Prošla dobami těžkými i vítěznými. Firma Petrof slaví 155 let od založení

Události: 155 let od založení firmy Petrof (zdroj: ČT24)

Přežila války, totalitní režimy i krize. Rodinná firma Petrof, největší výrobce pian v Evropě, slaví 155 let od založení. Za tu dobu opustilo brány hradecké továrny zhruba 630 tisíc hudebních nástrojů.

Na klavír umí hrát, stejně jako všichni její předci, také Zuzana Ceralová-Petrofová. Prapravnučka zakladatele firmy Antonína Petrofa je prezidentkou společnosti. „Jsme firma, která vyrábí piana, ne montuje, takže skutečně vyrábíme osmdesát procent sami. Výroba trvá šest až devět měsíců podle složitosti nástroje,“ říká. 

Pianina a klavíry společnosti miří do 65 zemí celého světa. „Nejsilnější je Asie – asi pětapadesát procent, Evropa pětadvacet procent. Zbytek tvoří Rusko, bývalé země Sovětského svazu a Amerika,“ vypočítává prezidentka. 

Přišly i těžké časy

Po únoru 1948 přitom ani Petrof neunikl znárodnění. „Firmu padesát let vlastnil stát, až pak můj tatínek přišel jako čtvrtá generace a zprivatizoval ji,“ uvedla Ceralová-Petrofová. 

Blízko bankrotu pak byla po roce 2000. A světová finanční krize o devět let později pak donutila hradecký Petrof zapomenout na klavíry a začít vyrábět nábytek a kuchyňské linky, jak ukazují dobové články. Odbyt pian se smrštil natolik, že se musel poohlédnout po jiném sortimentu. Vzhledem ke zkušenostem firmy a jejích zaměstnanců byl nábytek nejbližší variantou. Došlo však i k propouštění.

Firma těžké časy přežila. Na připomínku 155 let od založení si přijelo v sobotu prohlédnout její továrnu více než dva tisíce lidí.

Hospodaření se zlepšuje

Dnes firma zaměstnává přes 270 lidí. Loni vykázala nejvyšší tržby za posledních deset let. Prodej zvedla o 12 procent na 285 milionů korun a růstu dosáhla pátý rok po sobě. Její roční tržby jsou skoro tři sta milionů korun. Zisk firma loni zopakovala na úrovni 12,5 milionu korun, vyplývá z její výroční zprávy. 

Před dvěma lety si společnost vyzkoušela i novou aktivitu. Na okraji výrobního areálu v Hradci Králové vzniklo reprezentativní obchodní a kulturní centrum Petrof Gallery. Jeho součástí jsou prodejní salon, hudební kavárna a víceúčelová hala pro pět set lidí pro pořádání koncertů, konferencí či společenských setkání.

„Po našem vzoru začínají budovat podobné reprezentativní a vícefunkční prostory někteří z našich obchodních partnerů ve světě,“ uvedla již dříve Ceralová-Petrofová. V červnu byla Petrof Gallery otevřena v Číně ve městě Si-an, které je známé nálezem slavné terakotové armády. Právě Čína je pro firmu nejdůležitějším odbytištěm z jejích východních trhů.