Protesty nizozemských farmářů skončily střelbou policistů na šestnáctiletého traktoristu

Horizont ČT24: Protesty nizozemských farmářů gradují (zdroj: ČT24)

V Nizozemsku vygradovaly protesty zemědělských velkochovatelů. Během demonstrace dokonce zazněla policejní střelba a tři lidé skončili v cele. Farmáři odmítají návrh vlády prudce snížit množství hospodářských zvířat s cílem zásadně potlačit škodlivé emise. Stěžují si, že se ocitli mezi dvěma mlýnskými kameny – ekologickými opatřeními a cenovou politikou obchodních řetězců.

Napětí mezi nizozemskými farmáři a tamní policií vyostřila nahrávka z protestů, která údajně zachycuje střelbu na traktoristu. Šestnáctiletý řidič tvrdí, že se pouze snažil odjet z místa, když se jej policie chystala vyklidit.

„Je to šestnáctiletý kluk a zadrželi ho, jako by to byl nějaký těžký zločinec. Když vidíte ty záběry, na policisty vůbec nenajížděl. Něco je tu špatně,“ uvedl farmář Fokke Lieuwes. „Je to opravdu zlé. Proč nestříleli na pneumatiky místo do kabiny? Kulka skončila těsně za jeho hlavou. Je to šílené,“ řekl zemědělec Martin Eeltink.

Vyčkejme na výsledek vyšetřování, apelují policisté

Policie na Twitteru uvedla, že se řidič traktoru pokusil najet do jejích příslušníků. Výstřely prý měly být varovné. „Lidé vyjadřují své názory a dokonce obviňují sociální sítě. To musí přestat. Počkejme si na výsledek nezávislého vyšetřování. Nesmíme zavádět žádné lidové soudy,“ řekl mluvčí policejních odborů Jan Struis.

Jenže přesvědčit demonstranty bude těžké. Plán vlády na omezení škodlivých emisí z chovu hospodářských zvířat podle nich dopadá pouze na ty, kdo už teď mají těžké živobytí. Místy hrozí snížení počtu zvířat až o sedmdesát procent a omezovat se má také užívání hnojiv.

Blokády supermarketů, distribučních center i důležitých silnic proto trvají už několik týdnů. „Supermarkety z velké části určují cenu našich výrobků. Kdybychom za ně dostali více peněz, mohli bychom investovat do snižování emisí, zlepšování klimatu a dalších věcí,“ popsal farmář Jeroen van Maanen.

Kvůli velmi intenzivnímu chovu krav, prasat a dalších zvířat patří Nizozemsko mezi největší evropské šiřitele emisí oxidu dusíku. Plány na radikální omezení chovu se v zemi řeší už třetím rokem a stejně dlouho trvají i protesty zemědělců. Situaci teď ale vyhrotil konkrétní vládní návrh na snížení emisí o polovinu do roku 2030.