Regionální volby v Berlíně se musí zopakovat, loni je provázel chaos

Loňské regionální volby v Berlíně se musí kvůli chaosu zcela zopakovat, rozhodl ve středu berlínský ústavní soud. Verdikt se týká výběru berlínské poslanecké sněmovny a také zastupitelstev městských částí. Hlasování se musí uskutečnit do 90 dnů od verdiktu, za pravděpodobný termín proto šéf berlínské volební komise Stephan Bröchler považuje 12. únor 2023.

Berlíňany čeká také opakování části spolkových voleb, které se v metropoli konaly loni v září společně s těmi regionálními. Minulý týden o tom rozhodl Spolkový sněm na doporučení poslaneckého volebního výboru.

Původní možnost uspořádat opakované volby v jednom termínu se nyní zdá jako nereálná, neboť se očekává, že rozhodnutí poslanců bude muset posoudit ještě spolkový ústavní soud. Opozice totiž požaduje, aby se náhradní spolkové volby konaly ve více berlínských okrscích, než na kolika se poslanci shodli.

Středeční verdikt berlínského ústavního soudu, který se týká jen regionálních voleb, není překvapivý. Předsedkyně soudu Ludgera Seltingová totiž již při zářijovém projednávání konstatovala, že pochybení byla natolik závažná, že bude nezbytné hlasování uspořádat znovu.

Starostka může přijít o místo

Loni 26. září se v Berlíně konaly spolkové a regionální volby společně se sérií místních referend. Hlasování ale doprovázely chaotické podmínky, někteří lidé dokonce nemohli z různých důvodů vůbec hlasovat.

Před volebními místnostmi v metropoli se tehdy tvořily dlouhé fronty, ve kterých lidé čekali na odevzdání hlasu i po oficiálním konci voleb. V místnostech chyběly hlasovací lístky, problémy byly i s volebními seznamy a s organizací hlasování. K problémům tehdy přispěla nejen špatná organizace, ale také rozsáhlé uzavírky kvůli souběžnému konání maratonu.

Regionální volby v Berlíně loni vyhrála sociální demokracie (SPD), jejíž lídryně Franziska Giffeyová se stala primátorkou. Vládne v koalici společně se Zelenými a postkomunistickou Levicí. Podle aktuálních průzkumů by ale SPD nyní skončila až třetí za Zelenými a konzervativní Křesťanskodemokratickou unií (CDU), takže nové volby mohou Giffeyovou stát primátorské křeslo.