TÉMA

Kinburnská kosa

Ukrajinci usilují o kontrolu nad ústím řeky Dněpr. Klíčová je Kinburnská kosa

Ukrajinská armáda před několika dny potvrdila, že provádí vojenskou operaci na Kinburnské kose, ze které lze kontrolovat ústí řeky Dněpr a přístup do přístavů v Mykolajivu a Chersonu. Jedná se proto o klíčový střet. Na břehu, který kontrolují Ukrajinci, jsou vojenské hlídky, jedním z jejich cílů je zabránit nepřátelským dronům, aby vletěly nad jejich území. Práci jim komplikuje vysoký počet nášlapných min, které na místě zanechaly stahující se ruské jednotky. V Chersonské oblasti natáčel štáb ČT se zpravodajem Janem Šilhanem.
29. 11. 2022|

Rusové se snaží udržet východ Chersonské oblasti. Podle analytiků má jejich obrana limity

Jakmile si Ukrajinci vybudují silné postavení na pravém břehu Dněpru, nebudou Rusové schopni východní část Chersonské oblasti dlouhodobě udržet. Předpokládá to vedoucí tiskového střediska operačního velitelství Jih Natalia Humeniuková. Podle analytiků Institutu pro studium války (ISW) se sice armáda Ruské federace na případnou ukrajinskou protiofenzivu přes řeku připravila, její obrana má však určité nedostatky.
28. 11. 2022|

Ukrajina bojuje o Kinburnskou kosu. Strategický výběžek by mohl otevřít cestu na Krym

Mluvčí ukrajinských jižních obranných sil Natalija Humenjuková potvrdila, že ukrajinská armáda provádí bez bližší specifikace vojenskou operaci v oblasti Kinburnské kosy. Ovládnutí strategického místa by umožnilo ukrajinským silám snadnější postup do levobřežní (východní) Chersonské oblasti a potenciálně také na Krym.
22. 11. 2022|