V bývalé kanceláři Bidena se našly tajné dokumenty, ministerstvo a FBI je prověřuje

Události: V bývalé kanceláři Joea Bidena se našly tajné dokumenty (zdroj: ČT24)

V bývalé kanceláři současného amerického prezidenta Joea Bidena se našly tajné vládní dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem. Napsal to zpravodajský server televize CBS. Dokumentů podle něj bylo asi deset a žádný z nich neobsahoval informace týkající se jaderných zbraní USA. Případ nyní prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti. Kvůli tomu, že měl ve své floridské rezidenci řadu utajovaných dokumentů z doby svého prezidentství, se do hledáčku úřadů nedávno dostal také exprezident Donald Trump.

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo zkoumat nález tajných dokumentů v think tanku, který založil Joe Biden ještě jako viceprezident Baracka Obamy.

Dokumenty našli Bidenovi právníci v uzamčené skříni, když loni začátkem listopadu vyklízeli kancelář nedaleko Bílého domu ve Washingtonu, kterou nyní osmdesátiletý politik využíval v letech 2017 až 2020. O nálezu informovali Bílý dům a dokumenty předali Národnímu archivu.

Listiny, které se nacházely v krabici s dalšími neutajenými spisy, nyní prověřují zástupci ministerstva spravedlnosti. Do případu je podle CBS zapojen také Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Co přesně dokumenty obsahují a jaký je stupeň jejich utajení, zatím není jasné.

Americké zákony stanoví, že všechny prezidentské i viceprezidentské dokumenty musejí být předány Národnímu archivu. Prověření aktuálního případu by tak mělo odpovědět mimo jiné na to, proč se tak nestalo a jak se dokumenty dostaly z Bílého domu do washingtonské kanceláře demokratického politika.

Republikáni dávají najevo znepokojení

Bílý dům potvrdil, že spolupracuje na prošetření ze strany ministerstva spravedlnosti i FBI. Republikáni hned začali srovnávat případ s loňskou domovní prohlídkou u exprezidenta Trumpa na Floridě.

„Jen myšlenka, že zahájili razii v rezidenci bývalého prezidenta USA, naprosto bere dech. Teď ale vidíte, že Joe Biden udělal to samé,“ prohlásil republikánský kongresman James Comer.

Za velmi znepokojivé to označil republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy. Na otázku, zda kauza nevykazuje výrazné rozdíly od té Trumpovy, protože Bidenovi právníci materiály rychle předali příslušné instituci, dal McCarthy najevo své pochyby. „Ale, opravdu? Našli je až teď, po všech těch letech.“

Analytici upozorňují na rozdíl v obou případech. Po dokumentech od viceprezidenta Bidena se nikdo nesháněl a po nálezu se hned ocitly v Národním archivu, zato u exprezidenta Trumpa FBI provedla zásah až poté, co přes úřední výzvy dál přechovával přes sto osmdesát citlivých listin.

Nalezené dokumenty přinášejí nový úhel pohledu na razii v Trumpově sídle

Právě Trump čelí vyšetřování kvůli tomu, že při odchodu z Bílého domu na začátku roku 2021 neodevzdal stovky citlivých dokumentů. Mnoho měsíců trvající spor mezi úřady a exprezidentem, který podle ministerstva spravedlnosti nespolupracoval a část spisů odmítal předat, vyústil loni dokonce v domovní prohlídku agentů FBI v Trumpově sídle Mar-a-Lago na Floridě.

„FBI v tomto golfovém klubu našla dokonce i přísně tajné dokumenty. Donald Trump se bránil, že je všechny odtajnil a že mu k tomu jako prezidentovi stačilo, aby na to jen pomyslel a řekl nahlas, že je odtajňuje,“ připomněl ve vysílání ČT24 zahraniční reportér Bohumil Vostal.

Reakce Trumpa na nalezení tajných dokumentů v bývalé Bidenově kanceláři na sebe nenechala dlouho čekat. „Kdy FBI provede razii v mnoha domech Joea Bidena, možná dokonce v Bílém domě?“ zeptal se exprezident na sociální síti Truth Social.

Nález dokumentů staví do jiného světla Bidenovo vyjádření z loňského září, kdy fotografii dokumentů nalezených v Trumpově floridském sídle komentoval slovy: „Jak se to jen mohlo stát? Jak může být někdo tak nezodpovědný?“ A dodal: „Je to prostě zcela nezodpovědné“.