Tokajev si nechal potvrdit prezidentství. Vážní soupeří ve volbách chyběli

Nedělní prezidentské volby v Kazachstánu vyhrál podle předběžných výsledků současný prezident Kasym-Žomart Tokajev, který získal 81,31 procenta hlasů. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise. Volební účast dosáhla 69,44 procenta. Kampaň i přípravu voleb už předem kritizovala pozorovatelská mise OBSE jako neférové.

Jasné vítězství Tokajeva předpovídaly již v neděli výsledky průzkumu u voličů při odchodu z volebních místností. Tokajev byl favoritem voleb, jeho pět soupeřů znalo podle agentury Reuters jen málo voličů. Žádný z dalších kandidátů se nedostal přes 3,42 procenta, napsala agentura AFP.

Novinkou voleb byla možnost hlasovat „proti všem“, kterou zaškrtlo 5,8 procenta voličů, uvedla agentura Reuters.

O skutečnou politickou soutěž nešlo, upozornila mise OBSE

Na volby přijela dohlížet pozorovatelská mise OBSE. Ta už předem kritizovala proces registrace kandidátů a úroveň veřejné debaty. Režim podle ní omezuje svobodnou diskusi a skutečnou politickou soutěž. Žádný z protikandidátů například reálně nezpochybnil program stávajícího prezidenta a ve výsledku „proto měli voliči jen omezenou volbu“, citovala AFP OBSE.

„Volby zdůraznily potřebu provést další reformy (…), aby byl zajištěn skutečný pluralismus,“ uvedl mezinárodní tým pozorovatelů. Úřad pro demokratické instituce a lidská práva OBSE (ODIHR) v souvislosti s hlasováním poukázal na „omezování základních svobod a omezování prostoru pro kritické hlasy“ v Kazachstánu.

Tokajev se podle Reuters snaží předčasnými volbami posílit svou moc na úkor svého vlivného předchůdce a dlouholetého vládce Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva. Tokajev patřil k věrným Nazarbajevovým spojencům, oba politici se ale rozešli po lednových krvavě potlačených demonstracích, které Tokajev označoval za pokus o státní převrat.

Po protestech, při kterých zemřelo nejméně 238 lidí, Tokajev donutil Nazarbajevovy spojence opustit funkce ve vedení státu. Současně zahájil ústavní reformy a slíbil, že sníží nerovnosti v příjmech obyvatel. Jedním ze symbolů konce vlivu bývalého prezidenta byl i návrat historického názvu hlavního města Astana, které se v letech 2019 až 2022 jmenovalo Nur-Sultan.

Z Kremlu přišla přes kritiku gratulace

Tokajev se také vymezil vůči svému největšímu dosavadnímu spojenci v zahraniční – Moskvě. Kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu a jeho země také přijala Rusy, kteří prchají před mobilizací. Moskva přitom Tokajeva podpořila při lednových demonstracích, když do Kazachstánu poslala své jednotky.

I přes možný rozkol mezi oběma zeměmi v pondělí ruský lídr Vladimir Putin pogratuloval Tokajevovi k vítězství. „Od vašich spoluobčanů jste obdrželi přesvědčivý důkaz důvěry,“ uvedl podle prohlášení Kremlu Putin. Kazachstán v něm ujistil, že „strategické partnerství“ a spojenectví mezi Astanou a Moskvou „s výrazným úspěchem pokračuje“.