Macron a Le Penová se přou, zda stavět větrné elektrárny. Na ekologická témata lákají voliče levice

Události ČT: Ekologie jako téma francouzských voleb (zdroj: ČT24)

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii vrcholí. Podle posledních průzkumů vede Emmanuel Macron před Marine Le Penovou o deset procentních bodů. Oba kandidáti se také připravují na důležitou televizní debatu. Nacionalistická politička doufá, že dopadne lépe než při poslední podobné diskusi před pěti lety a náskok soupeře stáhne. Jedním z hlavních témat má být i životní prostředí.

Klima je ve Francii důležitým tématem. Například v pařížské aglomeraci patří ke zjevným zásahům člověka do přírody znečištěná řeka Seina, smog nebo důsledky rozsáhlé výstavby, která výrazně „ukusuje“ ze zelené krajiny. 

Pro řadu lidí je nepochopitelné, že se z boje o prezidentský úřad dosud téměř vytratily otázky spojené s životním prostředím. „Co se týče klimatu, je třeba jednat hned. Je to problém, který bude mít vliv na nadcházející roky. Je určitě důležitější než otázky, o kterých se mluví, jako kupní síla a podobně,“ řekl místní obyvatel François-Xavier Riguidel.

Až teď před druhým kolem prezidentských voleb se do popředí dostávají témata jako jaderná energie, obnovitelné zdroje nebo ochrana přírody. Postup Macrona a Le Penové se liší, například v otázce větrných elektráren. Současný prezident je prosazuje, demonstroval to i návštěvou Le Havru a závodu, kde se vyrábějí jejich nejdůležitější komponenty.

Větrné elektrárny - ano nebo ne?

Macron chce, aby se do roku 2050 postavilo padesát nových větrných parků na moři. Podle něj jde o čistou energii. Marine Le Penová podporuje jádro, stejně jako Macron, ale s větrnými elektrárnami nesouhlasí. Považuje je za příliš velký zásah do přírody.

S Le Penovou souhlasí například rybáři, kteří se obávají negativních důsledků na faunu a flóru v pobřežních vodách. „Mají dokonce povolení vyhubit pětapadesát druhů ptáků a savců, kteří se stanou obětí parku větrných elektráren,“ sdělil rybář ze zálivu Saint-Brieuc Julien Trehorel. 

Ekologie zajímá levicové voliče

Ekologie je jedním z klíčových témat pro voliče levice. Ti by mohli volby rozhodnout, kandidát z radikálního okraje socialistického tábora Jean-Luc Mélenchon získal v prvním kole přes dvacet procent.

„Mě, jako mladého člověka to zajímá, je to naše budoucnost. Já třeba dávám pozor na to, co odhazuji na zem. A jsem rád, že Le Havre je čisté město,“ řekl student tamní univerzity François. Macron dokonce tvrdí, že příští prezident Francie bude přímo zodpovědný za ekologické plánování.