TÉMA

Petrof

Od kmene stromu po koncertní pódium. Výstava představuje klavír jako technické dílo

Přední český výrobce pian Petrof za sto šedesát let fungování vyprodukoval přes 635 tisíc nástrojů. Některé jsou k vidění na výstavě, která chce u příležitosti výročí této firmy především připomenout, že piano není jen hudební nástroj, ale i pozoruhodné technické dílo. V Národním technickém muzeu je vystaven mimo jiné jeden z prvních nástrojů, který vyrobil přímo zakladatel firmy. Na jiný, reprezentující současnost, si návštěvníci mohou dokonce sami zahrát.
9. 4. 2024|

Ropa z Kazachstánu může posílit energetickou bezpečnost Česka, soudí Fiala

Ropa z Kazachstánu by mohla přispět k zajištění energetické bezpečnosti České republiky, která se chce postupně zbavit závislosti na dovozu suroviny z Ruska. Po pondělním jednání s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem a premiérem Alichanem Smajlovem to v Astaně řekl předseda české vlády Petr Fiala.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 14:17|

Vládní špičky odmítly slučování malých obcí. Podle NERV by opatření ušetřilo deset miliard

Koaliční lídři odmítli další návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) na snížení schodku veřejných financí. Jde o slučování malých obcí pod tisíc obyvatel s těmi většími. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) současný velký počet samospráv funguje dobře. Naopak NERV považuje systém za neefektivní, úprava by podle něj ušetřila státu ročně až deset miliard korun.
11. 11. 2022|

30 let zpět: Úspěch české firmy Petrof

Na slavnostním zahájení Zimních olympijských her v Albertville zazní tóny klavíru české značky Petrof. Rodinný podnik, založený roku 1864 Antonínem Petrofem, úspěšně přečkal období, kdy byl po znárodnění v roce 1948 v rukou státu, v devadesátých letech zdárně prošel reprivatizací a dodnes patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce klavírů a pianin.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 2. 2022|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|

Miliardář Komárek koupil od Petrofu piana odmítnutá v Číně. Rozdá je školám

Rodinná nadace miliardáře Karla Komárka koupila od Petrofu Hradec Králové piana a klavíry, které si zřejmě kvůli návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nepřevzal čínský odběratel. Nadace rozdá 11 nástrojů z čínské zakázky českým školám. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 5,3 milionu korun.
8. 9. 2020|

Podle Filipa byla Vystrčilova cesta avanturismus. Podle Rakušana skvělá reklama

Předsedové KSČM Vojtěch Filip a STAN Vít Rakušan debatovali v Událostech, komentářích o cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Podle Filipa byla popřením dlouhodobé české politiky a ohrozila naše ekonomické zájmy. Rakušan ji naopak považuje za skvělou reklamu a je přesvědčen, že z rámce české diplomacie nevystoupila.
5. 9. 2020|

Prošla dobami těžkými i vítěznými. Firma Petrof slaví 155 let od založení

Přežila války, totalitní režimy i krize. Rodinná firma Petrof, největší výrobce pian v Evropě, slaví 155 let od založení. Za tu dobu opustilo brány hradecké továrny zhruba 630 tisíc hudebních nástrojů.
7. 9. 2019|
100 let Československa

Nápady a výrobky, které překonaly české hranice. Jak pijáci zajásali nad ležákem a poraněný prst vedl k cukru v kostce

Miliony lidí si denně pochutnávají na světlém ležáku nebo si osladí čaj kostkovým cukrem. Díky kontaktním čočkám se také mohou na svět podívat nerozmazaně, aniž by museli mít na očích brýle. V dvoudílném materiálu představujeme výrazné vynálezy, výrobky a podniky, které proslavily českou zem, respektive Československo ve světě.
26. 10. 2018|