TÉMA

Sociální demokraté

Levicový blok si v dánském parlamentu udrží těsnou většinu

Dánský levicový blok v čele se sociálními demokraty premiérky Mette Frederiksenové si po úterních volbách udrží v parlamentu těsnou většinu. Sociální demokraté získali 27,5 procenta hlasů, což je podle agentury Reuters jejich nejlepší výsledek za posledních více než dvacet let. I přes zřejmé volební vítězství Frederiksenová podala demisi do rukou královny Margarethe II., aby mohla sestavit novou, širší koalici.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 11:58|

Zemské volby v Sársku jasně vyhráli sociální demokraté

Volby do regionálního parlamentu západoněmecké spolkové země Sársko vyhráli sociální demokraté (SPD) vedení vicepremiérkou Anke Rehlingerovou před Křesťanskodemokratickou unií (CDU) současného zemského premiéra Tobiase Hanse. Sociální demokraté drtivě zvítězili s 43,5 procenta hlasů. Vyplývá to z prozatímního konečného výsledku, který zveřejnila volební komise. SPD v sárských zemských volbách vyhrála poprvé od roku 1994.
27. 3. 2022Aktualizováno27. 3. 2022, 22:19|

V Rakousku vznikla mapa islámu. Podle vládních lidovců má odhalovat rizika, opozice mluví o útoku na muslimy

V Rakousku budí kontroverze projekt interaktivní mapy islámu, která ukazuje přes šest set mešit, modliteben či muslimských spolků působících v zemi. Podle tvůrců má poskytnout přehled o tom, které z nich šíří potenciálně nebezpečný výklad islámu. Část domácích i zahraničních kritiků ji má za rasistickou. Ministryně pro integraci čelí po čtvrteční prezentaci vyhrůžkám na sociálních sítích, vedoucí projektu dostal policejní ochranu, uvedla agentura APA.
31. 5. 2021|