Klid zbraní s Islámským džihádem porušen nebyl, tvrdí Izrael. Poslední úder nastal minuty před příměřím

Izrael i Palestinský islámský džihád zatím dodržují dojednané příměří. Boje skončily krátce před nedělní půlnocí, zemřelo při nich nejméně čtyřicet čtyři Palestinců včetně patnácti dětí. Za tři dny vyslali radikálové na izraelskou stranu jedenáct set raket. Dvě stě z nich spadlo ještě v Pásmu Gazy.

Izrael v pátek spustil vojenskou operaci v Pásmu Gazy, která podle něj cílila proti pozicím Islámského džihádu. V odvetě za nálety vypálila palestinská skupina rakety na izraelské území, z nichž většinu podle izraelské armády zachytil protiraketový štít. Izrael žádné oběti nehlásil, zatímco palestinské ministerstvo zdravotnictví v poslední bilanci mluvilo o 44 mrtvých, včetně 15 dětí, a více než 350 zraněných.

Dohodu o klidu zbraní zprostředkoval Egypt, jehož prezidentovi Abdalu Fattáhovi Sísímu v nedělním prohlášení americký prezident Joe Biden děkoval za „ústřední roli“ v diplomatických snahách. Obě strany předtím daly najevo, že v navržený čas přestanou útočit, ovšem dodaly, že si vyhrazují právo reagovat na případnou agresi.

Problémem může být odlišná interpretace příměří. Palestinský islámský džihád mluví o tom, že propuštěn má být jeden z jeho velitelů na Západním břehu Basám Saádí, jehož zatčení před týdnem odstartovalo krizi. „Dosáhli jsme dohody a egyptského závazku, že věznění Chálíla Avávda a Basáma Saádího budou co nejdříve propuštěni na svobodu,“ sdělil mluvčí Palestinského islámského džihádu v Gaze Tárik Salmí.

Židovský stát ale takový výklad odmítá. Příměří má být založeno na prosté rovnici, a to klid zbraní za klid zbraní. „Stát Izrael děkuje Egyptu za jeho úsilí. Pokud by příměří bylo porušeno, vyhrazuje si stát Izrael právo na silnou reakci,“ uvedlo v tiskovém prohlášení izraelské národní ústředí pro diplomacii. 

Příměří po izraelských útocích v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Zpravodaj ČT v Izraeli David Borek uvedl, že si je téměř jistý, že jde opět o pouhou pauzu. „Vždycky to tak bývá: nějaké vzplanutí, pak to trvá několik dnů, týden, následuje příměří a časem nějaké upuštění ventilu,“ popsal. Vysvětlil, že strany se spolu kvůli dlouholetému konfliktu už naučily „jednat“.

Biden oznámení o příměří ocenil

„Vítám oznámení z dnešního večera o příměří mezi Izraelem a ozbrojenci v Gaze po třech dnech bojů,“ uvedl šéf Bílého domu v pondělí. Ve svém komuniké vyzdvihoval izraelskou obranu před raketovými útoky a odsoudil „teroristickou skupinu“ na druhé straně konfliktu.

Washington podle Bidena podporuje pečlivé vyšetření zpráv o civilních obětech v Gaze, „ať už po izraelských úderech proti pozicím Islámského džihádu nebo po desítkách raket Islámského džihádu, které údajně dopadly uvnitř Gazy“.

Situací se v pondělí bude za zavřenými dveřmi zabývat Rada bezpečnosti OSN.