Levicový blok si v dánském parlamentu udrží těsnou většinu

Horizont ČT24: V Dánsku se rýsuje vláda národní jednoty (zdroj: ČT24)

Dánský levicový blok v čele se sociálními demokraty premiérky Mette Frederiksenové si po úterních volbách udrží v parlamentu těsnou většinu. Sociální demokraté získali 27,5 procenta hlasů, což je podle agentury Reuters jejich nejlepší výsledek za posledních více než dvacet let. I přes zřejmé volební vítězství Frederiksenová podala demisi do rukou královny Margarethe II., aby mohla sestavit novou, širší koalici.

Levicový blok získal ve 179členném parlamentu 87 křesel. Díky mandátům z Grónska, kde často vítězí levicoví kandidáti, by mohl mít většinu, reportovala dánská veřejnoprávní stanice DR.

Dánští politici zažili několik hodin napětí, protože odhady výsledků zveřejněné po uzavření hlasovacích místností naznačovaly, že ani levicový, ani pravicový blok nebude mít v parlamentu majoritu.

Frederiksenová se před volbami vyslovovala pro vznik široké koalice napříč tradičním levo-pravým rozdělením. Dánsko podle ní potřebuje v době mezinárodní nejistoty politickou jednotu. Podobně jako další evropské země se potýká s vysokými cenami energií a rostoucí inflací v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Jak předtím avizovala, podala premiérka demisi do rukou královny ještě ve středu, schůzka s panovnicí trvala asi čtvrt hodiny. Bezprostředně po ní začalo jednání šéfů politických stran o možné vládní koalici. S výsledky těchto rozhovorů politici opět předstoupí před královnu.

Jednání o sestavení vlády by ale mohla trvat i týdny, domnívá se politolog Rune Stubager z Aarhuské univerzity, oslovený agenturou DPA. Jako první se Frederiksenová při jednání o budoucí vládě podle Stubagera zřejmě obrátí na bývalého premiéra Larse Lökkeho Rasmussena a jeho stranu Umírněných, kterou založil teprve před několika měsíci. I on chce, aby Dánsko vedla koalice mainstreamových stran.