TÉMA

Franziska Giffeyová

Část Berlína si zopakuje spolkové volby z roku 2021. Hlasování doprovázel přílišný chaos, rozhodl ústavní soud

V části Berlína se musí zopakovat spolkové volby z roku 2021, protože hlasování tehdy doprovázely nesrovnalosti a chaos. Rozhodl o tom Spolkový ústavní soud, který nové volby nařídil ve 455 z 2256 berlínských volebních okrsků. Nové spolkové volby se v Berlíně musí konat nejdéle do šedesáti dní od vynesení verdiktu. Šéf berlínské volební komise Stephan Bröchler již oznámil, že hlasování se uskuteční v neděli 11. února.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 12:47|

Britský král Karel III. slíbil prohlubovat vztahy mezi Londýnem a Berlínem

Britský král Karel III. chce ještě více posílit vztahy své země s Německem. Řekl to ve středu večer na státním banketu, který na úvod jeho návštěvy Německa uspořádal německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ten upozornil na význam německo-britského přátelství, třebaže Spojené království již není součástí Evropské unie.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 22:49|

Střelec v Hamburku zabil v modlitebně svědků Jehovových sedm lidí

Po střelbě v modlitebně svědků Jehovových v Hamburku spáchal útočník sebevraždu. Potvrdil to německý ministr vnitra a dodal, že pachatel jednal sám. Byl bývalým členem této náboženské komunity. V náboženském centru zabil sedm lidí, včetně jednoho nenarozeného dítěte. Podle hamburské policie se v době útoku v budově nacházelo padesát osob. Kancléř Olaf Scholz událost označil za brutální násilný čin a vyjádřil podporu pozůstalým i záchranářům zasahujícím na místě činu. Právě jejich rychlost podle hamburského senátora pro vnitro předešla dalším obětem.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 14:31|

Lídr vítězných konzervativců v Berlíně nemá jisté primátorské křeslo

Berlínští konzervativci (CDU) vyhráli opakované regionální volby, německou metropoli ale vést nemusí. Zelení hovoří o tom, že by chtěli pokračovat v nynější koalici se sociální demokracií SPD a postkomunistickou Levicí. Lídr CDU Kai Wegner chce ještě v pondělí zahájit koaliční jednání se sociálními demokraty.
13. 2. 2023|

Opakované volby v Berlíně vyhráli konzervativci

Opakované regionální volby v Berlíně se značným náskokem vyhrála opoziční konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU). Po sečtení takřka všech volebních okrsků získala 28,2 procenta hlasů. O druhé místo se dělí Zelení se sociálními demokraty (SPD) primátorky Franzisky Giffeyové. Lídr konzervativců Kai Wegner už oznámil, že chce metropoli vést, nadějí se ale nevzdávají ani Zelení, kteří uvedli, že chtějí pokračovat v dosavadní koalici s SPD a postkomunistickou Levicí. Konzervativci vyhráli regionální volby v neměcké metropoli naposledy v roce 1999.
12. 2. 2023Aktualizováno12. 2. 2023, 23:49|

Muž do davu v Berlíně najel úmyslně, o terorismus ale nešlo, oznámila prokuratura

Německý kancléř Olaf Scholz označil středeční incident v Berlíně, kdy Němec arménského původu najel v centru města autem do davu, za úmyslný čin. Podobně se vyjádřila i berlínská primátorka Franziska Giffeyová, která v rozhlasové stanici RBB hovořila o jednání psychicky těžce narušeného člověka. Berlínská prokuratura odpoledne v prohlášení sdělila, že incident byl úmyslný, ale že teroristický čin to nebyl.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 20:06|