V Izraeli se zklidňují protesty proti soudní reformě, premiér jednal s prezidentem

Izraelský prezident Jicchak Herzog telefonicky hovořil s premiérem Benjaminem Netanjahuem a lídry opozice Bennym Gancem a Jairem Lapidem o dalším postupu v hledání kompromisu o odložené justiční reformě. Obě strany prezident vyzval, aby proces vyjednávání zahájily co nejdříve. Informuje o tom zpravodajský web The Times of Israel.

Proměna soudnictví, která by vládní koalici poskytla kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnila přehlasovat soudní rozhodnutí prostou parlamentní většinou, vyvolává v Izraeli masové protesty již od ledna.

Netanjahu v pondělí večer oznámil odložení sporné reformy, aby byla „příležitost pro skutečný dialog“, současně ale zdůraznil, že reforma bude schválena tak či onak, jelikož je nutné „obnovit rovnováhu“ mezi jednotlivými složkami moci.

Deník The New York Times v pondělí s odvoláním na amerického velvyslance v Izraeli zmínil, že prezident USA Joe Biden má v plánu v příštích měsících pozvat Netanjahua do Washingtonu. Konkrétní datum nicméně oznámeno nebylo. 

Herzog nyní vyzval zástupce koalice a opozice, aby sestavili vyjednávací týmy, které budou moci jednat o dalším postupu poté, co došlo k odkladu schvalování. Na jednání politických špiček tak chce prezident dohlížet už podruhé; první kolo nepřineslo řešení, neboť se vládní koalice odmítla svého záměru vzdát. Nezúčastnili se ho oficiální zástupci žádné ze stran, prezident se místo toho do značné míry spoléhal na tým akademických odborníků, kteří věc konzultovali s představiteli koalice a opozice.

Zpravodaj ČT: Podle aktivistů je Netanjahuův krok nedostatečný

„Situace se trochu zklidnila, protesty ale zcela neutichly, protože část aktivistů řekla, že jeho (Netanjahuovo) oznámení je nedostatečné. Podle nich se jedná jen o taktickou pauzu,“ říká blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek. Do nočních hodin probíhaly v Tel Avivu demonstrace, část demonstrantů se snažila zablokovat hlavní dopravní tepnu, protestovalo se i v Jeruzalémě. Lidé protestují jak proti reformě, tak pro ni.

Zpravodaj David Borek o nepokojích v Izraeli (zdroj: ČT24)

Ačkoliv Netanjahu prohlásil, že nechce rozdělovat národ, označil část demonstrantů za násilné extremisty, kteří chtějí národ rozdělit, a naznačil, že se se stoupenci jeho pravicové a náboženské koaliční vlády zachází jako s občany druhé kategorie, píše The Times of Israel (TOI).

Na provládních demonstracích v Jeruzalémě v noci na úterý kamery zachytily, jak krajně pravicové skupiny napadají kolemjdoucí izraelské Araby a surově zbily jednoho muže, píše TOI s odvoláním na policii. Za napadení podle ní byli zatčeni tři lidé.

Útoky se odehrály v době, kdy se masové demonstrace na podporu soudní reformy i proti ní ve velkých městech zvrhly ve střety s policií, která se přes noc snažila vyklidit silnice a obnovit pořádek. V zemi to vřelo i poté, co Netanjahu oznámil odklad reformy. Největší demonstrace se odehrály v Jeruzalémě a Tel Avivu. Zadrženo bylo na 50 demonstrantů.

Na demonstracích se objevují i extremistické skupiny

Mezi protestujícími, kteří se v Jeruzalémě zasazovali o reformu, byly i desítky členů extremistické pravicové skupiny La Familia. Ty zachytily kamery při napadání několika arabských kolemjdoucích. V jednom z těchto případů podle policie napadli arabského taxikáře a poškodili mu auto, další video z Jeruzaléma ukazuje, jak pravicoví demonstranti blokují cestu arabskému řidiči a skandují „ať vaše vesnice shoří“.

Na dalším videu je vidět, jak arabského mladíka, který se připletl do pravicového protestu, odvádějí civilisté a policisté do bezpečí. Izraelská stanice Channel 13 uvedla, že demonstranti z řad zastánců soudní reformy napadli její tým reportérů.

Po odvolání stávkové pohotovosti už v Izraeli fungují letiště, byl ovšem ochromen provoz některých dalších služeb, v pondělí zavíraly své pobočky třeba tamní banky. „Zavíraly se i školy, blokují se silnice, izraelské zahraniční konzuláty v pondělí také oznámily, že budou omezovat činnost,“ doplnil zpravodaj ČT Borek.

Ultranacionalistická skupina La Familia je fanouškovským klubem jeruzalémského fotbalového týmu Beitar, který se od ní kvůli jejím rasistickým vyjádřením a násilným incidentům opakovaně distancoval.