TÉMA

Astana

Ropa z Kazachstánu může posílit energetickou bezpečnost Česka, soudí Fiala

Ropa z Kazachstánu by mohla přispět k zajištění energetické bezpečnosti České republiky, která se chce postupně zbavit závislosti na dovozu suroviny z Ruska. Po pondělním jednání s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem a premiérem Alichanem Smajlovem to v Astaně řekl předseda české vlády Petr Fiala.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 14:17|

Parlamentní volby v Kazachstánu vyhrála podle odhadů vládní strana

V Kazachstánu se v neděli konaly předčasné parlamentní volby – kvůli změně volebního systému dříve, než bylo plánováno. Podle průzkumů hlasování nejspíše vyhraje vládní strana Amanat prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, do dolní komory parlamentu by se ale na základě nového systému mohli dostat i nezávislí kandidáti, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Tokajev si nechal potvrdit prezidentství. Vážní soupeří ve volbách chyběli

Nedělní prezidentské volby v Kazachstánu vyhrál podle předběžných výsledků současný prezident Kasym-Žomart Tokajev, který získal 81,31 procenta hlasů. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise. Volební účast dosáhla 69,44 procenta. Kampaň i přípravu voleb už předem kritizovala pozorovatelská mise OBSE jako neférové.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 13:19|

Kazachstán přejmenoval své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu

Kazachstánští zákonodárci v pátek přejmenovali své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu. Metropole dostala název Nur-Sultan v roce 2019 na počest někdejší hlavy státu Nursultana Nazarbajeva, od něhož se současný prezident Kasym-Žomart Tokajev i jeho vláda snaží distancovat, uvedla agentura Reuters.
17. 9. 2022|