V izraelských parlamentních volbách zvítězil podle odhadů Netanjahu

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci podle prvních odhadů po uzavření volebních místností zřejmě získali v úterních parlamentních volbách dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády. V Izraeli se konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku.

Jedná se o předběžný odhad, konečný výsledek se může v nadcházejících hodinách ještě změnit, píše agentura AP. Netanjahu byl nejdéle sloužícím izraelským premiérem, po dvanácti letech ve funkci skončil loni.

Podle televizních prognóz získal Netanjahuův Likud 30 až 31 křesel ve 120členném Knesetu a má spolu se svými spojenci šanci získat 61 až 62 mandátů, tedy potřebnou parlamentní většinu.

„Získali jsme obrovskou důvěru Izraelců,“ řekl Netanjahu svým stoupencům v ústředí Likudu v Jeruzalémě. „Blížíme se k velkému volebnímu vítězství,“ dodal před jásajícím davem.

Druhou stranou s největším počtem mandátů je podle odhadů centristická strana Ješ Atid dosavadního premiéra Jaira Lapida, té je přisuzováno 22 až 24 křesel. Podle odhadů spolu se spojenci získá 54 až 55 křesel.

Třetí nejsilnější formací je Náboženský sionismus (RZ) Bezalela Smotriče a Itamara Ben Gvira, které prognózy přisuzují 14 až 15 křesel.

Ben Gvir
Zdroj: Tsafrir Abayov/AP / ČTK

Zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek připomněl, že v hrubých obrysech by mohly být známy výsledky voleb ve středu v poledne či odpoledne. 

Dosavadní odhady podle něj naznačují určité trendy. Například to, že odstup mezi Likudem a jeho hlavním soupeřem, stranou Ješ Atid se zvětšil více, než se před volbami čekalo. 

Zároveň podle zpravodaje platí, že Likud nebude sahat po 35 mandátech, ale bude u hranice 30 mandátů. To by značilo, že formace RZ mu „odsála“ nějaké hlasy. V globálu to sice nebude hrát takovou roli, protože obě seskupení jsou spojenci, ale RZ si úměrně tomu může v případné nové vládě nárokovat odpovídající vliv. Borek však zároveň upozornil, že reálné výsledky mohou ještě povolební vyjednávání pravicových stran změnit. 

Události, komentáře: Páté izraelské volby za necelé čtyři roky (zdroj: ČT24)

Zpravodaj rovněž zmínil, že podle dosavadních odhadů se do parlamentu nemusí dostat arabská strana Balat.

Navzdory často opakovaným volbám se Borek domnívá, že se v posledních letech izraelská politika zjednodušila. „Je plošší z hlediska ideologických příkopů.“ Tedy, že na rozdíl od minulých desetiletí, kdy vznikaly koalice stran ideově velmi odlišných, se vše v poslední době zjednodušilo. „Jsi tedy buď pro Bibiho (Netanjahua), nebo antiBibi (tuto roli nyní hraje Lapid),“ dodal zpravodaj ČT.