuje, hnutí se téměř jistě obrátí na Ústavní soud.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 21:14|
Stávku ve školství už bude těžké odvrátit, uvádějí ministr i šéf odborů
Stávku ve školství naplánovanou na 27. listopadu už bude velmi složité odvrátit, a to i v případě, že vláda slíbí přidat na vzdělávání dalších několik miliard korun, řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Odborům se totiž nelíbí mimo jiné fakt, že vláda v rozpočtu na příští rok počítá se snížením platů nepedagogických pracovníků o dvě procenta. O konání stávky chtějí školské odbory definitivně rozhodnout ve středu.
19. 11. 2023|
V rozpočtu navrhli poslanci přes sto přesunů. Které návrhy uspějí, ukáže třetí čtení před koncem listopadu
Státní rozpočet na příští rok má za sebou druhé čtení. Přestože si poslanci odsouhlasili, že mohou jednat až do rána a jednání o rozpočtu se rozjíždělo zdlouhavě, nakonec skončili již před devátou večer. Vystoupilo na čtyřicet řečníků, kteří přednesli přes sto pozměňovacích návrhů. Většina z nich jsou návrhy opoziční, a přestože se někteří opoziční poslanci snažili přemluvit koaliční většinu k jejich podpoře, zřejmě se jí nedočkají. Zákonodárci z vládních stran podpoří pouze to, na čem se koalice shodla, jako je zvýšení příspěvků pro některé organizace nebo pro Digitální informační agenturu.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:59|
Sněmovna schválila novelu, která má pomoci omezit výpadky léků. Řešila i úložiště radioaktivního odpadu
K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou ve středu schválila sněmovna s některými úpravami. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu teď posoudí horní parlamentní komora. Poslanci zároveň schválili pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a také novelu o organizaci sociálního zabezpečení.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:54|
Ministerstvo financí zhoršilo výhled ekonomiky. Letos čeká pokles HDP o půl procenta
Ministerstvo financí zhoršilo letošní výhled ekonomiky, hrubý domácí produkt (HDP) podle něj klesne o půl procenta. V srpnové prognóze předpokládalo pokles o 0,2 procenta. Důvodem zhoršení je slabší spotřeba domácností v důsledku vysoké inflace, sdělil novinářům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Průměrnou inflaci letos ministerstvo očekává 10,8 procenta, proti srpnu zlepšilo odhad o 0,1 procentního bodu. Ministerstvo rovněž uvedlo, že deficit veřejných financí by letos měl dosáhnout 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) po loňských 3,2 procenta HDP.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:19|jch
Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin
Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|jch
Školské odbory avizovaly celodenní výstražnou stávku
Školské odbory rozhodly, že se 27. listopadu uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná. Po rozšířeném jednání předsednictva odborů to oznámila místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) jim vzkázal, že dále hledá možnosti k posílení rozpočtu, a nabídl další jednání.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 22:58|Matěj Lucovič
Koalice dohodla v návrhu rozpočtu přesuny dvanácti milionů. Opozice navrhuje sto miliard
Strany vládní koalice se podle zjištění České televize domluvily na přesunech peněz v rozpočtu v rozsahu zhruba 12 milionů. Peníze dostanou organizace, které se starají o připomínání českých demokratických tradic, jako Československá obec legionářská nebo Památník Šoa. Pozměňovací návrhy k zákonu o rozpočtu chystá i opozice, její ambice jsou o řády větší než koaliční – chce přesunout přes sto miliard. Žádný z opozičních návrhů ale zatím nemá ve sněmovně zajištěnou většinovou podporu.
4. 11. 2023|
Schodek rozpočtu ke konci října vzrostl na 210,7 miliardy korun
Schodek státního rozpočtu ke konci října vzrostl na 210,7 miliardy korun ze zářijových 180,7 miliardy, informovalo ministerstvo financí. Po čtyřech měsících snižování deficitu se tak schodek v říjnu prohloubil o třicet miliard korun. Výsledek hospodaření za deset měsíců byl čtvrtý nejhorší v historii Česka, ale zároveň nejlepší od začátku pandemie covidu-19. Loni byl deficit na konci října 286,7 miliardy korun.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 20:06|jch
Konsolidační balíček podpořil beze změn jen jeden ze tří výborů Senátu
Senátní ústavně-právní výbor doporučil schválit vládní konsolidační balíček beze změn. Rozhodl o tom ve středu hlasy pěti ze sedmi přítomných členů. Zbývající dva senátní výbory, které se během dne balíčkem také zabývaly, kvůli snahám o jeho dílčí úpravy stejné doporučení poměrně těsnou většinou nepřijaly. Senát o balíčku rozhodne za týden, premiér Petr Fiala (ODS) i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v jeho přijetí horní parlamentní komorou věří.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 16:08|
Odbory vyhlásily na 27. listopad den protestů, Středula avizuje stávkové aktivity
Odbory vyhlásily na 27. listopadu den protestů, nesouhlasí s kroky vlády. Novinářům to řekl po úterním zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) její předseda Josef Středula. Mají být podle něho i stávkové aktivity. Avizoval, že v úterý příštího týdne seznámí s důvody protestů prezidenta Petra Pavla. K půlnoci na středu odboráři ČMKOS končí stávkovou pohotovost, v níž jsou kvůli záměrům kabinetu od poloviny května.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 23:19|