Prohra krajní pravice v Braniborsku odvrátí Scholzův pád jen dočasně, míní média

Horizont ČT24: Německo po zemských volbách v Braniborsku (zdroj: ČT24)

Zisk krajně populistické Alternativy pro Německo (AfD) v regionálních volbách v Braniborsku je podle úřadujícího premiéra spolkové země Dietmara Woidkeho alarmující. AfD obdržela téměř třicet procent hlasů a skončila druhá za Woidkeho sociální demokracií (SPD). Německá média považují překvapivou výhru levice za důsledek Woidkeho snahy vystupovat jako „anti-Scholz“. Výsledek zemských voleb sice hodil německému kancléři záchranné lano, pád Olafa Scholze se ale tím jen odkládá, soudí média.

SPD v hlasování zvítězila navzdory předvolebním průzkumům favorizujícím krajní pravici. „Navzdory vší hrdosti, kterou po dobrém volebním výsledku cítíme, musíme brát situaci vážně a pokračovat v debatě i po volbách. Braniborsko má jedinou šanci, když zůstane liberálně smýšlejícím a tolerantním státem,“ prohlásil Woidke.

AfD nakonec skončila druhá se ziskem přes 29 procent. „Zase se to všechno nějak smotalo dohromady a jsme skoro stejně silní. A nezapomeňme na popularitu, kterou jsme měli v této volební kampani, příliv mladých lidí dokazuje, že jsme stranou budoucnosti. SPD a CDU jsou strany minulosti, jejíž hvězda padá,“ konstatoval kandidát AfD v Braniborsku Hans-Christoph Berndt.

Do sněmu se dostaly i strany Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW) a Křesťansko-demokratická unie (CDU). Volební účast byla 73 procent, jedna z nejvyšších v historii zemských voleb v tomto regionu.

„Je jasné, že SPD a CDU spojily své síly a po tomto výsledku se nyní ukázalo, že mezi nimi a ostatními stranami již nejsou žádné rozdíly a že toto taktické hlasování dnes prospělo SPD,“ prohlásil předseda parlamentní frakce AfD v Německém spolkovém sněmu Tino Chrupalla.

Hlasování v menší spolkové zemi sledovala německá veřejnost i proto, že se s ním spojovala další budoucnost sociálnědemokratického kancléře Scholze v případě triumfu AfD. Předseda německé vlády, který se o víkendu účastnil vrcholné schůzky OSN v New Yorku, označil vítězství SPD za „super zprávu“. 

„SPD nejen obhájila pozici nejsilnější strany v Braniborsku, ale i ukázala, že je schopná vyhrávat zemské volby i přes to, že na celostátní úrovni její jiná vláda není příliš populární. Volby znamenají pro sociální demokracii určité krátkodobé ulehčení,“ hodnotí výsledek hlasování analytička Zuzana Lizcová z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Volby v Braniborsku vyhráli sociální demokraté (zdroj: ČT24)

Premiér Woidke jako „anti-Scholz“

Podle časopisu Der Spiegel pocházejí vítěz nedělního večera i ten, který nejvíce prohrál, ze stejné politické strany, tedy SPD. Důvodem je to, že braniborský premiér Woidke volby vyhrál především díky tomu, že se snažil co nejvíce distancovat od politiky neoblíbené Scholzovy vlády v Berlíně. „V konečném důsledku lze říct: Hlas pro Woidkeho byl i hlasem proti Scholzovi. Tak daleko to došlo, tak na tom kancléř je,“ píše list.

Také zpravodajský web časopisu Focus připisuje vítězství SPD v Braniborsku tomu, že místní premiér vystupoval jako „anti-Scholz“. Debata o budoucnosti kancléře a jeho vlády SPD, zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) po braniborských volbách možná nakrátko utichne, nepotrvá to ale dlouho a vypukne podle Focusu opět naplno.

Rovněž list Die Welt v komentáři napsal, že Woidke tím, že dovedl v Braniborsku SPD k vítězství, Scholze zachránil, ale možná jen dočasně. Bulvární deník Bild uvedl, že v debatě o politické budoucnosti kancléře znamená nedělní výsledek spíše „přestávku na oddych“. „Vítězství si totiž nemůže Scholz nárokovat. Woidke se od něj v předvolební kampani distancoval,“ píše deník.

Někteří komentátoři už jeho koalici nazvané podle barev stran „semafor“, ani politické budoucnosti samotného kancléře velké šance nedávají. „Semafor shořel jako politický produkt, Scholz je přinejmenším silně popálený,“ zhodnotil politický komentátor listu Der Spiegel Christoph Hickmann.

Podle zpravodajského webu ntv nedělní volby plně odhalily Scholzovu slabost. Sociální demokraté mohou podle něj ještě volby do Spolkového sněmu v příštím roce vyhrát, ale jedině s jiným vedením.

Podle Lizcové ale Scholzova pozice příliš ohrožená není, protože ve straně nefiguruje žádná jiná výrazná osobnost, která by měla v SPD větší podporu než současný kancléř. „Ta diskuse se ale ve straně určitě ještě povede,“ upozornila analytička.

Ekonomika silným tématem

Sestavování vládní koalice v Braniborsku bude zřejmě složité. SPD a CDU, které společně vládly ještě se zelenými v posledních pěti letech, nemají ve sněmu nově většinu. Přizvat by tak musely ještě BSW, což se ovšem části CDU nelíbí. Vyloučena není ani dosud nevyzkoušená koalice SPD s BSW, ale ani menšinová vláda SPD a CDU. S AfD žádná ze zvolených stran spolupracovat nechce.

Braniborsko je jednou ze spolkových zemí, které vznikly v roce 1990 po zániku komunistické Německé demokratické republiky (NDR). Obklopuje německé hlavní město Berlín, braniborskou metropolí je Postupim. Z větších měst v něm leží například Chotěbuz (Cottbus) či Frankfurt nad Odrou.

Vysokou životní úroveň mají lidé především v takzvaném špekovém pásu, tedy v přímém okolí Berlína. Ve zbytku spolkové země je ekonomická situace horší. Právě v méně rozvinutých oblastech na východě země je úspěšná AfD.

Pravicovým populistům nahrálo i to, že v Braniborsku a dalších východních zemích byla velkým předvolebním tématem migrace a právě nepříliš příznivá ekonomická situace v Německu, které čelí stagnaci, poznamenala Lizcová. „Hovoří se o tom, že bude docházet k úbytku pracovních míst, třeba v průmyslových odvětvích,“ dodala analytička.

Volby jako barometr

Zemské volby jsou v Německu brány jako důležitý barometr nálad, připomněl v Horizontu ČT24 politolog a novinář Robert Schuster. „Sociální demokrati si po úspěchu v Braniborsku mohou oddychnout, že je neprohráli – hlavně s AfD, to by bylo pro ně hodně symbolické,“ usoudil.

Zdůraznil však, že v příštích dvanácti měsících, které dělí sociální demokraty od nadcházejících celostátních voleb, může být situace úplně jiná. Záležet prý bude na aktuálnosti témat. SPD podle Schustera nemají nikoho jiného, než je kancléř Scholz. „Oni vědí, že mohou ve volbách jedině se Scholzem uhrát jakž takž přijatelný výsledek,“ pokračoval.

„Při troše štěstí“ by prý SPD mohla připadnout i druhá pozice, která by pak stranu zahrnula do povolebního vyjednávání o vládě.

Spory v německé koalici

Debakl zažily německé vládní strany už v nedávných zemských volbách ve dvou dalších spolkových zemích. V Durynsku zvítězila AfD s velkým odstupem nad druhou CDU a v Sasku skončila krajně populistická strana druhá právě za křesťanskými demokraty.

Řádné volby do Spolkového sněmu se uskuteční příští rok 28. září, není ovšem zcela vyloučena ani možnost předčasného hlasování. Místopředseda nejmenší vládní strany FDP v neděli uvedl, že se vládě buď v příštích dvou až třech týdnech podaří najít společnou řeč v otázkách migrace a hospodářské politiky, nebo „nemá pro svobodné demokraty dál smysl se této koalice účastnit“. FDP získala v braniborských volbách méně než procento hlasů.

CDU a její sesterská bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) v pondělí jednomyslně podpořily kandidaturu Friedricha Merze na německého kancléře. CDU/CSU nyní dominuje předvolebním průzkumům, podle poslední sondáže agentury INSA by získala 32 procent hlasů. Merz tak má šanci stát se předsedou příští spolkové vlády.