Opakované volby v Berlíně vyhráli konzervativci

Opakované regionální volby v Berlíně se značným náskokem vyhrála opoziční konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU). Po sečtení takřka všech volebních okrsků získala 28,2 procenta hlasů. O druhé místo se dělí Zelení se sociálními demokraty (SPD) primátorky Franzisky Giffeyové. Lídr konzervativců Kai Wegner už oznámil, že chce metropoli vést, nadějí se ale nevzdávají ani Zelení, kteří uvedli, že chtějí pokračovat v dosavadní koalici s SPD a postkomunistickou Levicí. Konzervativci vyhráli regionální volby v neměcké metropoli naposledy v roce 1999.

CDU je jasným vítězem nedělního hlasování. Při posledních volbách v září 2021 získali konzervativci osmnáct procent hlasů, nyní si o deset procentních bodů polepšili. SPD, která před rokem a půl vyhrála s 21,4 procenta hlasů, skončila se Zelenými druhá s 18,4 procenta hlasů.

Jako poražené označují média sociální demokraty a také liberální svobodné demokraty (FDP), kteří s 4,6 procenta hlasů zůstali pod pětiprocentní hranicí pro vstup do berlínské Poslanecké sněmovny. O zhruba dva procentní body proti roku 2021 si pohoršila i strana Levice, která nyní získala 12,2 procenta hlasů. Lépe se naopak dařilo pravicové straně Alternativa pro Německo (AfD), která získala 9,1 procenta hlasů, což je o 1,1 procentního bodu více než v září 2021.

CDU čekají jednání s SPD a Zelenými

Berlíňané podle Wegnera dali konzervativcům jasný mandát město vést. „Je to jasný vládní závazek pro CDU,“ řekl Wegner svým příznivcům. Poznamenal, že je otevřen koaličním jednáním. To v případě CDU znamená rozhovory s SPD a Zelenými. S Levicí ani s AfD konzervativci jednat nechtějí, neboť Levici považují za krajně levicovou a AfD za krajně pravicovou stranu.

Volební lídryně Zelených Bettina Jaraschová v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD řekla, že se rozhovorům s CDU bránit nebude. „Už jsme ale řekli, co upřednostňujeme. Pokud budeme mít možnost pokračovat v koalici s SPD a Levicí, nejlépe pod zeleným vedením, tak to učiníme,“ dodala.

Podle nynější sociálně demokratické primátorky hlavního města Giffeyové je očividné, že CDU se stala nejsilnější stranou v Berlíně. „Výsledek ukazuje, že Berlíňané nejsou se stávající situací spokojeni,“ uvedla. Dodala, že její vláda měla v čele metropole na změny jen jeden rok.

Giffeyové dávali analytici v opakovaných volbách jen malé šance na zvolení. Atmosféra mezi voliči se změnila zejména po silvestrovské noci. Tehdy došlo i k několika útokům na záchranáře a hasiče. Policie na místě byla dlouho bezmocná. Konzervativci i v tomto kontextu slibují větší bezpečnost a byli proto favority voleb. 

Opakované volby

Nedělní hlasování bylo opakováním regionálních voleb ze září 2021. Tehdy volby provázela značná pochybení, kvůli kterým berlínský ústavní soud nařídil hlasování zopakovat. Pro nově zvolené poslance opakované volby znamenají, že budou pokračovat v mandátu svých předchůdců zvolených před rokem a půl. Další řádné regionální volby se tak nebudou konat za pět let, ale už v roce 2026.

Šéf berlínské volební komise Stephan Bröchler řekl, že nedělní hlasování bylo bez problémů. Spokojeni byli i zástupci Rady Evropy, kteří volby sledovali. Delegace těchto mezinárodních pozorovatelů agentuře DPA sdělila, že průběh hlasování byl velmi dobrý. Opakování hlasování přijde zadlužený Berlín na 39 milionů eur.

Události: Opakované regionální volby v Berlíně (zdroj: ČT24)