TÉMA

Piráti

Místo v Budapešti jednání v Bruselu. EU reaguje na kroky Maďarska

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti. Rozhodnutí oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí Evropské unie, označované jako Gymnich.
19:53Aktualizovánopřed 54 mminutami|

Ruský soud poslal na 6,5 roku do vězení novinářku Kurmaševovou

Ruský soud poslal na 6,5 roku do vězení rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která dříve žila v Česku. Uznal ji vinnou z šíření tvrzení, která ruské úřady nazývají „lživými informacemi o ruské armádě“. Informovala o tom agentura AP s odkazem na soudní záznamy i ruské úředníky. Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) ujistil, že tuzemská diplomacie bude pokračovat v boji za propuštění novinářky a za spravedlnost pro další politické vězně.
před 3 h hodinami|

Kyjev by díky české iniciativě mohl do konce roku dostat půl milionu kusů munice

Díky české muniční iniciativě bude během července a srpna dodáno na Ukrajinu sto tisíc kusů munice. V Bruselu to oznámil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Do iniciativy se dosud zapojilo osmnáct zemí, patnáct z nich již splnilo své sliby a přispělo. Znamená to, že financí je dostatek na to, aby do konce roku mohlo být na Ukrajinu dodáno 500 tisíc kusů munice. Její celková hodnota jsou necelé dvě miliardy eur (asi 50,5 miliardy korun), doplnil vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. Na pokračování iniciativy bude záležet, zda se znovu zapojí další země.
před 3 h hodinami|

Vláda chce do konce roku prosadit reformu penzí, dávek či zákoníku práce

Vládu tento týden čeká poslední jednání před letní pauzou. Pak se kabinet sejde až ve druhé polovině srpna. Koalice má přitom ještě do konce roku řadu plánů, chce dokončit projednávání důchodové reformy nebo prosadit změnu systému dávek. Za prioritu považuje také dojednání korespondenční volby. Zatímco o penzijním systému už jedná sněmovna, sjednocení dávek teprve čeká na debatu uvnitř kabinetu. Na řadě změn se vláda neshodne s opozicí, což může jejich prosazování výrazně prodloužit.
před 13 h hodinami|

Rozhodnutí státníka, pragmatický krok, zní k Bidenovi z Česka

Odstoupení amerického prezidenta Joea Bidena z kandidatury na znovuzvolení prezidentem Spojených států je rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil svojí zemi, napsal premiér Petr Fiala (ODS) na síti X. Jde podle něj o odpovědný a osobně jistě nelehký krok.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

Stížnosti na digitalizované stavební řízení nepolevují

Nový stavební zákon a digitalizace řízení měly proces povolování staveb usnadnit a zrychlit. Po necelých třech týdnech fungování ale úřady stále hlásí problémy a vyzývají ministerstvo pro místní rozvoj k nápravě. To momentálně aktualizuje manuál k portálu.
20. 7. 2024|

Část poslanců chce i bez dohody v koalici navrhnout zdanění tichého vína

Část vládních poslanců chce i bez dohody v koalici navrhnout zdanění tichého vína. České televizi to řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, jejíž strana toto zvažuje. Některé z vládních stran ale zavedení takové daně dál odmítají, stejně jako i opozice.
20. 7. 2024|

Von der Leyenová dál povede Evropskou komisi

Europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku ve čtvrtek v tajné volbě rozhodli, že předsedkyní Evropské komise bude na dalších pět let opět Ursula von der Leyenová. Získala 401 hlasů. Evropský parlament má 720 členů, ke znovuzvolení tak potřebovala nejméně 361 hlasů. Proti setrvání von der Leyenové ve funkci se vyslovilo 284 europoslanců, patnáct se jich zdrželo hlasování. Sedm hlasů bylo neplatných.
18. 7. 2024Aktualizováno18. 7. 2024, 22:47|

Za malování ukrajinské vlajky u ruských domů hrozí aktivistům tři roky vězení

Až tři roky ve vězení hrozí sedmi českým aktivistům, kteří v únoru namalovali ukrajinskou vlajku před ruskými domy v pražské Bubenči. Podle policie poškodili majetek v památkové zóně. Ruská společnost, která budovy spravuje, je na českém sankčním seznamu a za využívání pozemku neplatí nájemné.
18. 7. 2024|

Na krátkodobá ubytování se chystá nová regulace

Poskytovatelé krátkodobého ubytování nejspíš budou muset zapisovat hosty do jednotného registru. Počítá s tím novela, kterou schválili ministři. Stát by podle jejich představ měl získat lepší přehled o tom, kdo komu jaký nocleh poskytuje. Nejasnosti panují hlavně u nabídek přes on-line platformy, jako jsou Airbnb nebo Booking. Novela zároveň umožní obcím tento typ pronájmů částečně regulovat.
18. 7. 2024|

Výběr KHNP je správný, míní odborníci. Poukazují ale i na rizika

Výběr korejské firmy KHNP na výstavbu jaderných bloků je správné rozhodnutí, shodují se odborníci. Bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl uvedl, že firma má dobrou organizaci výstavby. Někteří však poukazují i na rizika. Podle nich totiž hrozí dvojnásobné až trojnásobné navýšení aktuálně deklarované ceny za jeden blok, obávají se také zpoždění celého projektu. Podle americké společnosti Westinghouse, která se o tendr také ucházela, KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru, kterou nabídla. Američané se kvůli tomu chtějí právně bránit. Naopak francouzská EDF vzala výsledek tendru na vědomí.
17. 7. 2024Aktualizováno17. 7. 2024, 22:02|

Obrana nakoupí munici pro vrtulníky za 3,74 miliardy

Ministerstvo obrany nakoupí munici pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun bez DPH, mezi lety 2025 až 2031 ji dodá česká firma STV Group. O zakázce ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Česko v roce 2019 nakoupilo celkem dvanáct vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun bez DPH. Vláda dále ve středu schválila například nový zákon o kybernetické bezpečnosti.
17. 7. 2024Aktualizováno17. 7. 2024, 18:59|

Jak rychle snižovat deficit? Názory koalice se rozcházejí

Vládní koalice není jednotná v názoru na rychlost snižování schodku státního rozpočtu v příštím roce. Zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prosazuje deficit 235 miliard, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová požaduje snížení pod 200 miliard korun. Naopak prioritou hnutí STAN či Pirátů není výrazné snižování deficitu, ale zvýšení výdajů do školství, vnitřní bezpečnosti nebo na podporu bydlení.
15. 7. 2024|

Politické násilí nemá v demokracii místo, zní nejen z USA

Sobotní střelba na mítinku republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa vyvolala mezi politiky zděšení a striktní odsouzení. Napříč názorovým spektrem se shodují, že politické násilí nesmí mít ve společnosti místo. Taky řada světových státníků střelbu na Trumpa odsoudila.
14. 7. 2024Aktualizováno14. 7. 2024, 18:13|

Silné bouřky hrozí i ve čtvrtek a v pátek

V severozápadní polovině Čech hrozí silné bouřky i ve čtvrtek odpoledne a večer. Doprovázet je mohou úhrny srážek kolem třiceti milimetrů, nárazy větru až sedmdesát kilometrů za hodinu a vyskytnout se mohou i dvoucentimetrové kroupy. V pátek očekávají meteorologové velmi silné bouřky od odpoledne postupně na celém území. Hasiči ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek zasahovali u stovek případů souvisejících s bouřkami. Nejvíce výjezdů zaznamenali ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Bez elektřiny bylo k poledni víc než deset tisíc odběrných míst. Spadlé stromy v noci přechodně zastavily vlaky na šesti místech, ráno omezení trvalo na třech tratích.
11. 7. 2024Aktualizováno11. 7. 2024, 14:47|

NATO si přeje, aby se Ukrajina stala členem Aliance

Otázkou není, zda Ukrajina vstoupí do NATO, ale kdy do něj vstoupí, prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Potvrdil také závazek členských států poskytnout Ukrajině „v příštím roce“ vojenskou pomoc ve výši 40 miliard eur (asi 1,01 bilionu korun).
11. 7. 2024Aktualizováno11. 7. 2024, 08:13|

Poslanci podpořili úlevy pro podnikatele i ochranu lidí v bytové nouzi

Úvodním kolem projednávání prošel ve sněmovně návrh zákona o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro lidi ohrožené bytovou nouzí. Poslanci také podpořili úlevu u záloh na sociální pojištění pro nové podnikatele a rovněž návrh, aby společnosti s cennými papíry obchodovanými na burzách měly ve vedení aspoň třetinu žen. Zabývali se i návrhem na odvolání Lubomíra Veselého z Rady České televize kvůli některým jeho výrokům. Na následné mimořádné schůzi svolané z koaličního podnětu pak podpořili v prvním kole novely o audiovizi a o spotřebních daních.
10. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 20:43|

Median: Volby v květnu by vyhrálo ANO, do sněmovny by prošlo šest stran

Sněmovní volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO s 33 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14,5 procenta a třetí Piráty by volilo deset procent lidí. Do sněmovny by se dostaly ještě hnutí STAN s 8,5 procenta, SPD se 7,5 procenta a TOP 09 s 5,5 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který ve středu zveřejnila agentura Median. Z vládních stran ve srovnání s dubnem posílily ODS, STAN i TOP 09, která se vrátila nad pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do dolní komory.
10. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 08:59|

Stoltenberg: Výsledek ruské války na Ukrajině ovlivní globální bezpečnost na desetiletí

Ruská agrese proti Ukrajině je největší bezpečnostní krizí za poslední generace. Při úterním slavnostním zahájení summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu to prohlásil její generální tajemník Jens Stoltenberg. Americký prezident Joe Biden poté uvedl, že USA a spojenci poskytnou Ukrajině dalších pět systémů protivzdušné obrany. Rusko podle něho nesmí zvítězit. Stoltenbergovi udělil Prezidentskou medaili svobody.
9. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 00:39|

Sněmovna podpořila novelu zjednodušující rozvody

Sněmovna v úterý naplnila členy vyšetřovací komisi ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, také podpořila vládní novelu, která má přispět k lepší ochraně obětí domácího násilí. Podpory se dočkala i novela, která zjednoduší rozvody a upraví péči o děti po rozvodu. Poslanci však večer nedokončili úvodní kolo debaty k návrhu zákona o podpoře bydlení. Projednávání po dohodě klubů a na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy přerušili do středy.
9. 7. 2024Aktualizováno9. 7. 2024, 22:58|

Vrazi, kteří útočí na děti v nemocnici, jsou odpad lidstva, vzkázal Lipavský do Moskvy

Mezi oběťmi pondělního ruského vzdušného úderu jsou v Kyjevě také čtyři děti, oznámila ukrajinská Státní služba pro mimořádné události (DSNS). Rusové tam podle městské správy zabili 33 lidí, zraněných je 120. Další mrtví jsou v Dněpropetrovské oblasti. Celkem pondělní ruské útoky zabily na Ukrajině čtyři desítky lidí a přes 170 zranily. Kreml trvá na tom, že ruské síly neútočí na civilní cíle. Monitorovací mise OSN ale uvedla, že dětskou nemocnici, která byla při útoku také poškozena, velmi pravděpodobně přímo zasáhla ruská raketa. Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) nechal předvolat na ministerstvo ruského velvyslance, ve svém vyjádření označuje vrahy, kteří útočí na děti v nemocnici, za odpad.
9. 7. 2024Aktualizováno9. 7. 2024, 21:41|

O novém eurokomisaři stále není rozhodnuto. Opozice se obává hledání náhrady za Síkelu

Ještě během letních prázdnin má vláda vybrat kandidáta na eurokomisaře. Mezi nominacemi je i ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN). Pokud by se kabinet na jeho jméně shodl, bude za něj muset hledat náhradu do čela resortu. Opozice však tvrdí, že výměna ministra může přinést problémy. Zatím poslední změnou ve vládě je jmenování Marka Ženíška (TOP 09) do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace, kde nahradil Helenu Langšádlovou (TOP 09).
7. 7. 2024|

Pavel varuje před deepfake

Prezident Petr Pavel v týdnu varoval před podvodníky, kteří na internetu zneužívají jména a podoby známých osobností k tomu, aby z lidí vylákali peníze. Používají k tomu například i umělou inteligenci. Podle policie takových případů v poslední době přibývá. Doporučuje, aby lidé věřili jenom osvědčeným společnostem. Vodítkem pro odhalení podvodu může být to, že pochybné firmy nabízejí velmi vysoké výdělky během krátké doby a bez práce.
6. 7. 2024|

Stanjura chce vyjednávat o zrušení windfall tax

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce s koaličními partnery vyjednávat o zrušení takzvané windfall tax, daně z neočekávaných zisků. České televizi řekl, že příjmy státu z mimořádných výdělků bank a energetických firem už jsou vyšší než výdaje, které si vyžádala krize uplynulých let. Tři vládní strany jsou však k rušení této daně zdrženlivé.
6. 7. 2024|