Rusové se snaží udržet východ Chersonské oblasti. Podle analytiků má jejich obrana limity

Jakmile si Ukrajinci vybudují silné postavení na pravém břehu Dněpru, nebudou Rusové schopni východní část Chersonské oblasti dlouhodobě udržet. Předpokládá to vedoucí tiskového střediska operačního velitelství Jih Natalia Humeniuková. Podle analytiků Institutu pro studium války (ISW) se sice armáda Ruské federace na případnou ukrajinskou protiofenzivu přes řeku připravila, její obrana má však určité nedostatky.

Podle Natalie Humenikové si Rusové již začali uvědomovat nevyhnutelnost svého ústupu. V této době ozbrojené síly Ukrajiny pokračují v získávání palebné kontroly nad dopravními tepnami okupantů na jihu Ukrajiny. „Nepřítel zřídil obranná postavení na levém břehu Dněpru, zaminoval pobřeží a osazuje palebná postavení v hloubce patnáct až dvacet kilometrů až k Armiansku.“

Nově vybudované obranné pozice naznačují, že Rusové považují ukrajinskou protiofenzivu přes řeku Dněpr za vážnou hrozbu, protože by mohla přímo ohrozit důležité pozemní komunikace z Krymu na pevninu.

Rusové opevňují klíčové křižovatky

Také analytici z Institutu pro studium války (ISW) uvádějí, že se Rusové připravují na obranu. Satelitní snímky podle ISW ukazují, že kopou zákopy a budují protitankovou obranu podél hlavních přístupových cest, které spojují jejich síly na východním břehu řeky Dněpr s Krymem a okolím Melitopolu.

Většina těchto polních opevnění se nachází přímo na cestách, a proto fungují spíš jako propracované zátarasy než souvislá obranná linie. Mohou tedy fungovat proti ukrajinským jednotkám, které budou postupovat podél cest a hlavních komunikací. V minulosti ovšem Ukrajinci mnohdy přistoupili k přesunu v krajině.

Podle zahraničního zpravodaje České televize Jana Šilhana, který působí na Ukrajině, již skončilo období pozdního podzimu. V uplynulých měsících byla půda rozbahněná a komplikovala přesuny těžké techniky. V současnosti se ovšem teploty pohybují kolem nuly nebo pod nulou, takže bahnitá půda zmrzla a to usnadňuje manévrování mimo zpevněné cesty. Ukrajinci by tím pádem mohli použít stejnou taktiku jako v Charkovské oblasti, kdy využívali dlouhé pochody v poli, aby obklíčili opevněné body a donutili Rusy k ústupu.

Satelitní snímky ukazují, že ruské síly na levém břehu Dněpru vybudovaly kolem obranných postavení protitankové „dračí zuby“. Tyto konstrukce ovšem nezasahují dostatečně daleko do otevřených polí, aby zabránily obklíčení ruských linií ukrajinskými tanky a dalšími pásovými vozidly. 

Ruské síly rovněž silně opevnily tři kilometry široký pás země oddělující Kinburnskou kosu od pevninské Chersonské oblasti a podél pláží bezprostředně na jih a východ od tohoto pásu. Podle analytiků (ISV) to znamená, že okupanti nepředpokládají udržení pozic na samotné kose v případě, že ukrajinské síly zahájí protiútok na kose. Spíš počítají s tím, že ukrajinské síly obsadí Kinburnskou kosu, ale mají v úmyslu zabránit jim v postupu na pevninskou Chersonskou oblast. 

Ohrožena je ruská logistika na jihu Ukrajiny

Ruská armáda v případě ukrajinského postupu přes Dněpr počítá s přesunem dalších vojáků do této oblasti. Své jednotky pravděpodobně koncentruje v okolí Bachmutu na východě Ukrajiny, kde podle Jana Šilhana v průběhu dalších týdnů chystá větší ofenzivu.

„Ruská snaha o přípravu rozsáhlých obranných pozic ve východní Chersonské oblasti, ať už byla provedena jakkoli dobře či špatně, poukazuje na zásadní význam tohoto území pro další průběh války,“ dodávají analytici.

Pozemní komunikace, které se ruské síly snaží bránit, zahrnují téměř všechny zbývající trasy důležité pro fungování vojenských operací na jihu Ukrajiny. I kdyby Rusové ztratili pouze jednu z nich, tak by došlo k výraznému zatížení jejich logistiky ve východní Chersonské oblasti a západní Záporožské oblasti. To by umožnilo Ukrajincům ještě rychlejší postup, shrnuje v závěru zpráva ISW.

Jejich okupační správa se v polovině listopadu stáhla z Nové Kachovky, která se nachází na levém břehu Dněpru. „Když ruská vojska opustila pravý břeh Chersonské oblasti, ocitla se Nová Kachovka pod přímou palbou velkorážního dělostřelectva a minometů ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedla okupační správa. Dodala, že vedle úředníků a pracovníků státních institucí se z města stáhly také tisíce jeho obyvatel. Stažení vojenské posádky však zatím nelze potvrdit.

Pohledy stočené k Záporoží

„Michajl Podoljak v neděli mluvil o tom, že stažení Rusů ze Záporožské jaderné elektrárny je téměř definitivní,“ uvedl ve vysílání zahraniční zpravodaj Jan Šilhan, ale připomněl, že tuto informaci ještě nepotvrdila ruská strana.

Jednalo by se o zásadní přelom na frontě, která se několik měsíců téměř nepohybovala. Rusové obsadili elektrárnu už v březnu a od té doby se s Ukrajinci vzájemně obviňují z ostřelování jejího areálu, které podle expertů znamenalo závažné riziko jaderné havárie.