Ropa z Kazachstánu může posílit energetickou bezpečnost Česka, soudí Fiala

Premiér Fiala navštívil Kazachstán (zdroj: ČT24)

Ropa z Kazachstánu by mohla přispět k zajištění energetické bezpečnosti České republiky, která se chce postupně zbavit závislosti na dovozu suroviny z Ruska. Po pondělním jednání s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem a premiérem Alichanem Smajlovem to v Astaně řekl předseda české vlády Petr Fiala.

„Klíčovým tématem mých dnešních rozhovorů bylo posílení spolupráce v energetice, Kazachstán patří mezi naše největší dodavatele ropy a to je v současné energetické situaci důležité,“ přiblížil na tiskové konferenci s českými novináři v Astaně premiér Fiala.

„Ropa z Kazachstánu má pro nás do budoucna velký potenciál, protože jsme zatím zhruba z padesáti procent závislí na ruské ropě a potřebujeme tuto závislost co nejrychleji zmírnit,“ podotkl český premiér. Česko by podle něj v budoucnu mohlo z Kazachstánu dovážet i uran pro jaderné elektrárny.

„Kazachstán je nejbohatší země ve střední Asii, máme historicky dobré obchodní vztahy. Věřím, že moje návštěva bude dalším impulsem k jejich prohlubování a k úspěchu českých firem, kterých tu již působí kolem třiceti,“ řekl premiér.

Fiala dodal, že kazachstánské těžební společnosti mají zájem o vozy Tatra. V několika tendrech na vlaky, trolejbusy či tramvaje je zde zapojena také firma Škoda Transportation, část z nich se chystá vyrábět přímo v Kazachstánu. Škoda Auto zase plánuje vyrábět s místním partnerem automobily pro celou oblast Střední Asie, prohlásil premiér. Obě strany mají podle Fialy zájem také na zřízení přímé letecké linky Praha–Astana.

Mimořádný zpravodaj ČT Petr Zavadil doplnil, že na společném fóru obou zemí se představily české firmy. „Mluví se o tom, že by firma Petrof mohla do kazachstánských škol dodávat svá piana a pianina,“ dodal. 

Přítomen byl i šéf pražské zoo Miroslav Bobek. Kazachstánská strana stojí o to, aby se koně Převalského vrátili do tamní přírody. Podobně tomu bylo v minulosti v Mongolsku, kam už zoo dopravila třicet koní, připomněl zpravodaj. Bobek podepsal memorandum o spolupráci a měl by navštívit čtyři místa, která přicházejí v úvahu pro rezervaci.