Johnson musí vysvětlovat další údajné vládní večírky v lockdownu. Tisk jich napočítal už sedm

Události ČT: Skandál s vánočními večírky konzervativců se rozrůstá (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson prosadil v parlamentu přísnější opatření na boj s novou variantou koronaviru omikron pouze díky levicové opozici. Stovka jeho vlastních konzervativních poslanců se vzepřela proti zavedení očkovacích pasů do klubů a povinnému očkování pro zdravotníky. Johnson navíc musí vysvětlovat další případy údajného porušení protikoronavirových pravidel v samém srdci britské vlády.

V Londýně loni touto dobou platila přísná karanténní opatření, podle britského tisku ale vládní konzervativci i přesto pořádali večírky. Skandál nedávno odstartoval list Daily Mirror, podle kterého se minulý rok 18. prosince konala párty v sídle premiéra v Downing Street.

Ostrovní tisk od té doby napočítal podobných akcí už sedm, kromě Downing Street se podle něj uskutečnily i na ministerstvech práce a školství či v sídle vládní konzervativní strany.

Právě loňského večírku v sídle konzervativců se zúčastnil i tehdejší kandidát na londýnského starostu, který po zveřejnění fotografie z akce rezignoval v zastupitelstvu na post předsedy výboru pro policii a zločin. Bránil se, že nepije alkohol a že na večírku byl jen krátce.

List Daily Mirror také napsal o loňském vánočním kvízu s premiérem Johnsonem, který měl dva spolupracovníky u sebe v bytě v Downing Street. Akce byla podle deníku pečlivě plánovaná předem, i když vláda zakázala ostatním na pracovištích pořádat jakoukoliv jinou činnost než pracovní. Úředníci a vládní poradci navíc dostali podle ostrovního tisku radu, aby po kvízu raději odešli z Downing Street zadním vchodem.

Kritika a pád popularity

Britský premiér je kvůli tomu terčem stále silnější kritiky. „Tvrdí, že žádná pravidla nebyla porušená, a že nevěděl, co se dělo v jeho vlastním domě o loňských Vánocích. Já mu nevěřím,“ prohlásil lídr opozice Keir Starmer.

„Hlavní tajemník vlády připravuje zprávu o tom, co se skutečně odehrávalo,“ reagoval na kritiku premiér Johnson. 

Aféry sráží Johnsonovu popularitu na rekordně nízkou úroveň. Nepomohla tomu ani pokuta Konzervativní straně v přepočtu za půl milionu korun kvůli tomu, že nesprávně oznámila dar na renovaci bytu Johnsona. Ukázalo se, že premiér mlžil, když ujišťoval, že netuší, odkud peníze přišly.

Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky je právě tento skandál pro budoucnost Johnsona důležitější než zprávy o loňských vánočních večírcích vládních politiků v době lockdownu. 

„Další věc, která mu uškodila a na kterou jsou Britové velice citliví –⁠ když se vehementně postavil za poslance Owena Petersona, který musel odstoupit, protože nedovoleně zneužíval svou funkci poslance a lobboval za peníze ve prospěch svých bohatých klientů. Na to jsou Britové citlivější než na nepovolený vánoční večírek,“ uzavřel Kytka.

Spolupracovník ČT Kytka: Pro postavení Johnsona je důležitější skandál s bytem než nepovolené večírky (zdroj: ČT24)