Z kusu trubky, sekyry a plynu ze sporáku bylo topení. Chersoňany zachraňuje důvtip

Události: V Chersonu opět svítí (zdroj: ČT24)

Ukrajina se kvůli ruskému bombardování stále potýká s výpadky elektřiny. V Kyjevské oblasti, kde je situace nejhorší, je bez stálých dodávek proudu část obyvatel. Rozvody nejen elektřiny ale i vody se snaží úřady opravovat. Obnovit přívod elektrické energie se po více než měsíci částečně podařilo také v Chersonu na jihu země, informuje z místa reportér ČT Jan Šilhan.

Typické hučení jedné z trafostanic dává tušit, že minimálně někde elektřina do města proudí. Cherson obnovil dodávky proudu zatím jen částečně. Přednost mají úřady, nemocnice nebo strategické objekty, tedy kritická infrastruktura. Aktuálně je to ale pouze sedmnáct procent veškeré energetické sítě. U obyvatel je situace ještě horší. Aktuálně má k proudu přístup jen pět procent místních.

Válka učí improvizaci nejen na frontě. Přizpůsobit se těžkým podmínkám musela skoro každá rodina v nedávno osvobozeném Chersonu. Z kusu železné trubky, sekyry a plynu ze sporáku bylo několik týdnů improvizované topení. „Byl to náš nápad a naše vynalézavost. Nemohli jsme nic vařit, kotel nefungoval. Majitel domu přemýšlel a přišel s tímto řešením. To nás zachránilo,“ popisuje obyvatelka města Kateryna.

Místní se naučili mít radost z běžných věcí. Po dlouhé době i z rozsvícení lustru. „Dnes můžeme poprvé svítit. Opět se žije líp,“ raduje se Dmytro, který žije v Chersonu.

Každý další útok ale může kabely opět přerušit. Po příchodu do Chersonu objevily ukrajinské síly zničené silnice a vodovody. Nejlákavějším cílem Rusů ale zůstává energetická soustava. Také proto o víkendu vypálili na Cherson a okolí desítky raket. Ruští vojáci cílí zejména na transformační stanice. Zhruba kilometr od jedné z nich dopadla raketa na obytný dům.