Netanjahu přizval do izraelské vlády krajní pravici

Události: Netanjahu přizval do izraelské vlády krajní pravici (zdroj: ČT24)

Vítěz izraelských voleb, strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, se dohodla na podmínkách vládní koalice s krajně pravicovou stranou Ocma Jehudit. Strany dojednaly také rozdělení klíčových ministerstev, což dosud vzniku koalice bránilo, uvedl server The Times od Israel.

Ultranacionalista Itamar Ben Gvir z Ocma Jehudit usedne v čele nově vzniklého rezortu ministra národní bezpečnosti. Jeho strana ve volbách kandidovala v rámci aliance nazvané Náboženský sionismus (RZ).

„Učinili jsme dnes večer velký krok ke koaliční dohodě, k vytvoření plně, plně pravicové vlády,“ uvedl Ben Gvir v prohlášení.

Ben Gvir byl v roce 2007 odsouzen za rasistické podněcování proti Arabům a podporu terorismu, také podnikal aktivity proti komunitě LGBT+. Tvrdí, že již není zastáncem vyhoštění všech Palestinců, ale pouze těch, které považuje za teroristy a zrádce. Jakožto osadník na Západním břehu Jordánu, který Izrael obsadil za války v roce 1967, se staví proti palestinské státnosti. 

Ben Gvir chce mít pod kontrolou policii. Už ve středu po teroristickém útoku v Jeruzalémě naznačil, že hodlá přitvrdit. „Musíme je oblehnout, jít dům od domu, hledat jejich zbraně a obnovit náš respekt,“ prohlásil.

Strany zatím podepsaly jen dodatky k samotné koaliční dohodě, jde tak o malý, ale přesto významný posun směrem k vytvoření vládní koalice. Netanjahu, který je pověřený sestavením vlády, naráží na stupňující se a často protichůdné požadavky jednotlivých možných partnerů, píší The Times od Israel. 

Například Bacelal Smotrič ze strany Náboženský sionismus usiluje o vliv na fungování a výstavbu židovských osad. Avšak Netanjahův Likud si chce toto portfolio ponechat.

Nadcházející vláda bude zřejmě nejvíce pravicová v izraelských dějinách, což nejspíš přiměje Netanjahua k diplomatickému balancování mezi členy koalice a západními spojenci, píše agentura Reuters.

V Izraeli se 1. listopadu konaly předčasné parlamentní volby, byly už páté za necelé čtyři roky. Odborníci se obávali, že by opět mohly skončit patem.