USA podnikly odvetné nálety na proíránské skupiny v Sýrii, útoku poté čelila i americká základna

Spojené státy podnikly v Sýrii několik náletů proti skupinám napojeným na Írán, které viní z útoku dronem, při němž přišel ve čtvrtek o život jeden člověk pracující pro Američany a dalších šest osob bylo zraněno. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že při amerických útocích zahynulo jedenáct proíránských bojovníků. Raketovým útokům poté čelila i americká základna na severovýchodě Sýrie, obešly se bez obětí.

Podle bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho byly americké nálety v Sýrii zaměřeny na ochranu amerických vojáků v zemi, kde teroristická organizace Islámský stát (IS) a militantní skupiny podporované Íránem nadále představují hrozbu. „Spojené státy nevyhledávají konflikt s Íránem a Teherán by neměl podporovat útoky na americká zařízení,“ řekl Kirby v rozhovoru s televizí CNN.

SOHR informovala, že americké nálety se zaměřily na sklad zbraní ve městě Dajr az-Zaur a zabily šest proíránských bojovníků. Dalších pět přišlo o život nedaleko měst Majádín a Búkamál.

Americká reakce na útok dronu

Útok dronu na koaliční základnu v severovýchodní Sýrii si ve čtvrtek podle Pentagonu vyžádal život jednoho člověka pracujícího pro Spojené státy a zranění dalšího, jakož i pěti amerických vojáků. Podle amerických zpravodajců byl dron íránského původu.

„Letecké údery byly provedeny v reakci na útok a také na řadu nedávných útoků proti koaličním silám v Sýrii, které uskutečnily skupiny napojené na íránské Revoluční gardy,“ uvedl v prohlášení americký ministr obrany Lloyd Austin. „Žádná skupina nebude beztrestně útočit na naše vojáky.“

V pátek dopoledne čelila raketovým útokům také americká základna poblíž největšího syrského ropného pole al-Umar na severovýchodě Sýrie. Kirby uvedl, že tyto údery si nevyžádaly žádné americké oběti.