Za vládní večírky během covidu rozdala britská policie třicet nových pokut. Mimo jiné i Johnsonovi

Britský premiér Boris Johnson v úterý zaplatil pokutu, kterou mu vyměřila policie za porušení pravidel covidové uzávěry při jednom z večírků v Downing Street v roce 2020, a omluvil se za svoje chování. V současné chvíli však nehodlá na svůj post rezignovat. Řekl to novinářům nedlouho poté, co vyšly najevo informace o peněžitém trestu mimo jiné pro něj, jeho manželku a ministra financí Rishiho Sunaka v souvislosti s aférou zvanou Partygate. Sunak i Johnsonova manželka Carrie pokutu také již zaplatili. Opozice vyzvala Johnsona k odstoupení z funkce, sílí rovněž hlasy volající po mimořádné schůzi parlamentu.

Britská policie v úterý nejprve informovala, že v souvislosti s vyšetřováním večírků, při nichž se nedodržovaly tehdy platné společenské restrikce, udělí dalších 30 pokut. Již koncem března přitom rozdala prvních 20 peněžitých trestů. Johnsonova kancelář pak ve stejný den informovala, že se pokuta vztahuje i přímo na Johnsona, který se tak stal prvním britským ministerským předsedou, který byl potrestán za porušení zákona během svého pobytu v úřadu.

„Pokutu jsem zaplatil a znovu nabízím svou plnou omluvu,“ řekl Johnson. Na otázku, zda kvůli aféře složí funkci, odpověděl: „Chci mít tu možnost pokračovat a dokončit mandát, který mám, ale také se poprat s problémy, kterým nyní musí čelit tato země.“

Peněžitý trest již zaplatil i Sunak a Johnsonova manželka Carrie. Podle britských médií činila pokuta 100 liber (2940 korun), jelikož však závazek uhradili do 14 dnů od jeho vydání, snížila se částka na polovinu.

„Boris Johnson a Rishi Sunak porušili zákon a opakovaně lhali britské veřejnosti. Oba musí rezignovat,“ uvedl v reakci na oznámení šéf opozičních labouristů Keir Starmer.

„Konzervativci jsou zcela nezpůsobilí vládnout. Británie si zaslouží někoho lepšího,“ dodal. Společně s představiteli Skotské národní strany (SNP) pak labouristé vyzvali ke svolání parlamentu, který by se podle nich měl věcí zabývat. Lídr liberálních demokratů Ed Davey požaduje hlasování Dolní sněmovny o nedůvěře vládě.

Dvanáct večírků

Britská policie už několik týdnů vyšetřuje dvanáct setkání v Downing Street a jiných částech vládní čtvrti Whitehall, která se podle britských médií konala v době, kdy ve Spojeném království platily přísné restrikce přijaté v boji proti covidu-19. Předseda vlády se v této souvislosti sice několikrát omluvil, odmítl ale uznat, že se provinil proti platným nařízením.

Pokuta, kterou zaplatil Johnson, se podle jeho úřadu týkala jeho oslavy narozenin z června roku 2020, jež se uskutečnila v jednacím sále britského kabinetu a na níž byli v rozporu s tehdy platnými pravidly více než dva lidé.

Kvůli aféře označované jako Partygate rostl na začátku roku tlak na Johnsonovu rezignaci a řada pozorovatelů považovala jeho pozici za dlouhodobě neudržitelnou. Proti Johnsonovi se v souvislosti s porušováním pravidel stavěli i někteří členové Konzervativní strany. Premiérovi však v tomto ohledu „pomohla“ válka na Ukrajině, která protesty od opozice i z vlastních řad dočasně utlumila.

Nové oznámení o pokutách by však podle médií mohla aféru znovu oživit. Server Sky News v tomto ohledu označuje za překvapivou především pokutu pro Sunaka, jemuž se dosud dařilo aféře vyhýbat.

Johnson už v minulosti dal najevo, že kvůli celé věci nehodlá rezignovat. Pokud by však po novém oznámení odstoupil Sunak, který v poslední době čelí tlaku také kvůli kontroverzím kolem podnikání jeho manželky Akshaty Murthyové, ocitl by se Johnson v mimořádně politicky zranitelné pozici, domnívá se hlavní politický zpravodaj Sky News Jon Craig.

Podrobnosti o setkáních se na veřejnost nedostaly

„Selhání“ v premiérské kanceláři už na konci ledna v předběžné zprávě popsala vysoce postavená vládní úřednice Sue Grayová. V dokumentu uvedla, že v nejvyšších vládních kruzích se porušovala protiepidemická opatření. Vláda původně slibovala, že celou její zprávu dá k dispozici veřejnosti. Záležitost však začala souběžně vyšetřovat i policie, což zveřejnění velké části zprávy znemožnilo, jelikož se nyní týká aktivního policejního vyšetřování.

Policie minulý měsíc udělila prvních dvacet pokut. Podle Reuters tak v podstatě potvrdila, že někteří členové vlády a jejich zaměstnanci spáchali přestupky, ze kterých je vinila britská média i zpráva z nezávislého vyšetřování. Policie však neupřesnila, koho se pokuty týkají. Dodala, že dělá všechno pro to, aby vyšetřování postupovalo rychle kupředu.