Bývalý slovenský prokurátor Kováčik dostal u soudu osmiletý trest za korupci

Události: Slovenský soud poslal do vězení bývalého prokurátora Kováčika (zdroj: ČT24)

Slovenský nejvyšší soud vyměřil bývalému šéfovi elitní složky slovenské prokuratury Dušanu Kováčikovi osm let vězení za korupci a za vynášení utajovaných informací. Zároveň mu uložil pokutu sto tisíc eur (2,46 milionu korun). Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší soud ho na rozdíl od nižšího soudu, který Kováčika loni potrestal vězením až na 14 let, zprostil obžaloby ze založení a podpory zločinecké skupiny. Kováčikovi tak nepropadne majetek, jak o tom rozhodl soud první instance. Bývalý prokurátor rozsudek nekomentoval, ze soudní síně ho odvedla eskorta k výkonu trestu.

Kováčik je zatím nejvýše postaveným někdejším představitelem slovenské justice, který byl odsouzen po několika vlnách zatýkání vysokých úředníků, podnikatelů či soudců. Tato zatýkání Slovensko zažilo po předloňských parlamentních volbách, které skončily porážkou do té doby vládních sociálních demokratů expremiéra Roberta Fica. Kováčik byl druhým nejmocnějším mužem prokuratury – než ho obžalovali vlastní podřízení.

Podle verdiktu Kováčik za úplatek 50 tisíc eur (1,23 milionu korun) pomohl údajnému šéfovi jednoho zločineckého gangu Ľubomírovi Kudličkovi zůstat na svobodě a také vynášel informace z vyšetřování. Odsouzen byl za trestné činy přijímání úplatku a ohrožení důvěrné a vyhrazené skutečnosti.

„Senát přihlédl k tomu, že obžalovaný vedl dosud řádný život, na druhé straně k přijetí úplatku došlo v souvislosti s funkcí speciálního prokuratura. Jde o část prokuratury, která stíhá nejzávažnější trestné činy,“ řekl při vyhlášení verdiktu předseda soudního senátu Peter Štift. Dodal, že soud při ukládání výše trestu vězení vybíral z trestní sazby pět až zhruba 12 let a deset měsíců.

Kováčik opakovaně vinu odmítl a u soudu zpochybňoval důvěryhodnost svědků. Jeden z nich, který je sám stíhán, řekl, že Kováčikovi zmíněný úplatek odevzdal. Jedna z prokurátorek zase uvedla, že ji Kováčik instruoval, aby nepodala stížnost proti propuštění Kudličky z vazby.

Do doby výkonu trestu se Kováčikovi započítá necelého půl druhého roku, který po zadržení v tomto případu na podzim roku 2020 strávil ve vazbě.

Ze soudní síně do výkonu trestu

Jeden z Kováčikových advokátů před novináři tvrdil, že navzdory verdiktu nejvyššího soudu má pravdu obhajoba, která v případu využije mimořádný opravný prostředek. Prvním zřejmě bude dovolání ke stejné instanci, tedy nejvyššímu soudu. Advokáta Erika Magála, který trvá na nevině svého klienta, ale avizoval, že je připraven obrátit se také na mezinárodní instituce. 

„My si to obhájíme. Jde o to, jestli to bude v rámci mimořádných opravných prostředků, anebo to bude muset dospět až k podání ústavní stížnosti anebo stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva,“ řekl Magál.

„To, co bylo prokázáno, signalizuje závažný problém ve společnosti. Není to dobrý signál toho, co tu bylo v minulosti,“ komentoval verdikt soudu a osobu odsouzeného žalobce Michal Šúrek. „Nemluvil bych o spokojenosti. Tady je třeba se zamyslet spíš nad tím, co bylo prokázáno,“ dodal dozorující prokurátor.

Zpravodaj ČT Obrovský k odsouzení bývalého slovenského prokurátora Dušana Kováčika (zdroj: ČT24)

Sám Kováčik verdikt nekomentoval, po jeho vyhlášení jej justiční a vězeňská stráž odvedla k policejnímu autu a zamířil rovnou do výkonu trestu. Před soudem ale řekl, že očekává buď osvobození, nebo zrušení rozsudku a jeho vrácení k novému projednání nižší instanci. „To se nestalo, ale nakonec může být částečně spokojený. Nejvyšší soud totiž konstatoval, že původní trest čtrnácti let vězení a propadnutí majetku byl nepřiměřený,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Na rozdíl od soudu první instance se odvolací senát neztotožnil s tím, že se v případě tohoto skutku jednalo o podporu zločinecké skupiny. „Z důkazů se to nedá jednoznačně vyvodit. Proto v této části byl zproštěn obžaloby,“ doplnil Obrovský. Kromě zkrácení doby odnětí svobody také Kováčikovi nepropadne veškerý majetek, zaplatit ale bude muset peněžitý trest ve výši sto tisíc eur. 

Za dobu v úřadu nepodal Kováčik obžalobu v dozorovaných kauzách

Kováčik stál v čele úřadu speciální prokuratury od jeho vzniku v roce 2004, funkce se vzdal po obvinění ve zmíněné kauze. Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování trestných činů, které pak projednává Specializovaný trestní soud se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Jde například o nejzávažnější kriminální kauzy, korupční případy či extremistické delikty.

Ve slovenských médiích si Kováčik dříve vysloužil přezdívku „pan 61:0“ za to, že za několik let jako speciální prokurátor nepodal obžalobu v žádném z případů, na jejichž vyšetřování jako prokurátor dohlížel. Proto jej tisk označoval i jako zametače kauz.

Opoziční strana Smer-SD v reakci na verdikt uvedla, že Kováčik se stal první obětí brutálního zneužívaní trestního práva pro politické cíle. Šéf strany Robert Fico v minulosti opakovaně kritizoval stíhání některých obviněných za současné vlády. V dubnu byl pak obviněn také Fico se svým stranickým kolegou Robertem Kaliňákem, a to pro podezření ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Smeru-SD v době, kdy byli Fico a Kaliňák u moci.

„Bývalý speciální prokurátor Dušan Kováčik je zločinec. Spolupracoval s mafií, nechal se jí podplácet. Takovýto hluboký morální úpadek nebyl jen jeho osobním selháním, ale i symptomem režimu pod vedením strany Smer,“ napsal premiér Eduard Heger z nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní Ľudia a Nezávislé Osobnosti v reakci na Kováčikovo odsouzení.

V prokurátorském křesle nahradil Kováčika bývalý ministr Lipšic

Po odchodu Kováčika z úřadu speciální prokuratury jej na postu nahradil známý slovenský advokát a bývalý ministr vnitra a spravedlnosti Daniel Lipšic. „V době, kdy byl jmenován do funkce, někteří upozorňovali na to, že problematická bude jeho blízkost k představitelům současné vládní koalice,“ přiblížil Obrovský. 

Opoziční strany, a zejména expremiér Fico, jej proto kritizují. Fico ale zaměřuje kritiku i na úřad speciální prokuratury jako takové, dlouhodobě totiž zpochybňuje vyšetřování korupčních kauz na Slovensku. Šéf Smeru mluví o pomstě a snaze zlikvidovat opozici.

„Příběh se v posledních měsících, posledním roku, velmi zkomplikoval. Je poznamenaný spory mezi různými složkami prokuratury, mezi různými částmi policie,“ vysvětlil Obrovský. Většina pozorovatelů se podle něj ale shodne, že po volbách v roce 2020 došlo k významné změně ve vyšetřování korupce.

„Politika v uplynulých letech za Ficovy vlády opravdu nabrala balkánské poměry na Slovensku. Tady se překročily nějaké hranice, současná vláda to v mnohém napravila,“ zdůraznil šéfredaktor deníku Postoj Martin Hanus.

Mezi obžalovanými jsou vrcholní politici včetně Fica i téměř celé bývalé vedení policie a řada podnikatelů. Někteří z nich svědčí o tom, že za minulé garnitury vznikla korupční síť, která sloužila politickým cílům. Policie sahá ale i po funkcionářích současné vlády. Obžalovaný je bývalý šéf tajné služby, který má blízko k jedné z koaličních stran.