Nezaměstnanost na Ukrajině za války prudce stoupla. Lidé čelí i vysoké inflaci

Události: Nezaměstnanost na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Před válkou byl na Ukrajině nezaměstnaný každý desátý práceschopný dospělý. Od února, kdy do země vtrhla ruská vojska, však oficiální statistiky neexistují. Podle expertů míra nezaměstnanosti atakuje hranici 40 procent. Jak to dopadá na běžné Ukrajince, popsal zpravodaj ČT na Ukrajině Andreas Papadopulos.

Do fronty před kyjevský úřad práce dohnaly Olenu Kondratyukovou vyčerpané úspory i fakt, že sama si nyní zaměstnání nenašla. Před invazí měla slibnou kariéru v pojišťovně. „Hned zpočátku invaze se rozhodli snížit náklady, zrušili oddělení zdravotního pojištění. Nakonec jsem se ocitla bez práce,“ popsala. 

Olena by chtěla po patnácti letech praxe pokračovat v oboru. Tuší však, že bude muset slevit z očekávání. „Teď člověk nenajde práci za stejné peníze jako předtím.“ 

Nakonec se ale řadí mezi ty šťastnější, protože se zdá, že pro ni bude práce v knihovně. Na většinu uchazečů se takto rychle nedostane.

„Do našich deseti poboček denně přijde nových asi 700 nezaměstnaných,“ uvedla mluvčí kyjevského úřadu práce Oksana Kolbunová.

Třetinu tvoří bývalí pracovníci ve službách, zhruba dvacet procent pracovalo ve stavebnictví, uvádí Papadopulos. Dodává, že často přicházejí také uprchlíci, kteří do metropole utekli z oblastí bojů. Práce pro ně není.

Stát i přes téměř desetkrát vyšší výdaje na svůj provoz během války stále vyplácí podporu v nezaměstnanosti. Minimální částka pomoci je 1800 hřiven (zhruba 1100 korun) měsíčně, sdělila zástupkyně ředitele Kyjevského úřadu práce Olena Melnyková. 

Vláda hovoří o kritické situaci, upozorňuje zpravodaj. Inflace se blíží hranici třiceti procent. I na Ukrajině jsou dražší energie, stejně jako na Západě dramaticky rostou ceny potravin a pohonných hmot. Národní banka upravila stanovený kurz hřivny, její hodnota klesla o třetinu.

„Každý den obyčejní Ukrajinci, když jdou domů z práce nebo prostě do obchodu, vidí kurz hřivny. A vidí, jak se propadá. To je pro člověka psychicky náročné,“ vysvětluje ekonomický expert Sergej Fursa.

Vláda proto nařídila směnárnám i bankám, aby nový kurz hřivny vůči dolaru a euru raději ve svých výlohách neukazovaly, dodává Papadopulos.