TÉMA

Náboženský sionismus

Na sto tisíc Izraelců v ulicích podpořilo chystanou justiční reformu

Přes sto tisíc lidí přišlo v Jeruzalémě demonstrovat na podporu izraelské vlády a její kontroverzní justiční reformy, která má dát více pravomocí vládě při jmenování soudců a omezit pravomoce nejvyššího soudu. Informují o tom místní média. Už od ledna proti této reformě protestují pravidelně v Tel Avivu a dalších izraelských městech stovky tisíc lidí, k zastavení jejího schvalování opakovaně vyzval i izraelský prezident Jicchak Herzog.
27. 4. 2023|

Netanjahu přizval do izraelské vlády krajní pravici

Vítěz izraelských voleb, strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, se dohodla na podmínkách vládní koalice s krajně pravicovou stranou Ocma Jehudit. Strany dojednaly také rozdělení klíčových ministerstev, což dosud vzniku koalice bránilo, uvedl server The Times od Israel.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 20:03|

„Temné časy“ v Izraeli. Odsouzený rasista Ben Gvir chce omezit soudy a zatočit s neposlušnými Araby

V Izraeli míří k moci nejpravicovější a nejvíce nábožensky založená vláda v historii. Vítězný Likud dlouholetého premiéra Benjamina Netanjahua přizval ke spolupráci ultranacionalistickou alianci Náboženský sionismus, která volá po vyhnání neloajálních Arabů ze země a po umocnění židovského charakteru státu. Plánuje také omezit pravomoci klíčového Nejvyššího soudu a změnit způsob jmenování soudců – vše údajně ve jménu demokracie. Nejvýraznější tváří aliance je odsouzený rasista Itamar Ben Gvir, který žije – dle mezinárodního práva – v nelegální osadě na Západním břehu a chce zařídit, aby bezpečnostní složky mohly častěji střílet po Palestincích. Podle expertů hrozí, že Izrael postupně opustí ideu demokratického židovského státu.
13. 11. 2022|

V izraelských parlamentních volbách zvítězil podle odhadů Netanjahu

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci podle prvních odhadů po uzavření volebních místností zřejmě získali v úterních parlamentních volbách dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády. V Izraeli se konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku.
1. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 05:27|

Izraelci popáté v krátké době volí parlament. Hrozí opakování politického patu

V Izraeli začaly parlamentní volby, jsou pátými za tři a půl roku. Za hlavní soupeře jsou označovány pravicový blok stran vedený Likudem expremiéra Benjamina Netanjahua a centristické a levicové strany, z nichž nejsilnější je Ješ Atid současného premiéra Jaira Lapida. Neočekává se, že Likudu či Ješ Atidu se podaří získat dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády. Obě strany tak doufají, že potřebnou většinu 61 křesel v Knesetu (parlamentu) budou mít s podporou menších politických spojenců. Pokud se to ovšem nikomu nepodaří, mohly by Izrael brzy čekat další volby.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:42|