Na sto tisíc Izraelců v ulicích podpořilo chystanou justiční reformu

Přes sto tisíc lidí přišlo v Jeruzalémě demonstrovat na podporu izraelské vlády a její kontroverzní justiční reformy, která má dát více pravomocí vládě při jmenování soudců a omezit pravomoce nejvyššího soudu. Informují o tom místní média. Už od ledna proti této reformě protestují pravidelně v Tel Avivu a dalších izraelských městech stovky tisíc lidí, k zastavení jejího schvalování opakovaně vyzval i izraelský prezident Jicchak Herzog.

Před izraelským parlamentem, který soudní reformu už v únoru začal postupně schvalovat, se sešli příznivci koaliční vlády premiéra Benjamina Netanjahua. Někteří měli na klopách odznáčky krajně pravicových stran. I ty jsou totiž vedle ultraortodoxních v koaliční vládě. Mnozí mávali izraelskými vlajkami a volali hesla na podporu vládní reformy.

„Jsem velmi dojat obrovskou podporou tábora, který přišel dnes večer do Jeruzaléma v takovém množství,“ poděkoval ve čtvrtek na Twitteru Netanjahu svým příznivcům.

Na jednom místě se dav vládních příznivců procházel po obrázcích bývalých předsedů nejvyššího soudu a také současné generální prokurátorky Gali Baharavové-Miaraové, podle níž je navíc Netanjahu při prosazování justiční reformy ve střetu zájmů, pokud jde o vliv na jmenování soudců, protože sám je trestně stíhán kvůli obvinění z korupce.

Na demonstraci přišel i šéf krajně pravicové vládní strany Náboženský sionismus Bezalel Smotrič, který je mimo jiné ministrem financí. „Lidé žádají justiční reformu a dostanou ji. Chci na tomto místě říci, že se nevzdáme,“ prohlásil Smotrič. „Většina lidí souhlasí s tím, že reforma soudního systému je pro Stát Izrael správná,“ dodal.

Většina je proti

Reformu ale podle několika nedávných průzkumů většina dotazovaných odmítá, napsal server The Times of Israel. Kritizují ji široké vrstvy izraelské společnosti, a dokonce i stovky izraelských rezervistů pohrozily kvůli ní, že nenastoupí do služby.

Podle mnohých reforma ohrožuje izraelskou demokracii a někteří se obávají i toho, že po soudní reformě budou následovat další zákony, které z Izraele udělají „teokratickou diktaturu“. Někteří také tvrdí, že Izrael se nyní nachází v nejhorší krizi od svého vzniku v roce 1948.

Také izraelský prezident Jicchak Herzog opakovaně vyzval vládu, aby schvalování reformy zastavila a dojednala s opozicí kompromis. Podobně se vyjádřilo i několik poslanců Netanjahuovy strany Likud, včetně ministra obrany Joava Galanta. Ten koncem března vyzval k zastavení schvalování soudní reformy, načež Netanjahu oznámil jeho odvolání, které nakonec stáhl.

Poté premiér oznámil i pozastavení schvalování reformy do dalšího zasedání parlamentu, které má začít za několik dní. Vláda pak o ní několikrát s opozicí jednala, ovšem bez valného výsledku.